Helenin HR otti harppauksen huomiseen. Yhdistämällä voimat integratalaisten HR-raportoinnin ja -analytiikan asiantuntijoiden kanssa, tiedot saatiin siirtymään sujuvasti, mikä mahdollisti ajankäytön suuntaamiseen strategisiin HR-hommiin. Projektissa paketoitiin palvelut ja järjestelmät myös palkkahallintoon ja HR:ään sekä helpotettiin hommia ohjelmistorobotiikalla.

HR-raportoinnin ja -analytiikan ratkaisu sekä kokonaispalvelu pähkinänkuoressa

Haaste

 • Käsityötä tehtiin erillisissä järjestelmissä. Ihmiset keskustelivat, tiedot eivät.
 • HR-raportointi oli hidasta. Esihenkilöidenkin oli tyytyminen Exceleihin.
 • Automaation ja robotiikan hyödyntäminen useisiin järjestelmiin oli utopiaa.

Ratkaisu

 • HR-prosessikartoitus kirkasti kaiken. Työpajoissa tavoitteet todeksi.
 • HR-raportointitarve toi palkkajärjestelmäksi ja työsuhteen elinkaaren hallintaan Mepcon, rekrytoinnin ja osaamisen kehittämisen kulmakiveksi Cornerstonen.
 • Raportointiin ja analytiikkaan avuksi Microsoft Power BI.
 • HR-palvelu ja ohjelmistorobotiikka tukemaan HR-raportoinnin kokonaisuutta.

Tulokset

 • Automaatiosta auvo. Tavoite kirjata tiedot vain yhteen järjestelmään toteutui.
 • Säästöä samalla pääluvulla: HR:n työaika ja tarmo liiketoimintojen tukemiseen.
 • Esihenkilöillä kaikki HR-tiedot yhdellä luukulla – raportit valmiina ja aina saatavilla.

Helen Oy halusi järkeistää HR-järjestelmäkokonaisuuttaan ja henkilöstöhallinnon toimintaa sekä mahdollistaa helpon HR-raportoinnin. Ohjelmistorobotiikan mahdollisuudet tunnettiin ja aikaa vievät työt haluttiin antaa roboteille. Ensin oli kuitenkin annettava kyytiä esteille.

Tavoitetilan hahmottamisen haettiin näkemystä huomisen HR:stä. Helen luotti hahmottamisessa integratalaisten palkkahallinnon ja HR:n ohjelmistorobotiikan sekä HR-raportoinnin ja -analytiikan ammattilaisiin. Alkusysäystä avaa Helenin työsuhdepäällikkö Minna Kammonen:

–  Olimme juuri nykyaikaistaneet työajanhallinnan prosessimme. Automaatiotason nostaminen ja robotiikan lisääminen kiinnostivat, samoin heti alusta alkaen HR-raportoinnin sujuvoittaminen. Olin vastikään kuullut integratalaista HR:n ohjelmistorobotiikan asiantuntija Riku Honkasta puhujana ja vakuutuin osaamisesta.

Konsultoivan käsienheiluttelun sijaan hihat laitettiin ihan oikeasti heilumaan.

– Lähdimme yhdessä integratalaisten kanssa ensin järkeistämään HR-prosessikokonaisuutta, etenkin automaatiotason lisäämisen sekä HR-raportoinnin näkökulmista. Valitsimme alkuun prosessikartoituksen. Tämä osoittautui myöhemmin kullanarvoiseksi valinnaksi.

”Valitsimme alkuun prosessikartoituksen. Tämä osoittautui myöhemmin kullanarvoiseksi valinnaksi.”

Helenin työsuhdepäällikkö Minna Kammonen kiittelee alkukartoitusta.

Lähtötilannetta luonnikkaammaksi

Helen halusi mahdollistaa helpomman HR-raportoinnin etenkin esihenkilöille. Lähtötilanne ei ollut luonnikas:

– HR:n käytössä oli useita toisistaan irrallisia järjestelmiä. Tieto kulki, mutta ei joka suuntaan. Raportit koostettiin eri järjestelmistä ja yhdistettiin käsipelillä. Kokonaisnäkymää ei ollut. Excelit olivat esihenkilöille erittäinkin tuttuja, luettelee lähtötilanteen tunnelmia Helenin HR-päällikkö Rolf Karlsson.

