Matka- ja kuluhallinnanasiantuntijamme Tuomo Ruotsalainen tuo terveisiä kumppanimme Visman Pääkäyttäjäpäivästä: M2:n CO₂-laskenta mahdolliseksi CarbonLinkin rajapinnalla. Miten automatisoitu hiilijalanjälkilaskuri auttaa paitsi maailmaa, myös matka- ja kuluhallintaa?
Kumppanimme Visma uurtaa uraa ja työstää yhteistyössä Helsingin yliopiston ilmakehätieteilijöiden perustaman CarbonLinkin kanssa myös matka- ja kuluhallinnan työkalu M2:een rajapinnalla liitettävää reaaliaikaista CO₂-hiilijalanjälkilaskuria. Kokonaisuudessaan kehitystä tehdään Visma Sustion -nimen alla.
Usein ongelmana vielä on, että hiilijalanjälkilaskenta vie aikaa ja resurssia, tai sitä ei osata nähdä osana palvelua tai tuotetta; se on vain pakollinen osa raportointia. Pääkäyttäjäpäivät toi jo aiemmin tunnistamaamme ongelmaan uuden tuotteen ratkaisuksi.
”Ratkaisuna organisaatioiden hiilijalanjälkilaskentaan Pääkäyttäjäpäivässä esitettiin reaaliaikaiseen laskudataan pohjautuva hiililaskuri, jonka avulla CO₂-laskennasta tehdään näkyvä osa organisaatioiden jokapäiväistä toimintaa.”
Data on jo olemassa.
Ratkaisuna organisaatioiden hiilijalanjälkilaskentaan Pääkäyttäjäpäivässä esitettiin reaaliaikaiseen laskudataan pohjautuva hiililaskuri, jonka avulla CO₂-laskennasta tehdään näkyvä osa organisaatioiden jokapäiväistä toimintaa – jo olemassa olevan datan avulla.
Hiilijalanjälkilaskut automatisoidaan ja jyvitetään kaikille organisaation käyttämille tuotteille ja palveluille. Automatisoidut laskelmat vapauttavat työaikaa, joka voidaan käyttää hiilivähennyksiä edistäviin paremmin kohdennettuihin toimiin.
”Esimerkiksi matka- ja kuluhallinnassa olennaiset kilometrit, lennot, junamatkat, hotellit ja palvelut ovat mukana raporteissa.”
M2 ja CO₂-hiilijalanjälkilaskuri luo lisäarvoa.
CarbonLink siis luokittelee ja kategorisoi hiilidataa organisaation tarpeiden mukaan. Esimerkiksi matka- ja kuluhallinnassa olennaiset kilometrit, lennot, junamatkat, hotellit ja palvelut ovat mukana raporteissa.
Jatkuva CO₂-laskenta ja seuranta M2:ssa
M2-rajapinta laskuriin mahdollistaa puheenvuoron mukaan myös automaattisen ja jatkuvan seurannan: Pääkäyttäjäpäivässä puhuneen CarbonLinkin asiantuntija Merli Juustilan mukaan raportteja voi hakea vaikka viikoittain, kuukausittain tai vuosineljänneksittäin.
”M2-rajapinta laskuriin mahdollistaa myös automaattisen ja jatkuvan seurannan.”
Raportteja voi hakea vaikka viikoittain.
Tämä on hyvä uutinen myös vastuullisuusraportointivelvollisuuden (ESG) osalta: Vuodesta 2024 alkaen EU:n CorporateSustainability Reporting Directive (CSRD) edellyttää kaikkia listattuja yrityksiä sekä suuria yli 500 henkilön yrityksiä raportoimaan vastuullisuudesta uuden standardin mukaisesti.
Kehitysvaiheessa oleva hiilijalanjälkilaskuri ja sen M2-rajapinta ovat mielenkiintoista kuultavaa jo nyt. Matka- ja kuluhallinnan osalta reaaliaikaisen datan avulla yritysten on myös helpompi asettaa askeliaan omalle päästövähennyspolulle.
Huomisen HR suoraan sähköpostiin?
