Aloitin palkanlaskentahommat jo vuonna 1980. Palkat laskettiin laskimella ja maksettiin konkreettisesti kuoressa käteen.” Mikä muu on muuttunut matkalla kohti palkanlaskentaa, jossa ei lasketa mitään? Kokenut integratalainen palkkapalveluasiantuntija Aulikki Autio kertoo oman uratarinansa.

Urani alussa laittelin työntekijöille kirjekuoriin riihikuivaa rahaa – markkoja, muistattehan? Oli jännittävää, kun pankista haettiin iso tukku seteleitä sekä säkki kolikoita ja alettiin jakaa ”palkkapusseihin”. Se oli tarkkaa hommaa, että pantiin pennilleen oikein! Mukaan laitettiin käsintehty laskelma. Kuoret suljettiin ja käytiin jakamassa saajille suoraan käteen.

1980-luvun alkupuolella menin erääseen keskisuureen yritykseen palkanlaskijaksi. Yritys oli silloisten kriteerien mukaan varsin edistyksellinen: oli otettu oikein ATK käyttöön! Meitä palkanlaskijoita oli neljä. Yksi tärkeimmistä tehtävistä oli tulla vuoroaamuin töihin tuntia ennen muita ja käynnistää pienen huoneen kokoinen keskusyksikkö. Jotta kone ehtisi LÄMMETÄ ennen muiden tuloa.

80-luvulla palkat lähetettiin pankkiin ”linjalla”, eli lankapuhelimella soittamalla.

Nyt naurattaa, mutta kasarilla kaikki käsin tehtävä työ kuului päivärutiiniin. Kuin myös se, että 30 vuotta sitten palkat lähetettiin pankkiin ”linjalla”, eli lankapuhelimella soittamalla. Kun linjalta kuului kurinaa muistuttava ääni, jota kutsuttiin kuraksi, palkat liikahtivat onnistuneesti.

Kaikenlaista on tullut siis koettua, mutta yhä jaksan palkkapalvelusta innostua!

Olen koulutukseltani merkonomi ja siirryin Integratalle Azetzilta vuonna 2019. Viime vuosina olen tehnyt pelkästään palkanlaskentaan ja työsuhdeasioihin liittyviä tehtäviä, mutta jos katsoo CV:täni, huomaa, että olen muutamaankin otteeseen ollut aikeissa vaihtaa uraa; pienen kyläkaupan yrittäjänä vierähti viisi vuotta ja toiset viisi terveyskeskuksen vastaanotossa.

Mutta jokin on aina vetänyt takaisin palkkojen pariin ❤️

Miten integratalaiseksi?

Seurasin Integratan tarinaa alusta alkaen. Varmaan osaksi siksi, että perustajaomistajat (ne nuoret sällit) olivat lähtöisin silloisesta samasta työpaikasta. Vuosien saatossa monesti mietin, voisinkohan hakea. Mutta kynnys oli korkea. Pidin itseäni ”vanhana”. Integratan nettisivutkin tuntuivat huokuvan nuorekkuutta ja huutavan uraputkea. ”Ei sinne näin vanhoja ihmisiä kuitenkaan palkata”.

Väärässä olin.

Vuosi sitten eräs integratalainen otti yhteyttä ja kannusti hakemaan. Epäröin edelleen. Satun sinnikkyys kuitenkin palkittiin, kun uskaltauduin lähettämään hakemuksen. Tulin rekryprosessissa valituksi, enkä ole kertaakaan katunut:

Maailma on muuttunut ja nykytyöpaikoissa osataan arvostaa myös vuosien tuomaa kokemusta. Tämä on ensimmäinen työpaikka, josta ajattelen, että täällä minä haluan olla eläkeikään saakka (vaikka onhan siihen nyt vielä aikaa 😉)!

Parasta työssä juuri nyt on itsenäisyys ja vapaus. Kun voi itse päättää, mitä tekee ja mihin kellonaikaan. Voin esimerkiksi määritellä, onko tehokkain työaikani aamulla vai illalla; voin hakata halkoja mökillä kesken työpäivän ja palata taas työn pariin. Myös manuaalityön väheneminen ja palkkapalvelualan yleinen muutos on ollut inspiroivaa seurattavaa. Palkanlaskenta ja siihen sidotut lait ja TESit muuttuvat koko ajan, joten opeteltavaa riittää.

Edesmennyt isäni oli yrittäjä ja hän puolestaan opetti:

”Teetpä työksesi mitä tahansa, niin tee se aina niin hyvin, kuin tekisit sen itsellesi.”

Hyvä ohjenuora mihin tahansa työhön, mutta tässä ammatissa se ehkä erityisesti korostuu. Kivat kollegat ja hyvin toimiva yhteistyö tiimin sekä asiakkaiden kanssa motivoivat minua. Ja täällä hyvästä työstä saatu kiitoskin lämmittää aidosti.

Ai millainen on tiimini?

No, minä olen tietysti tiimin (ja koko Integratan) vanhin 🤭 Nuorimmat kollegani ovat 20+. En kuitenkaan koe olevani dinosaurus! Integratan kulttuuri yllätti: Täällä koko tiimi toimii ja kaikkiin luotetaan. Kukin hoitaa oman ruutunsa, eikä ”päällekatsojia” kaivata. Luottamus heijastuu suoraan siten, että integratalaiset haluavat tosissaan (mutta ei vakavissaan) hoitaa hommansa yhteisen hyvän eteen. Myös kollegojen avuliaisuus on ollut yllätys.

Integratalaisuus sopii ihmisille, jotka ajattelevat itse. Ja jotka haluavat ja osaavat tehdä itsenäisesti töitä.

Integrata on myös terveellinen työpaikka. Suosittelisin siis sellaiselle, joka haluaa sekä tehdä työnsä hyvin että voida hyvin. Täällä ajatellaan hyvinvointia sekä fyysisellä että psyykkisellä tasolla – ihmistä ikään kuin kokonaisuutena. Ja mikä tärkeintä, jo ennakoivasti. Monenlaista toimintaa ja tapahtumaakin on tarjolla, eli kaikille varmasti löytyy mieleistä yhteistä tekemistä – työaikana ja vapaa-ajalla.

Aulikin vinkit tuleville integratalaisille

  1. Ole oma itsesi ja rehellinen. Teeskentely huomataan aina.
  2. Kohtele asiakkaita ja kollegoja, kuten toivoisit itseäsi kohdeltavan.
  3. Osallistu ainakin työsuhteesi alussa kaikkiin solun ja tiimin vapaaehtoisiinkin jutusteluhetkiin ja tapahtumiin. Tätä kautta opit parhaiten tuntemaan kollegasi ja kulttuurin. Se on myös kivaa ja virkistävää!

Niin ja, muistattehan vielä sen linjalle lähettämisen? Nuorena palkanlaskijana ihmettelin kerran ääneen, miksi palkat lähetetäänkään luottamusmiehelle? Kysymys aiheutti ”Iltalypsy-katseen” ja sitten jengi räjähti nauramaan. Yrityksessä oli Linja-niminen luottamusmies ja olin kohtalaisen kauan jo luullut, että palkat lähetetään hänelle…🙈

Eli ei kysyvä tieltä eksy ja onneksi meilläkin saa mokata. Nyt hakkaan hikiliikunnaksi halot loppuun ja teen ihan tavallisen työpäivän 2020-luvulla.

Työn iloa,
Aulikki

Integratan palkkahallintopalvelun promootioauto Palkkapussin kyljissä lukee lentävä lause: ”Palkanlaskentaa, jossa ei lasketa mitään”. Se tarkoittaa, että teemme tulevaisuuden palkanlaskentaa. Räjäytämme paperit pöydiltä ja annamme ohjelmistorobotin hoitaa ne hommat, joissa se voittaa ihmisen. Näin manuaalityöltä vapautuu aikaa sille, mikä on tärkeintä: ydinosaaminen, asiakaspalvelu – ja halkojen hakkaaminen. Kiitos Aukki!

Integratalaiseksi? Tilaa Uraepistola

Tilaa Uraepistola ja tiedät uusista työpaikoista ensimmäisenä!

Toimitamme parhaat duunit suoraan inboxiisi sitä mukaa kun niitä avautuu. (Ennen kuin tilaat, haluat ehkä lukaista tietosuojaselosteen.)