Olvi etsi kehityshaluista kumppania ja järkeviä järjestelmiä kokonaisratkaisuna. Palkanlaskenta pyörii Mepcon päällä ja HR-projektissa otettiin käyttöön Mepco Web. Myös HR-raportointi ja -analytiikka auttavat nyt esihenkilöiden arjessa. Miksi asiakas valitsi meidät?
Palvelumme pähkinänkuoressa
Haaste
- Palkanlaskennassa pari omaa olvilaista. Eläköitymisen myötä kokonaisratkaisu kysymykseen.
- Ajurina Mepco HRM ja halu digitalisoida HR-järjestelmiä. Mistä kehityshaluinen kumppani?
- Esihenkilöillä riittämättömät järjestelmänäkymät ja raportointiratkaisut.
Ratkaisu
- HR- ja palkkajärjestelmä Mepcon oheen pilvipalveluna toimiva työpöytä: Mepco Web.
- Kokonaispalveluna HR-järjestelmäprojekti kehitysotteella kuntoon.
- Manuaalityön minimointi mahdollistui järjestelmäintegraatioiden ja automaation avulla.
Tulokset
- Proaktiivisuutta palkanlaskentaan. Palkanlaskijoiksi integratalaiset palkka-asiantuntijat.
- HR-järjestelmien palveluympäristö pilveen. HR-toiminnot ja HR-data helposti.
- Hyvä HR-liitto. Kokonaisvaltainen kehitys käsikynkkää tutun toimijan kanssa.
Kokonaisratkaisuna hyvä HR-liitto
Olvi Oyj on vuonna 1878 perustettu suomalainen panimo- ja virvoitusjuomayhtiö, joka työllistää yli 2 000 ihmistä kuudessa eri maassa. Yhtiön henkilöstöpäällikkö Anne Mäntyaho muistelee vuosien takaisia tunnelmia:
– Olimme tehneet vuoteen 2020 asti palkanlaskentaa omana toimintona. Toinen laskijoistamme eläköityi ja lähdimme etsimään henkilöstöhallinnon ja palkkahallinnon kokonaisratkaisua. Myös halu digitalisoida HR-järjestelmiä toimi ajurina.
Olvilla jo käytössä ollut HR- ja palkkajärjestelmä Mepco HRM haluttiin hioa huomisen puolelle. Mepco-kanta siirrettiin meille ja samalla siirtyi Mepcon ylläpitovastuu. Paremman henkilöstöhallinto-, esihenkilö- ja palkka-arjen pakettiin pantiin pilvipalveluna toimiva työpöytä Mepco Web. HR-automaatio, HR-raportointi ja -analytiikka otettiin niin ikään avuksi ja ajansäästöksi.
– Päädyimme palkkahallinnon ulkoistukseen ja Integrataan, sillä he pystyivät tarjoamaan toivomallamme tavalla meille Mepcon.
”Päädyimme palkkahallinnon ulkoistukseen ja Integrataan, sillä he pystyivät tarjoamaan toivomallamme tavalla meille Mepcon.”
Anne Mäntyaho, henkilöstöpäällikkö, Olvi Oyj
Mutta se ei suinkaan ollut ainoa tekijä. Mäntyaho pitää meitä hetken jännityksessä. Mepcon nimittäin saa muualtakin. No, miksi valitsitte integratalaiset?
– Ennen kaikkea meille tuli tunne, että tarvettamme kuunneltiin. Tulimme siis kuulluiksi ja ymmärretyiksi. Alusta asti yhteistyömme tuntui luontevalta ja edelleen meille tuli tunne, että tähän kumppaniin pystymme luottamaan läpiviennissä ja arjessa. Oli myös kykyä ja näyttöä siitä, että tällaisia toteutuksia ja automaatioita on ennenkin tehty. Kun vielä saatiin taloudellisessakin mielessä järkevä yhteistyösopimus syntymään, oli erittäin helppo luottaa tunteeseen, Mäntyaho muistelee.
Hyppäsimme palkkakelkkaan. Samalla hiottiin heti HR-toimintoja Olvin tulevaisuustoiveiden suuntaan.
HR-arki ja palkanlaskenta pantiin pyörimään paremmin Mepcon päälle. Mepco Web toi esihenkilöille työpöytänäkymän tärkeisiin tiiminsä tietoihin. Samoin HR-automaatio ja HR-raportointi ja -analytiikka huojentavat henkilöstöhallinnossa säästäen sekä HR:n että esihenkilöiden työtunteja.