Asiakkaanamme saat huomisen HR:n tärkeät tiedotteet ja uutta ajateltavaa suoraan sähköpostiin. Voit liittyä Integratan kuppikuntaan, vaikket olisikaan asiakkaamme. Kirjeessä ajankohtaista asiaa ja valikoituja viisauksia HR:n hiekkalaatikolta.
Jos et enää suorita sähköpostia, voit signata itsesi kuukausikirjeemme tilaajaksi myös LinkedInissä.
KumppanimmeVisma järjestää Tiima ja M2 -pääkäyttäjäpäivät 11.10.2022. Integratalaiset asiantuntijat ovat myös mukana pääkäyttäjäpäivillä ja pääset tapaamaan heitä päivän aikana.
Tilaisuudessa ovat edustettuina Visma Enterprisen kaikki HRM-tuotteet ja yhteinen teema päivälle on tiedolla johtaminen. Päivän ohjelma on jaettu tuotekohtaisiin polkuihin ja esitykset pidetään kyseisen tuotteen pääkäyttäjille. Päivän aikana voit halutessasi seurata myös muiden tuotteiden esityksiä. Pääkäyttäjäpäivät tarjoavat uusia ideoita ja olemassa olevia malleja tiedon tuottaman arvon kasvattamisesta niin pääkäyttäjän kuin päättäjänkin arjessa.
Tapahtumantuotantoyritys Akun Tehdas kaipasi kumppania, joka saa järjestelmäpumpun soittamaan samaa säveltä. Apu löytyi Integratan integraatioista. HR, palkkahallinto ja työaika integroitiin ja automaation avulla mittava määrä käsityötä karsittiin. Myös matka- ja kuluhallinta kulkee nyt tekijöiden mukana, mistä sataa kiitosta.
Palvelumme pähkinänkuoressa
Haaste
Työntekijämäärä tuplaantui. Positiivinen paine pani painimaan papereiden ja muistinvaraisen manuaalityön kanssa.
Olemassa olevat järjestelmät Mepco HRM ja TyövuoroVelho eivät soittaneet samaa säveltä. Tarve integraatiolle tunnistettiin ja automaatiota toivottiin.
Tamperelainen tapahtuma-alan toimija Akun Tehdas käytti niin kutsutut koronavuodet kehitykseen. Se kannatti. Yhtiön työntekijämäärä tuplaantui, ja kun tapahtumantekijät lähtivät takaisin tien päälle ja tositoimiin, toimivat myös koko organisaatiolle oleelliset HR-toiminnot.
Miten HR:n, palkkahallinnon ja työajan integraatio, automaatio sekä järkiperäinen järjestelmä matka- ja kuluhallintaan tekivät tulevaisuutta? Akun Tehtaan toimitusjohtaja Aku Syrjä avaa alkutilannetta:
– Tiesimme, että kun areenat aukeavat taas, toimintamme kasvaa. Silloisella systeemillä ei ollut edellytyksiä enää, kun tulossa oli lisää liikkuvia osia. Päätettiin ratkaista asia.
Lähtötilanteena oli paljon Post It -lappuja, paperia ja pdf:iä sekä muistinvaraista manuaalityötä. Kaikki kura haluttiin karsia. Yhtiön talous- ja HR-päällikkö Leena Ristolaisen tahtotila oli myös ratkaista:
– Lähdimme kartoittamaan ensin olemassa olevien järjestelmiemme integraatio- ja automaatiomahdollisuuksia. Löytyi Integrata.
Akun Tehtaan HR- ja palkkajärjestelmänä toimi Accountorin Mepco HRM. Työajan ja palkkojen yhteyttä tiivisti saman ohjelmistotalon työaikajärjestelmä Velho. Integratan apu asiassa oli panna teknologiakumppanimme tuotteet pilvipalveluineen asiakkaalle parhaaseen mahdolliseen pakettiin; puhumaan keskenään sekä tuottaa helpompi HR-arki.
”Tiedon liikuttaminen automaattisesti järjestelmästä toiseen ei ole jokapäiväistä työtä. Paitsi integratalaisille.”
Tahto vei Akun Tehtaan tavoitetilaan.
