Syksyllä 2021 starttasi Integratan ensimmäinen Palkkatulokaskoulu yhdessä kumppanimme TAKKin kanssa. Palkkatulokkaat Elisabet Pylvänäinen, Piia Iiliäinen ja Niina Salminen kävivät koulutusta koskevan vuoropuhelun. Myös integratalaiset Eva Rossi ja Satu Niinimäki sekä TAKKin vastuukouluttaja Minna Kulmala purkivat tulokaskoulusta tuntojaan: pintakiiltoa vai piinkova perehdytys palkkojen maailmaan?

Palkkatulokkaat ovat olleet talossa nyt puolisen vuotta ja siirtyneet palkkasoluihimme tekemään päivittäistä palkkapalveluasiantuntijan työtä. Tulokkaiden tiimihenkeä ja toistensa tsemppaamista on ollut hieno seurata. Porukasta löytyy valtavasti erilaista osaamista, ja sitä myös jaetaan avoimesti muille – autetaan kaveria.

Opetus on toteutettu kokeilukulttuurin hengessä ja palkkatulokkaat ovat lähteneet innoissaan mukaan, mikä on tuntunut meidän perehdyttäjien näkövinkkelistä katsottuna ihan mahtavalta.

Dialogissa tulokkaiden tuntoja

Kysyimme kolmelta tulokkaalta – Elisabet Pylvänäiseltä, Piia Iiliäiseltä sekä Niina Salmiselta – tuntoja tulokaskoululaisuudesta. Vuoropuhelussa he kävivät läpi kokemuksiaan koulutuksesta sekä integratalaisuudesta:

Mikä sai hakemaan palkkatulokaskouluun?

– Koko palkkatulokaskoulun konsepti ja sen tietynlainen helppous kiinnosti. Palkanlaskennan työ on kiinnostanut jo pidempään, mutta työllistyminen alalle ilman tradenomin koulutusta vaikutti mahdottomalta. Helpolta tuntui se, että samassa paketissa tuli sekä harjoittelupaikka että koulupaikka – sekä mahdollinen työpaikka.

– Työllisyystilannekin alalla vaikutti hyvältä ja Integrata yrityksenä houkuttelevalta. Integratan työnantajakuva herätti kiinnostusta. Erityisesti yrityksen arvot, ideologia ja inhimillisyys.

– Joskus olen ihmetellyt haastatteluissa usein kysyttävää ”miksi hait meille?” -kysymystä, mutta Integratalle hakiessa se sai uuden todellisen merkityksen. Alalle pääsyn lisäksi syntyi aito halu päästä juuri tänne töihin ja hankkia sitä varten tarvittava osaaminen.

Millaisia tuntoja tulokaskoulun alussa?

– No, syyskuun 20. päivänä Integratalle asteli reilun kymmenen henkilön innostunut ja jännittynyt joukko. Moni meistä yllättyi siitä, kuinka monimuotoinen porukka eri lähtökohdista ja eri ikäisiä – reilusta parikymppisestä kypsempään ikään – oli löytänyt tiensä Integratalle. Ja tunnelma oli sydämellinen heti alusta alkaen. Suurin jännitys alkoi karista, kun pääsimme nauttimaan palkkavalkkujen meille valmistamaa herkkuaamupalaa ja tutustumaan toisiimme. Hitsauduimme nopeasti tiiviiksi ja eläväiseksi tiimiksi, jota yhdisti oppimisen into ja noviisina olon tuska.

”Moni meistä yllättyi siitä, kuinka monimuotoinen porukka eri lähtökohdista ja eri ikäisistä oli löytänyt tiensä Integratalle.

Integratalaisten ikähaitari on laaja.

– Alussa opiskelu koostui sekä TAKK:illa että Integratalla vietetyistä koulutuspäivistä. Kahdessa paikassa opiskelu toi vaihtelua viikkoihin. Oli mukava fiilis olla ”virallisesti opiskelija” ja käydä myös TAKK:illa. Alussa opiskelimme palkanlaskennan perusteita ja kiinnostus olikin korkealla erityisesti palkanlaskentapäiviin. Joulukuun alussa siirryimme harjoittelujaksolle oikeiden asiakkaiden pariin.

– TAKKin Minna Kulmala on opettajana aivan loistava ja juuri oikea meille. Hänestä muodostui luotettava tuki ja turva koko prosessin, myös harjoittelun, ajalle.

”Yksi epävarmuusmomentti on myös se, ettei koulutukseen pääsy takaa 100-prosenttisesti työpaikkaa. Mutta vahvan koulutusperustan se takaa kyllä.”

Palkkatulokaskoulu tukee työllistymistä.

– Erityisesti alussa tuli valtavan paljon uutta ja ilmassa oli myös epävarmuutta. Monen päässä pyöri kysymys, pystynkö oikeasti sisäistämään tämän kaiken näinkin nopeasti? Yksi epävarmuusmomentti on myös se, ettei koulutukseen pääsy takaa 100-prosenttisesti työpaikkaa. Mutta vahvan koulutusperustan se takaa kyllä. Integratan ja TAKKin hyvä osaamistaso luo mainion pohjan työllistymiselle ja tulevaisuudelle alalla.

Millaista on tulokasarki?

– Meitä on kohdeltu kyllä alusta asti kuin Integratan omaa väkeä, vaikka emme virallisesti (vielä) työntekijöitä olekaan. Meidän ja Palkkatulokaskoulun eteen on tehty paljon työtä ja se näkyy toteutuksessa ja kohtaamisissa. Ei ihmistä villasukilla voi ostaa, jos puheet ei vastaa tekoja, mutta täällä arvomaailma näkyy arjessa. Silloin ensimmäisinä päivinä saadut Integratan punaiset villasukat lämmittävät jalkojen lisäksi myös mieltä. Edelleen Palkkatulokaskoulun kääntyessä kohti valmistumista, tuntuu, että olemme integratalaisia ja tärkeitä Integratalle.

”Ei ihmistä villasukilla voi ostaa, jos puheet ei vastaa tekoja, mutta täällä arvomaailma näkyy arjessa.”

Jokaista integratalaista odottaa tervetuliaispaketti villasukkineen.

– Merkittävimpiä haasteita ”patuksi” heittäytymisessä oli siirtyä aiemmasta oman alan pron ja ongelmanratkaisijan roolista noviisin rooliin ja hyväksyä se, ettei osaa ja tiedä. Sallia itselleen myös epävarmuuden tunteet ja olla armollinen itselleen uuden edessä. Kysyminen on täällä sallittua, arjen hektisyys todellisuutta ja huumori jokapäiväistä.

– Integratalla olo opettaa itsenäiseen toimintaan, ajatteluun ja itseohjautuvuus on olennainen osa arkea. Se haastaa uudistamaan omaa toimintaa sekä kehittämään omia oppimis- ja työskentelytapoja. Vastuu ja vapaus on todellisuutta arjessa. Täällä ei myöskään oleteta, että osaisimme ja olisimme valmiita palkanlaskijoita. Kysyä saa ja pitää. Yksin ei tarvitse puurtaa vaan tiimin tuki on tämän työn yksi suola.

Mitä olette saaneet koulutuksesta?

– Palkanlaskennan opetus on ollut erinomaista niin Integratalla kuin TAKK:illakin. Mukanaolo on ollut todella mielenkiintoista. Palkanlaskennan monipuolisuus ja työn haasteellisuus on yllättänyt. Kuinka runsaasti tietoa ja moninaista osaamista ammattimainen palkanlaskijan työ vaatiikaan! Tietotaito, jota vaaditaan laadukkaaseen työn tulokseen on huima.

– Ehkä joku muukin on kuullut lauseen: ”Kuinka vaikeaa voi olla laittaa se palkka sinne maksuun?!”. Mutta mitä kaikkea liittyykään prosessiin, ennen kuin palkka on työntekijän tilillä – ja sen jälkeen. Ei mikään helppo nakki! 🌭

”Ehkä joku muukin on kuullut lauseen: ”Kuinka vaikeaa voi olla laittaa se palkka sinne maksuun?!”. Mutta mitä kaikkea liittyykään prosessiin ennen kuin palkka on työntekijän tilillä.

Ja sen jälkeen.

– Myös ajatus ja mielikuva toimistotyöntekijöistä ja toimistotyön tekemisestä on muuttunut Integratalla olon myötä. Täällä huumoria löytyy ja nauru (joskus ärräpäätkin) raikuu toimistolla.

– Joo, sunnuntaina odotin, että maanantaina pääsee töihin, koska kalenterissa odotti mielekäs työ- ja oppimistehtävä. Ilmapiiri on positiivista.

– Toimistotilatkin Tampereella sijaitsevat keskeisellä paikalla ja ovat aivan ensiluokkaiset.

– ”Palkanlaskentaa, jossa ei lasketa mitään” kuulosti houkuttelevalta vain lyhyen matikan lukeneena. Yhteistyötaidot, ongelmanratkaisutaidot ja päättelykyky merkitsevät enemmän kuin loistavat arvosanat matematiikassa. Vaikka ei niistäkään varmaan haittaa ole.

Kouluttajien kertomaa

Keskusteluun osallistuu myös Minna Kulmala, Tampereen Aikuiskoulutuskeskus TAKKin taloushallinnon vastuukouluttaja:

– Syksyllä tosiaan sain TAKKissa vastuulleni vähän erilaisen taloushallintoa opiskelevan ryhmän, Integratan palkkatulokkaat. Jo heti ekasta päivästä kävi selväksi, että nyt riittää virtaa; luokassa oli elämää ja nauru raikui. Integrata oli onnistunut löytämään alalle selkeästi ihan uusia tulokkaita, joista monella asiakaspalvelutaidot olivat supervahvuutena. Tässä porukassa oltiin integratalaisuuteen hyvin sopien enemmän ihmisiä, valmiita hyppäämään ihan uuteen ja riemuittiin avoimesti mukaan pääsystä. (Ajoittain kyllä etsittiin sitäkin, mihin koko jutussa on se koira haudattuna, paketti tuntui liian hyvältä ollakseen totta!) 🐶

– Kun arki alkoi, takuttiin ihan perinteisesti luontoisetujen laskemisessa, päiviteltiin vuosilomalaskennan monimutkaisuutta ja manailtiin verottajan pitkiä ohjeita. Usein aamupäivällä kuului tuskaista puhinaa, mutta iltapäivällä jo riemun kiljahduksia, kun ratkaisu osui oikeaan.

”Usein aamupäivällä kuului tuskaista puhinaa, mutta iltapäivällä jo riemun kiljahduksia, kun ratkaisu osui oikeaan.”

Minna Kulmala iloitsee tulokkaiden onnistumisista.

– Porukka on poikkeuksellisen tiivis, keskustelee ja viestittelee keskenään tosi runsaasti. Yli kymmenen yksilöä, taustaltaan ja pohjaosaamiseltaan erilaista opiskelijaa. Sekin on tärkeää muistaa! Tosi erilaiset taustat toivat valtavasti osaamista yhteiseen pöytää, kun esimerkiksi kaupan alan, MaRa:n tai sotepuolen TESsejä tulkittiin tai työsuhteen elinkaaren eri vaiheita pohdittiin omien kokemusten ja osaamisen pohjalta.

”On onnistuttu pitämään ihminen riittävän isossa roolissa.”

Palkkatulokkaissa piilee asiakaspalvelun huippuammattilaisia.

– Odotukseni palkkatulokkaista on edelleen hyvin korkealla. Integratassa on onnistuttu pitämään ihminen riittävän isossa roolissa. Näen tulokkaissa asiakaspalvelun huippuammattilaisia. Luottavaisin mielin siis kohti kevään liiketoiminnan ammattitutkinnon näyttöjä!

Integratalaiset ja TAKK järjestävät Palkkatulokaskoulun syksyn 2021 sekä kevään 2022 aikana. Tulokaskoulussa saa samalla kertaa tämän päivän perehdytyksen palkanlaskentaan ja työsuhdeasioihin sekä käytännön työkokemuksen alan tehtävissä integratalaisten imussa. Yhdessä TAKKin kanssa Integrata kantaa yhteiskuntavastuuta osaajien kouluttamisesta alalle.

Integratalaiseksi palkkapalveluasiantuntijaksi?

Tutustu avoimiin palkkapalveluasiantuntijoiden hakuihin tai tilaa alta Uraepistola. Ei spämmiä (tai pintakiiltoa), vaan HR:n ja palkkahallinnon parhaat työpaikat suoraan sähköpostiisi 📮 (Haluat ehkä myös lukaista, miten turvaamme tietojasi)