”HR-automaatio ja HR-raportointi ja -analytiikka huojentavat henkilöstöhallinnossa säästäen sekä HR:n että esihenkilöiden työtunteja.”
Anne Mäntyaho, henkilöstöpäällikkö, Olvi Oyj
– Halusimme, että meillä on sellaiset järjestelmät, jotka tukevat esihenkilöitä. Mepco Webin myötä tämä toteutui.
Integratan HR-raportointi Maksimin raportointityökalun avulla myös esihenkilöt pääsevät seuraamaan dataa. Integraation ja automaation tuoma oikeellisuus huojentaa:
– Kun tieto tulee suoraan palkkajärjestelmästä, voi olla varma, että se on oikein. Integratan HR-dataratkaisussa myös graafit ovat parempia ja tiedon saanti sekä hakeminen helpompaa.
Vasta kokonaisratkaisun käyttöönoton jälkeen oli kehityksen vuoro.
– HR-dataan liittyviä kehitystarpeita on työstetty ja kehitystä jatketaan. On myös otettu käyttöön erinäisiä esihenkilöiden työtä helpottavia sähköisiä lomakkeita sekä sähköinen allekirjoitus.
Sähköisen allekirjoituksen käyttöönotto nousee etenkin kesäkausien korvalla Olvissa arvoon arvaamattomaan: Yritys palkkaa tänäkin vuonna 90 kesätyöntekijää ja sähköisen allekirjoituksen avulla kausityöntekijöiden sopimukset sekä työtodistusten toimitus sujuvat sukkelaan ilman manuaalisia manööverejä tai turhaa tallennustilan tarvetta.
”Sähköisen allekirjoituksen avulla 90 kesätyöntekijän sopimukset sekä työtodistusten toimitus sujuvat sukkelaan ilman manuaalisia manööverejä tai turhaa tallennustilan tarvetta.”
HR-automaatiosta apua arkeen.
Läpinäkyvyyden liitto
Palataan vielä palkkoihin. Miltä kulttuurimuutos tuntui, kun palkanlaskentaan tulikin ulkopuolinen toimija?
– Kyllä me jännitimme, kun Integrata laski ensimmäiset palkkamme silloin siinä muutosvaiheessa, mutta se menikin äärettömän kivuttomasti, Mäntyaho muistaa.
Olvin pöytään jäi palkkayhteysihminen, joka tuntee yrityksen ympäristön ja ihmiset. Hyvässä yhteistyössä saman pöydän äärellä toteutuu Integratan asiakas on yksi meistä -ajattelu.
Avoimuus asiakkaan suuntaan on myös arvoasetelmiemme ytimessä. Olvin integratalainen asiakasliima Pirjo Reunanen, onko mikään koskaan mennyt mönkään?
– Kyllä me olemme mokanneet. Meille on sattunut inhimillinen erhe palkanmaksussa, mutta hyvän kumppanuuden vuoksi kaikki saatiin sovittua erittäin hyvässä yhteishengessä. Mepconkin me saamme täällä taipumaan moniin toiveisiin HR-automaation avulla.
Mäntyaho komppaa:
– Totta, ja tässä yhteistyössä ylipäätään läpinäkyvyys on korostunut. Kuvaisin itsekin tätä kumppanuudeksi ostaja-toimittajasuhteen sijaan. Tekemisemme ovat hioutuneet siten, että mietitään yhteisesti yhteisiä ratkaisuja. Myös haasteisiin.
”Kuvaisin tätä kumppanuudeksi ostaja-toimittajasuhteen sijaan. Tekemisemme ovat hioutuneet siten, että mietitään yhteisesti yhteisiä ratkaisuja.”
Asiakas on yksi meistä.
– Integratalaiset asiantuntijat ovat asiantuntevia ja meillä on toimiva kokonaisratkaisu. Tämä on ollut iso muutos ja yhteistyössä tavoitteet ovat täyttyneet.
Loppuun HR-päällikkö antaa vielä ajateltavaa sopivan kumppanin valintaan:
– Kyllä sen vaistoaa – tulee se tunne – että tämä on nyt sellainen kumppani, jonka kanssa haluat tehdä työtä tulevaisuudessakin. Sillä kyllähän tässä tosi naimisiin mennään, Mäntyaho naurahtaa.
”Kyllä sen vaistoaa – tulee se tunne – että tämä on nyt sellainen kumppani, jonka kanssa haluat tehdä työtä tulevaisuudessakin.”