Tiedon liikuttaminen automaattisesti järjestelmästä toiseen ei ole jokapäiväistä työtä. Paitsi integratalaisille. Tahto vei Akun Tehtaan tavoitetilaan, kun HR-järjestelmäintegraatiot ja palkkahallinnon automaatio pantiin täytäntöön. Mitä asiakas ajattelee yhteistyöstä?
– Jos järjestelmät eivät juttele keskenään, lopputuloksena on lähes aina mieletön määrä manuaalityötä, mikä ei ole järkevää. Tässä yhteistyössä onneksi nähtiin ja löydettiin tällaiset integraatio- ja yhteistyömahdollisuudet. Myös Accountor oli isoksi avuksi, kiittelevät sekä Ristolainen että Akun Tehtaan taloushallinnon assistentti Outi Korpela.
– Ilman integratalaisten asiantuntija- ja automaatioapua, meidän olisi pitänyt palkata taloushallintoonkin lisää tekijöitä. Tekemään lisää sitä käsityötä, Aku Syrjä naurahtaa nyt.
Projektissa on toki muutenkin naurettu:
”Integratalaisilla rentous ja huumori ovat mukana työn tekemisessä, tinkimättä kuitenkaan yhtään ammattitaidosta tai työn laadusta!”
Akun Tehtaan talous- ja HR-päällikkö Leena Ristolainen.
– Minulla on tosi vahva tunne siitä, että työkulttuurimme ovat tosi samanlaiset. Puhumme samaa kieltä, palautteenannossakin. Siksi yhteistyömme on ollut varsin mutkatonta. Integratalaisilla rentous ja huumori ovat mukana työn tekemisessä, tinkimättä kuitenkaan yhtään ammattitaidosta tai työn laadusta! Ammattiylpeyteen saa liittää huumoria, summaa Ristolainen yhteistyötä.
– Kyllä, esimerkiksi integratalaiset palkanlaskijat ovat todella tarkkana, lisää Korpela.
Tärkeät toiminnot tekijöille
Tätä projektia ei tehty vain HR:lle, vaan työntekijälähtöisesti koko tapahtumatalolle. Tekijöiden työpäivistä haluttiin deletoida manuaalisen työn tuska ja minimoida muistettavien asioiden määrä. Tässä kohtaa kuvaan tuli myös tarve uudistaa matka- ja kuluhallinta.
Akun Tehtaan taloushallintoa tekevä Outi Korpela ammentaa arkista Acubiz-auvoa:
– Työntekijöiden on kätevä käyttää Acubizia mobiilisovelluksena. Olemme saaneet siitä kyllä kovasti kiitosta. Alallamme ajetaan paljon, joten tallentava GPS on tervetullut helpotus matkojen kirjaamiseen.
Tarinan mukaan muuan työntekijä kävi jopa kädestä pitäen kiittämässä, kun tärkeät toiminnot tulivat taskuun eikä Excel-erittelyjä enää tarvita. Myös HR:n homma helpottui, kun kuluja käsitellään apin avulla oikea-aikaisesti (eikä käsityönä kerran vuodessa).
– Tiukoissa tilanteissa tukea on ollut tarjolla, kaikkiin käyttämiimme järjestelmiin. Kaiken kaikkiaan olemme olleet todella tyytyväisiä tähän kokonaispalveluun. Projektissa myös pysyttiin aikataulussa. Ja budjetissa, pointtaa Ristolainen.
Akun Tehtaalla asenne ei ole ollut ongelma. Kulttuurimuutos on otettu arkeen avoimena. Lopputulemana kaikkien työ kohdistuu nyt oikeisiin asioihin. Mitä mieltä on ”tehtaanjohtaja”?
– Olen todella tyytyväinen, kun nämä meidän ihmiset ovat tyytyväisiä, sanoo Syrjä.
”Olen todella tyytyväinen, kun nämä meidän ihmiset ovat tyytyväisiä.”
Akun Tehtaan toimitusjohtaja Aku Syrjä.
Leena Ristolaisen ja Outi Korpelan vinkit HR:n kulttuurimuutokseen:
Katso kokonaiskuvaa. Mieti, miten työntekijöiden taakkaa voisi helpottaa automaation avulla. Ratkaisu ei ole vain HR:n käyttöön, vaan toimivat työkalut kuuluvat kaikille.
