Integratan HR-raportointi- ja -analytiikkatiimissä HR-raportteja kehittää Susanna Kunttu. Tilastotieteilijä ja entinen tutkija tekee arjen ihmisanalytiikkaa, joka kokoaa HR-dataa ihmisten avuksi ja HR-raportteja parempien päätösten tueksi. Miten tutkija päätyi integratalaiseksi ihmisanalyytikoksi?
Tilastotieteen opinnot ovat tarjonneet minulle mahdollisuuden työskennellä hyvin moninaisilla aloilla. Valmistuin yhteiskuntatieteiden maisteriksi vuonna 1997 ja pitkän työurani aikana olenkin päässyt näkemään hyvin erilaisia toimialoja ja työyhteisöjä:
Aloitin urani Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT:ssä (nykyinen Luonnonvarakeskus, Luke), josta siirryin Tampereen yliopiston Työelämän tutkimuskeskukseen, ja sieltä Teknologian tutkimuskeskus VTT:lle. Työskentelin pitkään VTT:llä tutkijana. Hyppäsin tutkimusmaailmasta tuntemattomaan siirtyessäni HappyOrNot:ille ja vuosi sitten (2020) Integratalle.
Vaikka olenkin työskennellyt monilla eri aloilla, on yksi yhteinen nimittäjä työssäni ollut aina data. Ja etenkin sen jalostaminen päätöksenteon tueksi. Niin tutkijana kuin data-ammattilaisenakin minulle on aina ollut tärkeää, että työni tulokset ovat asiakkaiden hyödynnettävissä.
”Niin tutkijana kuin data-ammattilaisenakin minulle on aina ollut tärkeää, että työni tulokset ovat asiakkaiden hyödynnettävissä.”
Integratalainen HR-raportoinnin ja -analytiikan asiantuntija Susanna Kunttu
Vuosien saatossa työni ydin on pysynyt yllättävän samankaltaisena, vaikka välineet ovat kehittyneet hurjasti. Uusien teknisten mahdollisuuksien myötä kiinnostus dataan ja sen tarjoamaan tietoon onkin kasvanut entisestään.
Ensimmäisenä kehittyivät tiedonkeruumahdollisuudet. Ja yhtäkkiä kaikilla oli suuri massa dataa, mutta ei oikein aavistusta, mitä tehdä kaikella sillä tiedolla… Kehityskulku johti siihen, että HR-toimialalla heräsi kiinnostus, miten datan avulla voitaisiin auttaa ihmistä työarjessa. Mikä puolestaan johti ihmisanalytiikkaan ja kovaksi mielletyn datan siirtymisen ns. pehmeälle toimialalle, henkilöstöhallintoon.
Parasta työssäni tällä hetkellä onkin osaamiseni soveltaminen itselleni täysin uudella toimialalla ja uuden oppiminen HR:n ympärillä. Juuri nyt kiinnostavat datan monipuoliset mahdollisuudet auttaa HR:ää sekä mahdollisuus tarjota ihmisanalytiikan avulla työkaluja hyvän työpaikan luomiseen ja ylläpitämiseen:
”Etenkin nyt etätyöaikana aktiivinen HR-datan seuraaminen antaa yhden keinon paikantaa piiloon jääviä työhyvinvoinnin haasteita.”
Susanna Kuntun vinkki: HR-datan hyödyntäminen etätyössä
Etenkin nyt etätyöaikana aktiivinen HR-datan seuraaminen antaa yhden keinon paikantaa piiloon jääviä työhyvinvoinnin haasteita: Kun olemme kaikki kotona eikä kukaan esimerkiksi ole näkemässä, kenen huoneessa valot ovat viimeisenä päällä, on esihenkilöiden tärkeää voida seurata esimerkiksi ylitöiden määrää, jotta kenenkään työkuorma ei kasva liian suureksi.
Ai millainen on tiimini?
HR-raportointi- ja -analytiikkatiimimme on kokenut. Kaikilla tiimissä on takana pitkä työura, mutta hyvin erityyppinen tausta. Siispä pystymmekin tiiminä tekemään enemmän, kuin kukaan meistä yksistään.
Integratalaisuuskin yllätti: Nettisivuilla kerrotut tarinat Integratasta ihmislähtöisenä työpaikkana olivatkin ihan arkea, eivätkä pelkkiä ruusunpunaisia (🌹) tarinoita juhlapuheissa.
Jos havainnollistaisin integratalaista tapaa tehdä, kuvailisin sitä ehkä yli 100 palan palapeliksi. Integratalaisuus on siis sitä, että jokaiselle on oman kokoinen paikka tiiviissä suhteessa muihin, ja jokaiselle annetaan mahdollisuus kertoa toiveensa oman palansa täyttämisestä 🧩
Siispä integratalaisuus sopii mielestäni kaikille, jotka ovat valmiita ottamaan vastuuta omasta työstään osana tiimiä. Ja koska Integrata-palapeli ei ole vielä valmis, tulee ihmisen olla avoin sille, että palaset liikkuvat ja elävät ajassa. Kasvuyrityksessä tulee pystyä hyväksymään muutoksia.
Miksi meille?
Integratalle hakiessani ensimmäisenä huomioni kiinnittyi normaalista työpaikkailmoituksesta poikkeavaan tyyliin ja ensivaikutelman viimeisteli motto ”Tosissaan, mutta ei vakavissaan”. Hakuprosessin edetessä vahvistui ajatus siitä, että Integrata olisi työpaikkana ihmistä arvostava, ja että pystyisin osaamisellani kehittämään yhtä osa-aluetta laajasta palveluvalikoimasta. Enkä ole katunut valintaani kertaakaan.
Integrata on myös terveellinen työpaikka. Meille kaadetaan kasapäin tietoa liittyen niin fyysiseen kuin psyykkiseenkin hyvinvointiin. Ajattelutyötä tekevälle aivot ovat tärkein työväline, joten niiden kunnosta onkin yhtä tärkeää pitää huolta kuin fyysisestäkin vireestä. Lisäksi tarjolla on paljon matalan kynnyksen tukea, jos jokin oman hyvinvoinnin osa-alue sitä kaipaa.
”Työn vastapainoksi harrastan tarvittaessa vaikka tapetointia! Ja huolehdin itsestäni olemalla kiltti itselleni. Ja muille.”
HR-data-analyytikko Susanna Kunttu huolehtii aivoterveydestä
Huolehdin itsestäni olemalla kiltti itselleni. Ja muille. Työn vastapainoksi harrastan tarvittaessa vaikka tapetointia! Eli aivoterveyttä edistääkseni tykkään tehdä kaikenlaista rauhallista puuhastelua kotioloissa, mm. käsitöitä, pihan laittoa, leipomista ja lukemista.
Aloittaessani vuosi sitten ehdin olla fyysisesti samassa tilassa kollegoideni kanssa vain kuukauden verran, kunnes siirryimme jouhevasti etätöihin. Vaikkei ihmisten kohtaamista voikaan korvata, on yhteydenpito Teamsin kautta tullut osaksi arkea ja päivään jää jopa vähän enemmän aikaa työmatkan kutistuttua muutamaan metriin.
Tämän palapelin voisi todeta toimivan siis tilanteesta riippumatta.
Susannan vinkit integratalaiseksi haluaville
- Ole oma itsesi. Yli sadan palan palapelissä jokaiselle on oma paikkansa.
- Kysy. Ota selvää. Dataa on saatavilla.
- Tule mukaan etäkahveille. Palapelin iso kuva alkaa hahmottua, kun tunnet sen palaset.
Integratalaiseksi? Tilaa Uraepistola
Tilaa Uraepistola ja tiedät uusista työpaikoista ensimmäisenä!
Toimitamme parhaat duunit suoraan inboxiisi sitä mukaa kun niitä avautuu. (Ennen kuin tilaat, haluat ehkä lukaista tietosuojaselosteen.)