Anne Mäntyaho, henkilöstöpäällikkö, Olvi Oyj
Tiivistettäköön, että hyvässä HR-liitossa suhteen ensimetrit sujuvat kuin siivillä ja kumppanivalinnassa kannattaa luottaa tunteeseen. Kun HR- ja palkkakumppani kuuntelee, on kehityshaluinen ja -kykyinen sekä luotettava ja rehellinen, yhteinen tulevaisuus todennäköisemmin toimii.
HR-päällikkö Anne Mäntyahon vinkit valintaan ja parempaan projektiin:
- Pitäydy projektissa. Kirkasta tavoite ja erota kehitysasiat. Näin teet projektin aikana oikeita asioita ja pysyt aikataulussa.
- Kerro kuviot kumppanille. Avaa heti avoimesti, mihin ja millaisiin prosesseihin etsit apua. Kumppanilla voi olla oivia ratkaisuja. Pidä siis mieli avoimena.
- Varmista valinta tulevaisuusajattelulla. Kysy itseltäsi ”onko tämä sellainen toimija, jonka ajattelen panostavan jatkossakin kehittämiseen?”
Huomisen HR:ää? ✉️
Mikäli huomisen HR kiinnostaa, liity Integratan kuppikuntaan. Ei spämmiä, vaan hyödyllistä sisältöä: kerran kuussa HR-vinkkejä sisältävä letterimme sekä kutsuja järjestämiimme webinaareihin ja häppeninkeihin.
Tilaa kuukausikirje jättämällä yhteystietosi alle ja kerro samalla, mikä sinua ertityisesti kiinnostaa:
Palkkahallinnon ja HR:n kevääseen kuuluu muun muassa työehtosopimusneuvottelut, palkankorotukset, lomavuodenvaihde, kesälomat ja lomalaskenta sekä kesätyöntekijöiden rekrytointi ja perehdyttäminen. Asiantuntijamme kokosivat muistilistan ajankohtaisista asioista.
Kirjoittaja on äänitorvi, joka toimii äänitorvena 📯
Integrata Botti
Korporaation äänitorvi
moro@integrata.fi
Työehtosopimusten muutokset
Työehtosopimusneuvotteluissa sovitaan usein muustakin, kuin pelkistä palkankorotuksista. Palkkakumppanin on tärkeää tietää työehtosopimusten muutoksista ja asiakkaan velvollisuutena onkin muutokset kumppanille ilmoittaa. Joissain työehtosopimuksissa on otettu kantaa esimerkiksi perhevapaiden palkallisuuksiin. Muutoksista ilmoittaminen varmistaa aina palkanlaskennan sujuvuuden ja oikeellisuuden.
Lomavuodenvaihde ja kesälomat
Lomavuodenvaihteen lähestyessä järjestelmiin tulee tallentaa kaikki lomaoikeuksiin vaikuttavat poissaolot. Myös kesälomiin valmistautuminen on aloitettu (⛱️). Kesälomakauden poikkeusaikatauluista palkanlaskennassa on hyvä tiedottaa palkkatiimille etukäteen.
Lomalaskenta
Lomalaskenta on tärkeä osa palkkahallintoa, mutta lomien kertymiseen sekä loma-ajan palkan laskentaan liittyvät asiat ovat usein monimutkaisia ja aikaa vieviä. Osaava palkkapalveluasiantuntija sekä HR:n ja palkkahallinnon ohjelmistorobotiikka edistävät lomalaskennan virheettömyyttä.
Lomalaskennassa huomioidaan muun muassa lomaoikeus, loma-ajan palkka, lomarahat sekä lomakorvaukset. Tarkka laskenta on tärkeää, jotta työntekijöiden oikeudet toteutuvat, ja jotta lakia sekä paikallisia työehtosopimuksia noudatetaan.
Työntekijälle maksetaan säännönmukaista palkkaa myös loma-ajalta perustuen lomankertymäkaudelta kertyneisiin lomapäiviin. Lomapäivien kertymiseen on luotu säännöt perustuen vuosilomalakiin, työehtosopimukseen sekä työntekijän työsopimukseen. Lomapäivien kertymiseen vaikuttavat mm. työsuhteen kesto sekä tehtävien työpäivien- ja tuntien määrä kuukausitasolla. Mikäli työskentely on vähäistä eikä lomapäiviä kerry, työntekijälle maksetaan tehdystä työstä ansaitsemastaan palkasta euromääräinen lomakorvaus.