Kysy ja kartoita. Kaikkea ei tarvitse tietää itse. Mukavuusalueella vain välttelee muutosta. Etsi ennakkoluulottomasti uusia ratkaisuja.
Älä murehdi muuttujista. Huoli pois, vaikket olisi etukäteen osannut ottaa kaikkia muuttujia huomioon. Yllätyksiä tulee väistämättä, mutta niihinkin löytyy ratkaisu. Hyvin se menee!
Huomisen hooärrää ✉️
Mikäli huomisen HR kiinnostaa, liity Integratan Kuppikuntaan. Ei spämmiä, vaan hyödyllistä sisältöä: kerran kuussa HR-vinkkejä sisältävä letterimme sekä kutsuja järjestämiimme webinaareihin ja häppeninkeihin.
Tilaa kuukausikirje jättämällä yhteystietosi alle ja kerro samalla, mikä sinua ertityisesti kiinnostaa:
DB Schenker halusi holistisempaa HR:ää. Nyt HR järjestelmineen, palkkahallinto, työaika sekä matka- ja kuluhallinta kulkevat taskussa. Järjestelmäintegraatioiden, automaation sekä asiantuntijoidemme avulla ollaan yhteisellä laadun ladulla. Miten kokonaispalvelu auttoi asiakasta?
Kokonaispalvelu pähkinänkuoressa
Haaste
Resurssien varmistaminen palkanlaskennassa pisti puhaltamaan.
Palkanmaksatus maaliin manuaalisesti. HR-järjestelmäintegraatioista voitiin vain haaveilla.
Työaikajärjestelmäviidakossa oli lukuisia eri järjestelmiä ja kosolti käsityötä.
Ratkaisu
HR- ja palkkajärjestelmäksi Mepco HRM ja sen pilvipalvelut.
Työaikaan kaveriksi Quinyx ja matka- ja kuluhallintaan M2.
Kokonaispalvelussa karsittiin käsityötä ja tuotiin työaika tekijöiden taskuun.
Mobiili ja manuaalityön minimointi mahdollistui integraatioiden avulla.
Tulokset
Kokonaispalvelu poisti kaislat potkurista. Holistinen HR toi helppoutta.
Palkanlaskenta ja prosessit paranivat. Työaika riittää työaikaankin.
Kokonaisvaltainen kehitys kulkee käsikynkkää tutun toimijan kanssa.
Tekeminen toiselle tasolle
Maailmanlaajuinen logistiikkapalvelujen tarjoaja DB Schenkerhalusi holistisempaa HR:ää. Logistiikkayhtiön Suomen HR:ssä työskentelevä Chief People Officer Cluster Finland Maija Westerlund kuvaa lähtötilannetta jopa kaoottiseksi:
– Lähtökohta oli haastava. Palkanmaksun resursointi haluttiin varmistaa ja korvata vanhentuneet järjestelmät sekä integraatioiden puute tämän päivän ratkaisulla, Westerlund kertaa alun tilannetta.
Palkat pantiin ensin pakettiin. Palkkajärjestelmäksi valittu Mepco HRM toi pilvipalvelut parempaan HR- ja palkka-arkeen. Automaatio mahdollistaa kiinteän yhteistyön ja lisäpalvelut aina HR-raportoinnin ja -analytiikan parantamisesta sähköisiin allekirjoituksiin.
”Mepcon siirto sekä Quinyxin käyttöönotto meni todella hienosti.”
DB Schenkerin CPO Maija Westerlund
– Palkanlaskennan palvelun aloituksen aikataulu oli tiukka, mutta Mepcon siirto sekä Quinyxin käyttöönotto meni todella hienosti. Jatkuva prosessien ja yhteisen toiminnan kehitys on ollut projektissa parasta. Integratalaisilta on vaatinut paljon panostaa parhaisiin käytäntöihin ja automaatioon, mutta kaikki työ on kannattanut.