– Yhden ihmisen sormiluku ei riitä kertomaan, miten moneen paikkaan syötimme hajanaisia tietoja, myöntää Karlsson.

”Yhden ihmisen sormiluku ei riitä kertomaan, miten moneen paikkaan syötimme hajanaisia tietoja. Nyt asia kirjataan yhden ainoan kerran.”

Helenin HR-päällikkö Rolf Karlsson.

Yli 10 eri systeemin sijaan käyttöön otettiin järkiperäiset järjestelmät ja paremmin muotoiltu prosessi. Helenin ja Integratan ATK-ihmisten avulla laitettiin tiedot liikkumaan järjestelmästä toiseen. Montako sormea nousee nyt, Rolf Karlsson?

– Yksi. Asia kirjataan yhden ainoan kerran ja se kulkee koko HR-ketjun läpi! Osassa tiedoissa on päästy jopa siihen, että emme edes itse lisää tietoa, vaan sen tekee jo työnhakija.

Tässä tukee rekrytoinnin ja osaamisen kehittämisen järjestelmä Cornerstone. HR-järjestelmäkokonaisuuden alkukartoitus sysäsi tavoitteen mukaisesti myös automaation syliin. Lopulta palkkajärjestelmäkin vaihdettiin vaiheittain Mepco HRM:ään.

– Mepco mahdollisti sen, että saimme käyttöön kaikki ne moninaiset integraatiot, joiden kautta koko moderni HR-raportointi oli ylipäätään mahdollinen. Siitä muodostui koko asian sydän, vaikka järki oli ensin sanonut, että palkkajärjestelmää emme ainakaan ehdi alkaa vaihtaa, nauraa Kammonen nyt.

”Mepco mahdollisti sen, että saimme käyttöön kaikki ne moninaiset integraatiot, joiden kautta koko moderni HR-raportointi oli mahdollinen.”

Minna Kammonen kommentoi Mepcon käyttöönottoa.

HR-raportointi mahdollistui kirkastamalla kokonaisuus ja ottamalla käyttöön automaatiotason noston kannalta järkevimmät järjestelmät.

Tavoitteista totta

Ulkopuolinen näkökulma HR-kokonaisuuden hahmottamiseen auttoi. Eniten iloa tuotti HR-raportoinnissa tapahtunut koko organisaatiota läpileikkaava helpotus:

– Kaikki tarvitsijat, kuten HR, esihenkilöt tai talous, saavat tarvitsemansa datan nyt nopeasti ja aina ajantasaisena, Rolf Karlsson iloitsee.

”Kaikki tarvitsijat saavat tarvitsemansa datan nyt nopeasti ja aina ajantasaisena.”

Karlsson kiittää.

HR-raportointi tuo Helenille suorat näkymät mm. henkilöstörakenteeseen, palkkaraportointiin ja -kehitykseen, palkka-tasa-arvoon, liukumasaldoihin ja eläköitymiseen. Automaatio tuli avuksi myös sairauslomatodistusten ja verokorttien toimittamiseen.

– HR-raportointi toi henkilöstöbudjetointiinkin huomattavaa helpotusta. Meillä on nyt välitön näkymä keskiarvopalkkoihin ja tasa-arvoon. Eläkeikähaitarikin on upea uudistus! Lomapalkkavaraukset ovat juuri työn alla, lisää luetteloon Minna Kammonen.

”Meillä on nyt välitön näkymä keskiarvopalkkoihin ja tasa-arvoon. Eläkeikähaitarikin on upea uudistus!”

Kammonenkin on kiitollinen.

Helenin HR Business Partnereiden on nyt helppo manifestoida muutosta, kehittää kokonaisuutta ja viedä valmiit raportit johtoryhmään.

