Täällä sitä vaan kasvua ylhäältä päin katsellaan. Ihmetellään kasvaneita kuluja, rekrytään räävittömästi eikä ainakaan tehdä mitään johtamisen tai kehittymisen eteen.

Väärin. Kelataanpa kymmenvuotista kehitystä.

Totesimme ensi kerran vuonna 2016, että Integrata on kasvuyritys. Yrityksemme on perustettu syyskuussa 2008. Lyhyellä laskukaavalla täytämme ensi kuussa 10 vuotta.

Halu heittäytyä nostalgiseksi nostaa pakostikin päätään: Oheisessa kuvassa on Integratan ensimmäinen pääkonttori. Tamperelaisen teknologiakeskittymän noin 10 neliön hikikoppi. Meitä oli alkuun vain kolme perustajaomistajaa ja fiilis oli voittamaton, kun seuraavana vuonna saimme ensimmäisen työkaverin!

Integratan ensimmäinen pääkonttori vuonna 2008.

Boom. Yrityksen työntekijämäärä kasvaa kasvun mukana.

Tänään työkavereita on jo tasan 50. Ensi vuonna ehkä 100. Taataksemme hapensaannin, olemme muuttaneet kasvun myötä kolmella paikkakunnalla kaikkiaan kahdeksan kertaa. Toimarilla ei ole ollut tarvetta tornille, saati omalle työhuoneelle.

Joka kerta, kun uusi integratalainen tulee taloon, tapahtuu tunnepuolella toisinto vuosikymmenen takaisesta: Tästä tulee taas tosi kova juttu!  Koko toimintamme aikana meiltä on lähtenyt vain kuusi tiimiläistä – joista toistaiseksi yksi tuli jo takaisinkin.

Tätä on se paljon puhuttu integratalaisuus; vapautta kasvaa ja kehittyä, tehdä työtä toimivassa tiimissä sekä taitoa johtaa itse itseään.

Kasvuyrityksen tulee tietenkin keskittyä olennaiseen. Meille se on verrattain helppoa, sillä henkilöstöhallinnon sälän järkeistäminen ja palveleva johtaminen ovat juuri Integratan ydinosaamista.

Pelkkää bailandoa kasvu ei silti ole. Lisää käsilämpimiä latteuksia jos halutaan laukoa (ja usein blogeissa halutaan), pitää yrityksen johdon pystyä kasvamaan myös johtajina toiminnan kehityksen mukana.

Kaikkiin ei enää uppoa samat puujalkavitsit. Joku juo kahvin mustana, toinen maidolla, kolmas kauramaidolla. Ihmiset ovat yksilöitä ja haluavat tulla johdetuksi eri tavoin. Teknologia kehittyy. Niin myös me.

Tältä tuntumalta otimme viime keväänä itse käyttöömme palvelevan johtamisen mallin eli LaaS:in sekä lanseerasimme Integrata Manifeston. Molemmat esimerkkejä siitä yritys- ja johtamiskulttuurista, jonka olemme yhdessä luoneet ja jota olemme kimpassa kehittäneet.

Oho. Taas rekry!?

10 vuoden aikana olen haastatellut satoja hakijoita. Jos rehellisiä ollaan (ja usein ollaan), joskus näkee jo sadasosasekunnissa, että ihminen ei ole etsimämme integratalainen.

Joskus taas erehtyy. Onneksi meillä on rekrytoinnissa pätevä kumppani – muuten emme olisi tällaisena tässä tänään.

Tämä ei ole piilomainos, vaan pointti: Delegointi ja osaamisalueiden ohjaaminen muiden hoteisiin ovat usein kasvuyritysten kovin kompastuskivi. Mutta koska vierivä kivi ei sammaloidu, välillä mennään alamäkeenkin.

Tärkeintä kasvun keskellä on kuitenkin muistaa, miksi Integrata perustettiin: Olemme olemassa, koska niin moni ansaitsee parempaa palvelua. Tiimi- ja asiakastyytyväisyys ovat meille mittareina siitä, että homma toimii. Olemme myös Suomen paras työpaikka.

Parhain tunnustus on silti tiimiläisten pitkät työsuhteet ja iloiset ilmeet. Ja henkilökohtaisesti parit puolivillaiset puujalkavitsit perjantaiyönä pikaviestipalvelussa. 

10-vuotista kehitystämme juhlistaaksemme, matkaamme #muuten kaikkien integratalaisten kesken ensi kuussa Italiaan. Tällä reissulla on mukana kolme uutta työkaveria.

Non puoi insegnare niente a un uomo. Puoi solo aiutarlo a scoprire ciò che ha dentro di sé. Emme voi opettaa ihmisille mitään. Voimme ainoastaan auttaa heitä löytämään. – Galileo Galilei

Seuraavalle reissulle mukaan?

Jos kiinnostuit integratalaisuudesta tästä kirjoituksesta huolimatta, tilaa alta uraepistola. Siis tiedot avoimista työpaikoistamme, sitä mukaa kun niitä avautuu hakuun. Eli aika usein.