HR, palkkahallinto, työaika sekä matka- ja kuluhallinta on nyt viritetty tämän päivän tarpeisiin, ja kehitys jatkuu edelleen. Mepco rakennettiin ratkaisemaan HR- ja palkkahallintohaasteita. Työaikajärjestelmänkin käyttöönotto vaati vaivannäköä:
– Quinyxin käyttöönottoa edelsi perinpohjainen selvitystyö vaihtoehdoista. Viisi eri TESiä taklattavana toivat omat haasteensa. Koska yhteistyö integratalaisten kanssa oli sujunut Mepcon ja M2:n osalta, ”kolmas pyörä” tuntui turhalta. Tarjouskierrosten jälkeen valitsimme myös työaikaratkaisun samalta toimijalta.
Laadun ladulla
Kokonaispalveluprojekti on kuin yhdistetty viestihiihto ja padel-peli: se vaatii yhteisellä ladulla sekä kapulanvaihtoa että pallottelua. Miten sukset on pidetty suorassa ja pallot ilmassa? 🎿🎾
– Yhteistyö integratalaisten kanssa on ollut hyvää ja ratkaisuhakuista. Mutta ei tässä laiskistumaan pääse, sillä kehitettävää löytyy edelleen. Asiakas ei aina ehkä itse ymmärrä, mitä tarvitsee, ja tässä Integrata voi auttaa, Maija Westerlund nauraa.
”Asiakas ei aina ehkä itse ymmärrä, mitä tarvitsee, ja tässä Integrata voi auttaa.”
DB Schenkerin CPO Maija Westerlund vinkkaa
Avoimuus uusille ratkaisuille on asiakkaan mukaan avainasemassa. Helppo HR ei saa tuntua hiekassa hiihtämiseltä:
– Kaikkia ei koskaan voi saada rakastumaan uusiin järjestelmiin, mutta ihmisläheinen käyttöönotto ja kehityksen varmistaminen vievät aina eteenpäin. Määränpäänä meillä on helppo ja arvoa tuottava HR. Laatu etenkin on saatava kuntoon automaatiolla, joka pienentää inhimillisen virheen mahdollisuutta.
Entä mitä asiakas ja integratalaiset asiantuntijat ajattelevat automaation sekä laadun ladusta osana kokonaisvaltaista kehitystä?
– Kyllä kokonaistilanne pitää ymmärtää ennen kuin voidaan edes lähteä tekemään kehitystä. Näin vältetään osaoptimointi ja väärät yksittäiset valinnat, Westerlund vinkkaa.
Integratalaiset asiantuntijat Tiina Jussila sekä Elisa Alasaukko-ojajatkavat palveluntuottajan tunnoista ja yhteisistä kehityskohteista:
– Yleisfiilis ja yhteistyö on ollut mieletöntä! Vaikka meillä on ollut todella hauskaa, se ei ole vaikuttanut töiden etenemiseen, vitsailee Jussila ja jatkaa:
– Monen työaikaprosessin kanssa pääsimme automaatiota lisäämällä vähentämään palkanlaskennan manuaalisen työn määrää. Prosessimuotoilua tapahtui myös monen käytännön asian parissa. Viikoittaisissa kehityspalavereissa viedään edelleen yhdessä DB Schenkerin maailmaa kohti Quinyxin täyttä potentiaalia.
”Vaikka meillä on ollut todella hauskaa, se ei ole vaikuttanut töiden etenemiseen.”
Integratalainen Tiina Jussila tapailee tunnelmia
Integratalainen Alasaukko-oja on samoilla linjoilla:
– Projekti paransi työn tehokkuutta ja mahdollisti yksittäisten järjestelmien siirtämisen yhteen kokonaispalveluun; kehitämme palvelua, emme yksittäisiä järjestelmiä. Läpinäkyvyyden kasvaessa kokonaisuuksien hallinta ja kehitystyö helpottuivat. Myös palkanlaskenta tuotiin tehokkaasti nykyaikaan.
DB Schenkerin Maija Westerlund tiivistää tämän vuoropuhelun:
– Lukuisat asiat ovat yksi kokonaisuus. Laaja yhteistyö mahdollistaa kokonaispalvelussa onnistumisen.
DB Schenkerin Maija Westerlund suostui selfieen Integratan perustajiin kuuluvan Tuomas Schwartzin kanssa.
Maija Westerlundin vinkit holistiseen HR-projektiin:
Kristallisoi kokonaiskuva. Näin vältät osaoptimoinnin ja väärät yksittäiset valinnat.