– Tavoitteet saavutettiin ja etenkin esihenkilöiltä tulee paljon positiivista palautetta: ”Meneekö tämä näin helposti?” Kyllä menee! Automaation ansiosta ei tarvitse koluta arkistoja tai kysellä perään.

Tavoitteiden toteutumista tervehtii ilolla projektissa mukana ollut integratalainen HR-raportoinnin ja -analytiikan asiantuntija Hanna Hyytiäinenkin:

– Olette pystyneet kohdistamaan asiantuntijatyön ihan oikeasti liiketoiminnan avuksi. Yhteistyö on motivoinut myös meitä haastamaan itseämme aina uudestaan.

Kehityskulku ei katkea

Yhdessä partnereiden ja HR-järjestelmien pääkäyttäjien kanssa myös kehitetään koko ajan HR-raportointia ja otetaan HR-analytiikkaa avuksi.

Kammonen kertoo, että kentältä tulee myös paljon kehitysehdotuksia.

– Se on myös yksi syy, miksi olemme onnistuneet. Otimme organisaatiomme ihmiset mukaan.

”Olemme onnistuneet, koska otimme organisaatiomme ihmiset mukaan.”

Moniammatillinen tiimi ja kehitysryhmä kehittävät kokonaisuutta.

Onnistumisen tunteesta osansa saavat myös integratalaiset asiantuntijat ja työkulttuuri. Karlsson ja Kammonen kiittävät kulttuuria ja tekemisen meininkiä:

– Integratalaisten kanssa on äärimmäisen helppo toimia. Tuotte esiin sellaisiakin asioita, joita emme ole edes ajatelleet.

– Yhteistyö on ollut saumatonta, niin palkkahallinnon kuin HR-raportoinninkin osalta. Yhteistyökulttuuri on suorastaan upealla tasolla.

”Yhteistyö on ollut saumatonta, niin palkkahallinnon kuin HR-raportoinninkin osalta. Yhteistyökulttuuri on suorastaan upealla tasolla.”

Kammonen ja Karlsson tekemisen tavasta ja työkulttuurista.

Integratalainen Hyytiäinenkin käy kiittelemään koko tiimin puolesta:

– Helenillä on aito kiinnostus HR-tietoon ja halu hyödyntää sitä. Kun asiakas on avoin uudelle ja kiinnostunut sekä automaatiosta että raportoinnin moninaisista mahdollisuuksista, on lopputulema väistämättä tuloksekas.

– Ja ajatella, että kaikki tämä tehtiin automaatiotason nostoineen päivineen pelkästään etänä, tiivistää Kammonen vielä vuoden 2021 tunnot.

– Ollaan kauhean tyytyväisiä. Nyt huolehditaan, että kehityskulku jatkuu.

 

Minna Kammosen ja Rolf Karlssonin vinkit HR-raportointiin ja automaatioon

 1. Katso helikopteriperspektiivistä ja kartoita. Se prosessoi sisäisesti ajattelua. Tavoitetilaakaan ei tule katsoneeksi liian pienestä reiästä. Näet, mitä kaikkea on oikeasti mahdollista tehdä!
 2. Älä kaada karhua kerralla. Kellistä kokonaisuus sen kokoisissa palasissa, kuin on järkevää.
 3. Ota muut mukaan. Moniammatillisen kehitysryhmän sekä pääkäyttäjien ja esihenkilöiden kanssa prosessi ja priot paranevat. Osaavan kumppanin kanssa villitkin ideat voidaan saada toteutettua.

Huomisen hooärrää ✉️

Mikäli huomisen HR kiinnostaa, liity Integratan Kuppikuntaan. Ei spämmiä, vaan hyödyllistä sisältöä: kerran kuussa HR-vinkkejä sisältävä letterimme sekä kutsuja järjestämiimme webinaareihin ja häppeninkeihin.

Tilaa kuukausikirje jättämällä yhteystietosi alle ja kerro samalla, mikä sinua ertityisesti kiinnostaa: