Perehtyminen integratalaiseksi on oppimismatka. Mekin, jotka olemme olleet täällä vuosia, opettelemme integratalaisuutta edelleen. Varsinaiseen työtehtävään perehdytyksen lisäksi perehtyminen pitää sisällään syväsukelluksen kulttuuriimme, järjestelmiin (joita on paljon), liiketoimintaan, tiimiin ja tiimin toimintatapoihin. Millainen siis on täydellisen epätäydellinen perehdytysprosessi?

Mitä kaikkea perehdytys pitää sisällään?

Viime vuonna kehitimme halukkaiden tiimiläisten kanssa #kehittämö:ssämme perehdytysprosessia. Tavoitteenamme on yksilöllinen perehdytys – että sinä uutena tiimiläisenä tuntisit itsesi tervetulleeksi ja integratalaiseksi. Kaikkien toiveena on tietenkin, että pääset tehtäviin nopeasti kiinni ja pystyt auttamaan tiimiä. Meillä onkin vino pino erilaisia kaikille (myös vanhoille integratalaisille) avoimia perehdytysmeetingejä.

Aiheina ovat muun muassa:

 • kulttuuri ja omistajastrategia
 • tietoturva ja robotiikka
 • LaaS-ideologia ja -järjestelmä
 • työsuhdeasiat ja Integratan pelikirja
 • asiakkaan huolenpito, myynti ja markkinointi
 • sisäiset järjestelmät sekä
 • Integratan tapa toimia

Olemme lisäksi nauhoittaneet webinaareja, aamunavauksia ja tietoiskuja, joista uusi integratalainen pääsee helposti tutustumaan haluamaansa aiheeseen. Myös LaaS-palvelustamme voi tilata eri aihealueisiin perehdytyksen.

Uutena integratalaisena saat oman Trello-taulun, johon suunnitellaan henkilökohtainen oppimismatka integratalaisuuteen. Saat myös oman sisäisen Mukavan Seijan, joka on joku meidän tiimiläisistä. Seijan vastuulla on varmistaa, että perehdytys sujuu ja henkilö tuntee itsensä tervetulleeksi.

Tapaat Seijan jo ennen ensimmäistä työpäivää lounaan merkeissä, jolloin voit ennakkoon kysellä mieltä askarruttavista asioista. Mukava Seija on mukana myös perehdytyksen aikana pidettävissä odotuskeskusteluissa, joissa käydään läpi sinun odotuksiasi meiltä, kuin myös sitä, mitä tiimi odottaa sinulta.

Työpöydällä on ensimmäisenä päivänä myös Perehdytyspeli, jonka suorittaaksesi tarvitset hiukan tiimiläisten apua.

Koneet, puhelimet ja muut työvälineet odottavat (yleensä) valmiina työpöydällä. Ehkä jotain muutakin mukavaa löytyy uuden puhelimen lisäksi. Työpöydällä on ensimmäisenä päivänä myös Perehdytyspeli, jonka suorittaaksesi tarvitset hiukan tiimiläisten apua. Et taidakaan tietää, mitä Integratalla tarkoittaa pähkinägate tai mikä on mielensäpahoittaja-lomake?

No entäs ne varsinaiset työt?

Tehtävään perehdytys on kokonaisuudessaan tiimisi vastuulla. Tiimi suunnittelee perehdytyksesi ja aikatauluttaa sen etukäteen.

Perehdytysmateriaalit ja ohjeet ovat osittain vielä lapsenkengissä, mutta parannamme pikkuhiljaa. Olemme miettineet paljon sitä, kuinka paljon meillä pitäisi olla ohjeistusta valmiina. Manifestossammekin julistamme että ohjeet ovat toki tärkeitä, mutta ajattelu on silti aina suotavaa. Emme halua antaa ohjeen estää meitä tekemästä parasta mahdollista ratkaisua. Toivomme, että uutena integratalaisena opit heti alusta asti itse etsimään tietoa ja hakemaan parhaan ratkaisun. Autamme kyllä!

Innostuminen integratalaisuudesta

Kun uusilta työntekijöiltä perehdytyksen palautekeskusteluissa kysyy, mikä on ollut haastavinta, se on ehdottomasti ollut kulttuurin perehtyminen.

Meillä ei ole esimiehiä. Tiimiläisillä on vastuuta, mutta myös vapautta hoitaa omat tehtävänsä. Integratalaisen tehtävänkuva ei ole kiveen hakattu. Integratalainen voi rikastaa omaa työtään mm. rekrytoinnilla, perehdytyksellä sekä myynnillä ja markkinoinnilla. Jokainen työntekijä saa firman luottokortin, ja sillä voi mm. käydä hakemassa tarvitsemansa työvälineet. Miten näihin voi perehdyttää?

 • Tuomme esiin mahdollisimman konkreettisia esimerkkejä Manifestosta ja päätöksenteosta.
 • Tiimisi kokoontuu viikoittain.
 • Valkut eli valmentajat auttavat sinua aina, kun tarvitset apua.
 • Meillä on talo täynnä aivan huippuja tiimiläisiä, jotka varmasti kertovat, miten eri tilanteissa tulisi toimia. Pyrimme näkemään koko Integratan tiimillä kuukausittan, joten kaikki tulevat varmasti tutuksi keskenään.
 • Avoimesta Numerot-palvelustamme voit kurkata organisaation dataa, mm. tiimiläisten työtunnit, asiakaskannattavuudet, asiakastyytyväisyyden tilanteen jne. Nämä varmasti auttavat päätöksenteossa eri tilanteissa.

Perehdytys kehittyy

Viimeisen puolentoista vuoden aikana meillä on aloittanut yli 40 tiimiläistä ja henkilöstömäärämme on tuplaantunut. Myönnettäköön, että kaikkien kohdalla emme ole perehdytyksessä tässä kasvuvauhdissa täydellisesti onnistuneet. Mokattukin on, vaikka olemme varmasti yrittäneet parhaamme. Tämä onkin sinulle uutena integratalaisena tärkein ohjenuora:

Tärkeää on yrittää parhaansa. Ja mokatakin saa.

Integratalainen lohtukortti
Lohtukortit ovat osa Perehdytyspeliä. Meillä saa mokata. Koska kaikki järjestyy joka tapauksessa.