Mieti määrittely. Ja jätä joustovaraa. Älä roiku väkisin alkuperäisessä aikataulussa, vaan varmista laadukas livetys.
Ole avoin uudelle. Omia toimintatapoja pitää voida (ja kannattaa) tarkastella toistamiseen. Kuuntele ja pohdi, voisiko jokin muu tapa toimia (jopa paremmin).
Huomisen hooärrää ✉️
Mikäli huomisen HR kiinnostaa, liity Integratan Kuppikuntaan. Ei spämmiä, vaan hyödyllistä sisältöä: kerran kuussa HR-vinkkejä sisältävä letterimme sekä kutsuja järjestämiimme webinaareihin ja häppeninkeihin.
Tilaa kuukausikirje jättämällä yhteystietosi alle ja kerro samalla, mikä sinua ertityisesti kiinnostaa:
Palvelulähtöinen ajattelu oli jumittunut järjestelmäviidakkoon.
Pistemäinen pujottelu järjestelmien, mailien ja Exceleiden välillä ei palvellut.
HR-raportointi oli hidasta. Excel-jumppa kävi kokopäivätyöstä.
Ratkaisu
Järkevät järjestelmät: Palkkajärjestelmäksi Mepco HRM. HR-järjestelmäksi Mepco Web. Matka- ja kuluhallintaan M2. Työaikaan Quinyx. HR-raportointiin ja -analytiikkaan avuksi Microsoft Power BI.
Kokonaispalvelussa karsittiin käsityötä ja tehtiin tieto näkyväksi.
Tulokset
Palvelunäkökulma, prosessit sekä tietoturva ja riskienhallinta paranivat, kun järjestelmät päivitettiin ja tieto liikkui turvatusti.
Työn luonne muuttui. HR:n tarmo taustafunktioiden tukemiseen ja työntekijäkokemukseen.
Läpinäkyvyys lisääntyi. HR-tiedot saatavilla kaikille tarvitsijoille.
Julkisella puolella toimiva hankinta- ja logistiikkayhtiö Tuomi Logistiikka hamusi helpompaa HR-arkea. Hankinnassa haluttiin keskittyä olennaiseen. Alkutilannetta avaa Tuomi Logistiikan HRD asiantuntija Heidi Heinonen:
– Julkisessa hankinnassa ennakkovalmistautuminen on todella tärkeää. Mietimme ja erittelimme todella tarkkaan meille tärkeät asiat: ehdottomat edellytykset, laatuvaatimukset sekä nice to have -tason asiat.
Pieteetillä tehdyn pohjatyön ja kilpailutusprosessin tuloksena tuleviksi työkavereiksi valikoituivat integratalaiset HR-alan asiantuntijat.
– Pakko heti sanoa, että onhan teillä nyt ihan parhaat ihmiset töissä! Tuntui, kuin olisi tullut uusia työkavereita, Heinonen huikkaa.
”Onhan teillä nyt ihan parhaat ihmiset töissä! Tuntui, kuin olisi tullut uusia työkavereita.”
– Helpottaa hirveästi, kun ei enää ole niin monta järjestelmää. Eikä Exceleitä. Tiedon läpinäkyvyys toi HR-raportointiin huojennusta, kun kaikkea ei enää tarvitse erikseen kysyä HR:stä, listaa Tuomi Logistiikan henkilöstöassistentti Soile Riikonen.
Samoilla linjoilla on myös Heidi Heinonen:
– HR-järjestelmä Mepcon käyttöönotto toi meille isoja muutoksia. HR-prosessien uudelleenpohdinnassa oli hommaa, mutta kaikki se työ kannatti. Pitkälle hiotut prosessit toivat lopulta käytön helppoutta ja Mepco Webissä on intuitiivisuutta käyttäjänäkökulmasta.
”HR-järjestelmä Mepcon käyttöönotto toi meille isoja muutoksia. Prosessien uudelleenpohdinnassa oli hommaa, mutta kaikki se työ kannatti.”
