Millaista on vaihtaa työpaikkaa kansainvälisen koronapandemian keskellä? Integratalla aloitti huhtikuussa 2020 kaikkiaan VIISI uutta ihmistä! Olemme toivottaneet heidät tervetulleiksi luovasti linjoja pitkin ja perehdytämme poikkeustilassa etänä. Miltä etäperehdytys todella tuntuu? Tuoreet integratalaiset kertovat kokemuksia etäperehdytyksestä. Lopussa lista vinkkejä etänä perehtymiseen.
Poikkeustila pääsi yllättämään. Päätimme pitää pallot ilmassa ja ottaa eri tavalla koppia huhtikuussa aloittavista ihmisistä:
Ennen ensimmäistä päiväänsä uudet integratalaiset tapaavat tavallisesti oman Mukavan Seija™️:nsa yhteisen lounaan merkeissä. Nyt tutustuminen tehtiin linjoja pitkin. Jokainen huhtikuinen sai perinteisen integratalaisen aloituspakkauksen, johon kuuluvat mm. integratalaiset urheiluvaatteet, vastuullinen vesipullo, läppäritarra-arkki sekä Perehdytyspeli™️.
Tässä kirjoituksessa annamme #huhtikuiset2020-kokemusasiantuntijoiden kertoa:
Miltä uudessa työssä aloittaminen poikkeusoloissa todella tuntuu? Onko perehtyminen etänä pelkkää synkkää paahtoa?
”Toi se kyllä lisäjännitystä, kun tiesi aloittavansa etänä. Perehdytyksestä vastaavat Mukavat Seijat ovat pitäneet hyvää huolta. On ollut tosi tervetullut olo, vaikka kasvotusten ei ollakaan tavattu.”
Alisa Suvanne, integratalainen
Tiimi on ottanut ruudun takaa lämpimästi vastaan myös Tiinan:
”Erittäin lämpimästi. Perehdytys on onnistunut oikein hyvin ruutujaolla. Oman kodin rauhassa on ollut helppo syventyä ilman toimistohälyä. Huonolle nimimuistille on helpotus, kun voi luntata ihmisten nimet etätapaamisten aikana.”
Tiina Jussila, integratalainen
Myös Maija on saanut mukavan vastaanoton ja käynyt jo työkaverin kanssa Likiky-lenkillä:
”Apua saa. Oma solu on ollut tosi innostunut kuulemaan musta ja haluaa oppia tuntemaan mahdollisimman hyvin jo näin etänäkin. Ensimmäinen Likiky-etälenkkikin jo kollegan kanssa heitetty!”
Maija Moisio, integratalainen
Tähän mennessä tiedämme, että etäperehtyminen ja -tutustuminen voi siis toimia. Kaikkien arkeen ilman ihmiskontaktia perehtyminen ei vaikuta:
”Tulin Integratalle ohjelmistorobotiikan rekryohjelman kautta. Korona-arki ei ole juuri vaikuttanut – kahlaan läpi koulutuspäiviä kotikoneella.”
Jouni Riimala, integratalainen
Positiivinen mindset ja tiimin tuki ovat avainasemassa, kun perehdytetään, tuetaan ja tullaan tutuiksi poikkeuksellisen arjen keskellä. Tärkeintä on aktiivisuus:
”On ollut ihanaa huomata, miten kaikki ovat tarjoutuneet auttamaan. Hiljalleen alkaa hahmottaa kokonaisuuksia ja oma etätyörytmikin selkiytyy päivä päivältä. On ollut ilo päästä osaksi tätä työyhteisöä!”
Heidi Vuorinen, integratalainen
Etäyhteyksistä tutut tekniset haasteet tuovat kulmakerrointa. Kaikkeen. Myös etäperehdytykseen. Nyt on kuitenkin se hetki, kun pitää vain uskaltaa kysyä:
”Haastetta on uskaltaa ”häiritä” perehdyttäjiä kysymyksillä. Yritän kuitenkin aktiivisesti kysyä, nyt kun ei pysty fyysisesti nappaamaan hihasta ja pyytämään istumaan viereen ja auttamaan.”
”Välillä tuntuu vaikealta kysyä. Ei haluaisi vaivata. Mutta nyt on vaan pitänyt ottaa se asenne, että kysyy, koska ainoa mahdollisuus saada vastaukset kysymyksiin on etänä.”
Integratalaiset Alisa ja Heidi
Positiivisesti poikkeava perehdytysprosessi
Perehdytysmateriaali meiltä ei lopu linjoiltakaan: Kolmessa kaupungissa toimivana tiiminä yhteiset kanavamme pursuavat jo valmiiksi webinaareja, aamunavauksia ja tietoiskuja, joista uusi integratalainen pääsee helposti tutustumaan haluamiinsa aiheisiin.
Tiimi-kanavalla kaikki esittelevät itsensä. Näin tullaan tutuiksi sekä toistemme että integratalaisuuden kanssa. Jokaisella on oman Mukavan Seijan lisäksi oma Trello-taulu, jossa on askelmerkit integratalaiseen tapaan toimia sekä ensimmäisiin työviikkoihin.
Lisäksi kuukausittaisilla vakiopaikoilla on tarjolla Teams-taktiikalla perehdytysmiittejä aina kulttuurista brändiin ja sisäisiin järjestelmiin. LaaS:ista voi tilata kaipaamaansa aihealueeseen perehdytyksen.
Palkkahallinnon perehdytyksessä olemme pilotoineet jo menestyksekkäästi myös Tukevia Seijoja, jotka ovat alun arjessa Mukavien Seijojen lisäksi uuden ihmisen lähimpiä tukihenkilöitä. Tukeva Seija myös perehdyttää uuden tekijän hänen tuleviin asiakkuuksiinsa, siinä missä Mukava Seija sisäänajaa sopeutumista.
Poikkeustilassa valmiista perehdytysprosessista on siis apua, mutta myös aktiivisella yhteyden- ja huolenpidolla sekä suunnitelmallisella tekemisellä ja tukemisella etäperehdytys onnistuu.
Ekojen työviikkojen päätteeksi poikkeuksellinen perehdytys voi myös yllättää positiivisella tehokkuudellaan:
”Etänä perehtyminen on ollut yllättävän helppoa. Teams mahdollistaa, että ruudunjaon kautta pääsee itse tekemään samalla, kun perehdyttäjä neuvoo. Olen kokenut tämän paikoin jopa tehokkaammaksi tavaksi oppia, kuin perinteisen perehdyttämisen.”
Heidi
Ja toinen ääni etäperehdytyksen tehokkuudelle ja etätuelle. Mutta toki lähikontaktiakin kaivataan:
”Tietyllä tavalla etäperehdytys on jopa tehokkaampaa joltain osin. Hyvä tästä näinkin tulee ja apua saa sekä Mukavalta että Tukevalta Seijalta. Toki olisi kiva päästä tapaamaan kaikkia uusia kollegoita mahdollisimman pian.”
Maija
Sitä samaa me kaikki odotamme! ❤️ Ja tässä odotellessa kannattaa muuten käydä liittymässä Integratan uuteen Taitomo-talenttiyhteisöön. Osaajayhteisön joukosta etsitään taitomolaisia tuleviksi integratalaisiksi.
Integratalaisten vinkit etäperehtymiseen
- Laita videojako päälle. Ei ole olemassa niin huonoa hiuspäivää.
- Muista kysyä, mitä kuuluu. Kyllästymiseen asti.
- ”Älä jätä roikkuu”! Perehtyjänä kysy rohkeasti ja perehdyttäjänä vastaa viipymättä.
- Teknisten haasteiden määrä on vakio. Jos langat lagaa, älä lannistu, vaan vaihda alustaa! Puhelimellakin voi vissiin vielä soittaa 📞
- Pidä (luovasti) kiinni perehdytysprosessista. Rakenteet tuovat turvaa. Turvaväli voi jopa tehostaa työhön tutustumista.
Integratalaiseksi? Tilaa Uraepistola
Tilaa Uraepistola ja tiedät uusista työpaikoista ensimmäisenä!
Toimitamme parhaat duunit suoraan inboxiisi sitä mukaa kun niitä avautuu. (Ennen kuin tilaat, haluat ehkä lukaista tietosuojaselosteen.)