”Lomapäivien kertymiseen vaikuttavat mm. työsuhteen kesto sekä tehtävien työpäivien- ja tuntien määrä kuukausitasolla.”
Perustuen vuosilomalakiin, työehtosopimukseen sekä työntekijän työsopimukseen.
Työnantajan tulee ilmoittaa työntekijöilleen lomapäivien kertymät sekä linjaukset ajankohdista, joihin lomapäivät suositellaan sijoitettavaksi. Työnantajan on oltava tasapuolinen lomien sijoittelussa ja huomioitava työntekijöiden toiveet loma-ajankohdista. Työntekijän oikeuksiin kuuluu saada pitää vuosiloma yhdenjaksoisena lomakauden aikana. Yhteisesti sopimalla voidaan kuitenkin jakaa 12 päivää ylittävä kesäloman osuus pidettäväksi useammassa osassa, jos jakaminen on välttämätöntä työn käynnissä pitämiseksi. Kun työntekijöiden loma-ajankohdat on hyväksytty lomakauden ajalle, ajankohdat tulee ilmoittaa palkanlaskentaan sovitun aikataulun mukaisesti. Palkanlaskenta maksaa loma-ajan palkan sekä mahdolliset lomarahat yrityksessä sovitun käytännön mukaisesti.
Lomarahojen vaihto vapaaksi
Lomarahojen vaihto vapaaksi on oiva keino tarjota työntekijöille lisää vapaa-aikaa. Lomarahojen vaihtoprosessia on mahdollista helpottaa ja automatisoida esimerkiksi Mepco Webiin rakennettavalla lomakkeella. Lomake voidaan julkaista työntekijöiden itsepalveluroolille. Lomarahojen vaihto vapaaksi on myös Integratan HumHum HR -sovelluksen kehityslistalla. Toiminto on tulossa mahdolliseksi asiakkaillemme vuoden 2023 aikana.
”Lomarahojen vaihtoprosessia on mahdollista helpottaa ja automatisoida esimerkiksi Mepco Webiin rakennettavalla lomakkeella.”
Lomarahojen vaihto vapaaksi on myös Integratan HumHum HR -sovelluksen kehityslistalla.
Kesätyöntekijöiden rekrytoinnit ja perehtyminen
Kesätyöntekijöiden rekrytoinnin sesonki käy kuumimmillaan. Mepcossa rekrytointiprosessia voidaan helpottaa rakentamalla työsopimuspohjat, joiden avulla työsopimusten kirjoittaminen nopeutuu huomattavasti. Loppukesää ajatellen myös työtodistuspohjat on mahdollista rakentaa Mecpoon ja tulostaa sieltä joko arvioinnilla tai ilman.
Mepco Webiin on lisäksi mahdollista rakentaa erilaisia perehdytyksen tarkistuslistoja, joiden avulla voidaan varmistua siitä, että perehdytysprosessi on suoritettu kokonaan ja ajallaan ✔️
”Mepcossa rekrytointiprosessia voidaan helpottaa rakentamalla työsopimuspohjat, joiden avulla työsopimusten kirjoittaminen nopeutuu huomattavasti.”
Automaatio avuksi.
Ajankohtaiset HR- ja palkkahallinto-asiat suoraan sähköpostiin?
Toivottavasti muistilista oli hyödyllinen. Mikäli mielit saada HR:n ja palkkahallinnon ajankohtaiset asiat jatkossa suoraan sähköpostiin, liity Integratan kuppikuntaan! Saat kerran kuussa kirjeemme, joka sisältää ajantasaista tietoa asiantuntijoiltamme.
Liity Kuppikuntaan jättämällä yhteystietosi alle:
HumHum HR on integratalaisten uranuurtajien asiakkaidemme avuksi kehittämä ihmisläheinen sovellus. Apin avulla palkkojen tarkastus ja hyväksyntä tapahtuu tietoturvallisesti tässä päivässä puhelin- tai selainsovelluksella. Se tuo myös tärkeät työsuhdetiedot taskuun. Sovelluksessamme on jälleen uusia asiakkaan arjesta auvoisampaa tekeviä ominaisuuksia.
Kirjoittaja käyttää HumHum HR:ää
Integrata Botti
Korporaation äänitorvi
moro@integrata.fi
Helmikuussa 2023 julkaistun päivityksen merkittävimmät uudistukset asiakkaan näkökulmasta:
- Maksujen tarkastaja voi selata palkkalaskelmia ”Seuraava”- ja ”Edellinen”-painikkeilla aiempaa nopeammin.
- Sovellukseen voidaan asettaa organisaatiokohtainen sähköpostiosoite, johon tulee hyväksytyn maksun tiedot. Tieto voidaan näin ohjata suoraan tiedoksi esimerkiksi kirjanpitoon tai talouteen.
- Selainsovellukseen voi kirjautua nyt myös työntekijä-roolissa, mikäli organisaation käytössä on työntekijöille suunnattuja toimintoja sovelluksessa.
- Selainsovelluksen kirjautumiseen on lisätty ”Muista minut” -valinta, mikä pitää istunnon voimassa kyseisellä selaimella.
ℹ️ Hanki asiakkaanamme käyttöönotto heti verkkokaupasta tai varaa ohesta demo ja tutustu sovelluksen sielunelämään! Kaikki sovelluksen ominaisuudet katsastat tästä kirjoituksesta tai App Store ja Google Play -sovelluskaupoista. Perehdythän myös selainsovelluksen hyötyihin!
Hanki HumHum HR heti
Maksatusten tarkastus -ominaisuus kuuluu kiinteänä osana Integratan Palkkahallinto-palveluun. HumHum HR käytöönotetaan kaikille palkkapalveluasiakkaillemme vuoden 2023 aikana. Jos haluat heti puhua aiheesta oikealle ihmiselle, varaa ohesta demo ja asiantuntijamme auttaa alkuun 📲 Voit hankkia käyttöön myös sovelluksen kaikki ominaisuudet – kysy lisää!
Oletko aina miettinyt, miten palkkalaskelmaa kannattaa lukea? Konkariasiantuntijamme Tiina Reiman kertoo palkkalaskelman lukemiseen liittyvät salat, jotka jokaisen palkansaajan tulee tietää (tai tarkastaa). Tosissaan, mutta ei vakavissaan. Kirjoituksessa myös integratalaisen palkkalaskelman anatomia.
Mistä aloittaisin? Ehkä alusta: Jos olet työssäkäyvä, niin tosiaan tällainen todistuskappale tilille napsahtavista euroista työnantajallasi on velvollisuus sinulle toimittaa – tavalla tai toisella.
Yleisin ja tietoturvallisin toimitustapa on tänä päivänä sähköinen Verkkopalkka-laskelma, joka on luettavissasi sen pankin sovelluksesta, jonne ne sinulle osoitetut rahatkin tilillesi saapuivat. Jos käytössänne on Integratan tietoturvallinen HR- ja palkkahallintosovellus HumHum HR, saatat nähdä laskelmasi myös tästä sovelluksesta.
”Palkkalaskelman toimitustapa on tänä päivänä sähköinen Verkkopalkka-laskelma. Voit nähdä laskelmasi myös Integratan HumHum HR -sovelluksesta.”
Palkkalaskelman toimitus tietoturvallisesti.
Laskelma toimitetaan joko hyvissä ajoin ennen palkanmaksupäivää, tai sitten ihan viime tipassa. Nykyään näet palkat ehtivät hienosti maksuun, vaikka palkanlaskija siirtäisi ne pankkiin vasta päivää ennen maksupäivää. Niin tai näin, tulee laskelman olla toimitettuna palkansaajalle viimeistään maksupäivänä.
Ymmärrykseni mukaan kaikki eivät laskelmaa lue. Toiset taas eivät ymmärrä siitä – no – mitään. Näistä ainakin jälkimmäinen muuttuu nyt: Mitä omasta palkkalaskelmasta kannattaa ja pitää tarkastaa?
Palkkalaskelman tarkastaminen
Maksetaan-summa muodostuu tehdyn työn korvauksesta eli palkasta (jotkut toki saavat palkkaa tekemättä mitään, kuten esimerkiksi monet toimitusjohtajat…🙃), sekä kaikista pakollisista ja muista vähennyksistä. Jos olet mennyt höyläämään firman kortilla omia ostoja, niin nekin pidätetään palkastasi pois (sorry!).
Laskelmalla tulee olla eriteltynä vakiopalkat ja niistä maksettavat summat. Riveillä voi olla tuntipalkkaa, kuukausipalkkaa, sopimuspalkkaa, korvauksia tai palkkioita.
Työsopimuksestasi tai TES:tä johtuen voi olla niinkin kivasti, että laskelmallasi on vuorolisiä, kuten iltalisää, yölisää tai jopa sunnuntailisää. Saatat saada kenties myös joitain mahtavia muita lisiä, kuten myymäläpäällikön lisää tai saunalisää tai tiettyä tehtäväkohtaista lisää. Kaikissa tällaisissa tunti- tai kappaleperusteisissa lisissä tulee näkyä niiden määrä ja á-hinta sekä yhteenlaskettu summa kyseisen maksettavan lisän osalta.
Laskelmalla tulee näkyä myös kaikki luontoisedut sekä niiden verotettava arvo. Luontoisetujen lukemisessa kannattaa ottaa huomioon luontoiseduissa noudatettavat Verohallinnon laskentaperusteet, eli käytännössä: siitä summasta, joka lukee laskelmalla, peritään vielä verot ja muut maksut – jonka jälkeen vain vähennykset huomioidaan Maksetaan-summassa.
Voin selittää.
Laskelmallasi voi siis etujen erittelyissä olla esimerkiksi:
- Kuukausipalkka 1000,00 €
- Vapaa autoetu 500,00 €
- Ennakonpidätys (10 %) -150,00 €
- Työnantajan eläkevakuutus eli TyEL-maksu (7,15 %) -107,25 €
- Työttömyysvakuutusmaksu (1,5 %) -22,50 €
- MAKSETAAN 720,25 €
Huomasitko, mitä kuvitteellisessa palkkanauhassa tapahtui? Kaikki veloitukset laskettiin ennakonpidätyksen alaisesta ansiosta (1 500 €), mutta maksut vähennettiinkin pelkästä rahapalkasta (1 000 €).
Sellaisia ne luontoisedut on.
Ja sitten eteenpäin! Laskelmalla täytyy siis aina näkyä eroteltuna: rahapalkka, luontoisedut ja ennakonpidätyksen alainen ansio sekä tietysti ne vähennykset ominaan.
”Laskelmalla täytyy aina näkyä eroteltuna: rahapalkka, luontoisedut ja ennakonpidätyksen alainen ansio sekä vähennykset.”
Palkkalaskelman pakolliset.
Palkkalaskelman poissaolorivit ja palkkatodistus
Poissaolot ja pidetyt lomat eritellään myös näkyviin. Nämä tulee käsitellä palkoissa monestakin syystä, ja siksi ne näkyvät laskelmalla, vaikka usein esimerkiksi kuukausipalkkaisen ihmisen Maksetaan-summaan poissaoloilla ei olekaan käytännön merkitystä.
Palkkalaskelma näet käy usein palkkatodistuksena erilaisiin tarkoituksiin, kunhan laskelmalla näkyy työsuhteen alkupäivä, henkilötunnus, ja JOS laskelman otsikkotasolla lukee Palkkatodistus. Integratalaisella palkkalaskelmalla tämän merkitystä on korostettu huutokirjaimin: PALKKALASKELMA/PALKKATODISTUS.
Mitä muuta olennaista tietoa löydät integratalaisten palkkapalveluasiantuntijoiden toimittamalta laskelmalta?
- Palkkakausi = Se kausi, miltä ajalta palkka maksetaan
- Maksupäivä = Päivä, jona tilillä tulee olla tupsahtaneena Maksetaan-kohdassa näkyvä summa
- Pankkitilisi = Tännehän sen kaiken rahan olisi pitänyt tulla, mutta nyt tuli tämän verran 💸
- Työsuhteen alkupäivä = Päivä, josta alkaen olet ilolla saanut palvella nykyistä työnantajaasi
- Työsuhteen päättymispäivä = No siihen se ilo sitten loppui, mutta lopputili sentään on vähän isompi kuin yleensä tilille tulee, sillä silloin maksetaan ulos myös kaikki pitämättömät, kertyneet lomapäivät.
Jos et lopputiliä kuitenkaan vielä ottanut, näkyy laskelmallasi näiden lisäksi omissa sarakkeissaan muita sellaisia tietoja, joita työantajasi on halunnut siellä näkyvän. Esimerkiksi palkkaperusteet eroteltuina sekä esimerkiksi lomasaldotietoja.
Integratan toimittamilta laskelmilta löytyy lisäksi myös kertymätietoja, eli esimerkiksi edellisen ja kuluvan vuoden tietoja summatasolla.
Laskelma muistuttaa myös verokortilla toimitetuista tiedoista ja näyttää perusprosenttisi, eli mihin tulorajaan asti voit kunakin vuonna tienata ja paljonko ”piikitetään”, jos tulorajasi pääsee ylittymään. Myös arvio rajan orastavasta ylittymisestä näkyy erittelyissä Ennakonpidätys-rivillä. Samassa yhteydessä näkyy myös, paljonko nykyisen verokortin tulorajasta on käytetty tämä kyseinen maksupäivä mukaan lukien.
Hyödyllistä, eikö vain?
Sinuna katsastaisin myös kaikki merkityt palkkalajit. Niiden avulla palkanlaskija saa kuluvan jakson palkkasi laskettua (oikein, tietenkin). Palkkalajit näkyvät kohdassa Erittelyt. Tarkistaminen kannattaa tehdä rivi riviltä; onko lajit lajiteltu oikein?
Ja ihan laskelman lopussa seisoo sitten se tärkein: Maksetaan. Ainahan sitä ilmeisesti maksetaan liian vähän (🙃), mutta jokaisen palkansaajan kannattaa silti summa tarkastaa.
Kas näin. Toivottavasti tästä kirjoituksesta oli apua laskelman lukemisessa.
Priimaa palkanlaskentaa? Ländää lukupakettiin
Edustatko yritystä ja etsit palkkahallinnon ulkoistukseen osaavaa (ja hauskaa) kumppania, mutta pohdit vielä, miten pääsisit parhaiten alkuun? Lue oheisesta lukupaketista integratalaiset vinkit palkanlaskennan ulkoistukseen.
Palkkapalveluasiantuntijamme tekevät priimaa palkanlaskentaa kokonaispalveluna. Ulkoistamalla palkkahallinnon integratalaisille palkat tipahtavat henkilöstön tileille tietoturvallisesti tiptop ja palkanmaksuun liittyvät sivutyöt, kuten Tulorekisteri-tehtävät, sujuvat sukkelasti. Laskelmatkin ovat loogisia.
Pääset alkuun palkkahallinnon ulkoistuksessa lukemalla tämän oppaan: Alkuun palkkahallinnon ulkoistuksessa
Toteutimme ensimmäisen palkkahallinnon tehtäviin tähtäävän Palkkatulokaskoulun syksyllä 2021 ja koulutimme alalle 13 palkka-asiantuntijaa. Integrata ja Tampereen Aikuiskoulutuskeskus TAKK järjestävät jälleen syksyn 2022 ja kevään 2023 aikana Palkkatulokaskoulun. Tulokkaat on valittu ja koulutus alkaa joulukuussa. Millaisia oppeja palkkakoulu tarjosi tekijöilleen? Integratalaiset Eva Rossi, Erika Kuusimäki ja Elisabet Pylvänäinen kertovat.
Kirjoittaja ei enää ole tulokas
Integrata Botti
Korporaation äänitorvi
moro@integrata.fi
Palkkatulokaskoulussa saa samalla kertaa tämän päivän perehdytyksen palkanlaskentaan ja työsuhdeasioihin sekä käytännön työkokemuksen alan tehtävissä. Tulokaskoululainen siis tekee työtä integratalaisena palkkapalveluasiantuntijana sekä suorittaa samalla liiketoiminnan ammattitutkinnon.
”Palkkatulokaskoulussa saa samalla kertaa tämän päivän perehdytyksen palkanlaskentaan ja työsuhdeasioihin sekä käytännön työkokemuksen alan tehtävissä.”
Integrata ja TAKK: Palkkatulokaskoulu
Koulutus järjestettiiin ensimmäisen kerran 2021–2022. Sen tuloksiin – 13 alalle koulutettua palkka-asiantuntijaa – voi tutustua mm. Planet Companyn vastuullisuuspalvelussa.
– Palkkatulokaskoulun kautta Integrata toteuttaa osaltaan yhteiskuntavastuuta kouluttamalla osaajia alalle, tiivistää tulokaskouluttajana viime vuonnakin toiminut integratalainen Eva Rossi.
– Koulutus lisää myös monimuotoisuutta, kun motivoituneita ihmisiä erilaisista taustoista tulee osaksi työyhteisöä, toteaa rekrytointi-ihminen Erika Kuusimäki.
Palkkatulokaskoulu on tarkoitettu modernista palkkahallinnon asiantuntijatyöstä kiinnostuneille. Työssä yhdistyvät lainsäädäntö- ja TES-osaaminen, sovellusosaaminen sekä asiakaspalvelutaidot, kuin myös huomisen HR. Aiempaa palkkahallinto-osaamista työstä ei tarvita. Tärkeintä on aika ja into oppia uusi ammatti palkanlaskennan parissa.
Opeista knoppeihin
Ensimmäinen Palkkatulokaskoulu vuonna 2021 oli arvokasta oppia myös integratalaisille. Toisen tulokaskoulutuksen käynnistyksessä oli helppo siirtyä opeista knoppeihin:
– Siirsimme koulutuksen aloitusaikaa alkusyksystä vuoden loppuun ja samalla koulutusaika hiukan tiivistyi. Aloittavan ryhmän haluttiin olevan myös selvästi pienempi kuin viimeksi. Tänä vuonna Palkkatulokaskoulussa aloittaa kuusi ihmistä, Kuusimäki kertoo.
”Pienempi tulokasmäärä on entistä vastuullisempi; se mahdollistaa paremmin yksilöllisen ohjauksen integratalaisten palkkapalveluasiantuntijoiden imussa.”
Palkkatulokaskoulu opettaa alalle.
Pienempi tulokasmäärä on entistä vastuullisempi; se mahdollistaa paremmin yksilöllisen ohjauksen integratalaisten palkkapalveluasiantuntijoiden imussa.
– Myös palkkahallinnon tärkeän tahtipuikon, Mepco HRM:n, osuutta lisätään ja opetusta kytketään kokemuksen kautta entistä paremmin kohti palkka-arjen aitoja asiakastilanteita, Rossi avaa.
Aiemmasta Palkkatulokaskoulusta yhdeksän työskentelee parhaillaan integratalaisina palkkapalveluasiantuntijoina. Yksi heistä on Elisabet Pylvänäinen, joka jakoi ajatuksensa ensimmäisestä koulutuksesta sekä vinkkinsä tuleville palkkatulokkaille:
❓ Elisabet, mitä oppia Palkkatulokaskoulu tarjosi sinulle?
– Mahdollisuuden haastaa itseään ja ajatteluaan hyppäämällä johonkin itselle täysin uuteen. Itsereflektointia ja ajatusmaailman haastamista harjoitettiin läpi koulutuksen. Koin sen mieluisena sekä hyödyllisenä. Palkkatulokaskoulu tarjosi kyllä uuden oppimista isolla U:lla…ja O:lla.
”Pääsimme myös kurkistamaan aitiopaikalta alan houkuttelevimpaan työpaikkaan ja HR:n hiekkalaatikolle. Alan rautaiset ammattilaiset opastivat palkanlaskennan saloihin.”
Palkkapalveluasiantuntija Elisabet Pylvänäinen.
– Pääsimme kurkistamaan aitiopaikalta alan houkuttelevimpaan työpaikkaan ja HR:n hiekkalaatikolle, jossa rautaiset ammattilaiset opastivat palkanlaskennan saloihin. Kouluaika tarjosi kattavasti teoriaa ja harjoittelu työn arkea. Pikkulapsiarjen sumentamat aivotkin on saatu ravisteltua hereille! Sain myös uusia työystäviä, joiden kanssa on yhä mukava vaihtaa vinkkivitosia ja kuulumisia.
❓ Millaisen vinkin antaisit ensi kuussa Palkkatulokaskoulussa aloittavalle?
– Uteliaalla ja avoimella mielellä pääsee pitkälle! Kannattaa etenkin alussa olla itselleen armollinen ja antaa aikaa oppimiselle. Alkuun kaikki on uutta termeistä ja järjestelmistä lähtien, mutta kyllä ne palaset sieltä hiljalleen loksahtelevat kohdilleen.
– Kysymistä täällä ei myöskään tarvitse pelätä – tyhmiä kysymyksiä ei ole. Teillä on nyt liput melkoiseen vuoristorataan kourassa ja välillä voi ottaa vatsanpohjasta ja pääkin menee taatusti pyörälle, mutta näköalat ovat hyvät ja naurua riittää!
– Kädestäkin saa tarrata kiinni tarvittaessa, autan mielelläni, palkkapalveluasiantuntija Elisabet Pylvänäinen päättää.
Innostuit integratalaisuudesta itsekin? Tilaa Uraepistola
Tilaamalla Integratan Uraepistolan, saat HR- ja palkkahallintoalan hauskimmat työpaikat tai koulutukset suoraan sähköpostiisi – ennen muita! 📮