Tuomi Logistiikan HRD asiantuntija Heidi Heinonen
Myös moderni työajanhallintajärjestelmä Quinyx saa suitsutusta työntekijälähtöisyydestään:
– Quinyxissäkin parasta on läpinäkyvyys. Valta ja vastuu jakautuvat eri käyttäjien kesken nyt oikealla tavalla ja ylimääräisiä prosesseja ei esimerkiksi työvuorosuunnitteluun tarvita. Quinyxin mobiilitoimintoja kiittävät myös työntekijät, tiivistää Heinonen.
Mokatkin mahdollistavalla maaperällä
Kokonaisvaltaisessa HR:n palvelu- ja järjestelmäprojektissa tulee väistämättä vastaan haasteita. Millaista oli yhteistyö integratalaisten asiantuntijoiden kanssa? Miten ratkottiin ongelmia? Voiko kumppanien kesken suvaita mokia?
– Yhteistyö integratalaisten kanssa sujui saumattomasti. Tahtotila ja päämäärä oli yhteinen. Palo löytää ratkaisut vakuutti, vaikkei kaikki aina mennytkään täydellisesti, valottaa Heidi Heinonen.
Integratalaiseen kulttuuriin kuuluu vahvasti se, että meillä saa mokata (Integrata Manifesto). Saattaapa olla jopa ennenkuulumatonta kertoa se asiakastarinassa. Mutta jutun juoni tuleekin tässä: Miksi täydellisyys on huono tavoite monipalveluprojektissa ja mitä mokista voi oppia?
– Isoissa HR-projekteissa pitää pystyä varautumaan virheisiin. Arvostimme integratalaisten inhimillistä näkökulmaa, ja se, että kaikki ei mennyt täydellisesti, vain alleviivasi ihmisyyttä. Yhteinen tahtotila toi näissäkin tilanteissa työkaluja löytää yhteistyössä ne ratkaisut, Heinonen aloittaa.
”Täydellisyys on huono tavoite.”
Integratalainen asiantuntija Reetta Laukkanen
Integratalainen projektiasiantuntija Reetta Laukkanen tarttuu topikkiin tarmolla. Tosissaan, mutta ei vakavissaan hän lainaa lasten ikisuosikki My Little Ponya:
– ”Täydellisyys on huono tavoite.”
– Tätä yhteistyötä tehtiin sellaisella maaperällä, että oli helppo myöntää virheet. Luottamus, hyvä yhteistyö ja avoin keskustelukulttuuri kumppanien kesken on usein avain kokonaisuuden onnistumiseen, Laukkanen tiivistää palveluntuottajan tuntoja.
– Meillä on tosi samanlainen arvopohja. Se on iso asia yhteistyössä, sillä arvot ja toimintatavat ohjaavat toimintaa. Kun arvot kohtaavat, yhteistyö sujuu, päättää Heidi Heinonen.
Kokonaisvaltaisessa hankinta- ja palveluprojektissa kumpikin toimija tiedosti oman vastuunsa. Ja aivan kuten My Little Pony -piirretyssä, monista kiperistä tilanteista selvittiin vain saumattoman yhteistyön voimin!
Heidi Heinosen ja Soile Riikosen vinkit julkiseen HR-hankintaan:
Kaikkea ei voi saada. Ponnista prioriteettilista: mitkä ovat tärkeimmät saavutettavat asiat, mikä on plussaa?
Tee pohjatyö pieteetillä. Määrittele tarkkaan oma tarve ja pisteytyksen painotukset.
Varaa tarpeeksi aikaa ja ole realisti. Idealismi pois aikataulutuksesta.
Artikkeliin haastateltu Tuomi Logistiikan HRD asiantuntija Heidi Heinonen ei ole sukua Integratan toimitusjohtajaRiku Heinoselle, eikä artikkelin kirjoittaneelle integratalaiselle täysnimikaimalleen Heidi Heinoselle.
Huomisen hooärrää ✉️
Mikäli huomisen HR kiinnostaa, liity Integratan Kuppikuntaan. Ei spämmiä, vaan hyödyllistä sisältöä: kerran kuussa HR-vinkkejä sisältävä letterimme sekä kutsuja järjestämiimme webinaareihin ja häppeninkeihin.
Tilaa kuukausikirje jättämällä yhteystietosi alle ja kerro samalla, mikä sinua ertityisesti kiinnostaa: