Integratan raportointi- ja analytiikkatiimissä HR-datan parissa ahertava Saku Salmela kertoo oman uratarinansa sekä parhaat vinkit huonon huumorin sietämiseen. Ja mokaamiseen.

Hain Poliisiammattikorkeakouluun, mutta paikka jäi yhden pisteen päähän. Näin minusta tuli ”nörtti”.

Opiskelin Helsingissä tietotekniikan tradenomiksi ja täydensin koulutustani johtamiskoulutusohjelmalla Tampereella vuonna 2014. Siirryin Integratalle Saarioisilta vuonna 2019. Saarioisilla vastasin konserniraportoinnista, sen toteuttamisesta sekä järjestelmäkehityksestä SQL Server -ympäristöistä. Muutaman vuoden toimin myös softaryhmän esihenkilönä.

Integratalla autan asiakkaita ”näkemään” helposti HR- ja palkkatietonsa, eli olen raportointi- ja analytiikkaihminen. Toteutan siis asiakkaidemme datan pohjalta helposti analysoitavia Power BI -raportteja. Työnkuvani on vuodessa laajentunut raportointitehtävistä myös Mepco-liittymiin ja API-rajapinnan kehitykseen.

Täällä työskentelen pilviympäristössä, mikä oli minulle uusi, mutta motivoiva juttu. Kaiken kaikkiaan haluan aina oppia uutta ja kehittää itseäni. Tällä hetkellä motivoi myös se, että uskon vahvasti HR-raportointi- ja -analytiikkapalvelumme kehittymismahdollisuuksiin: paketti on nyt jo kova, mutta parin vuoden päästä 💥💥💥

Integrata on työpaikka, jossa saan toteuttaa itseäni ja oppia uutta. Parasta työssä on porukka, jonka kanssa saan tehdä töitä!

Ai millainen on tiimini?

Tiimini on hauska sekoitus erilaisia samanlaisia ihmisiä. HR-raportointi- ja -analytiikkatiimissä on vahvaa tuote- ja asiakasosaamista, visuaalista ja matemaattista lahjakkuutta sekä muutama meitä ns. nörttejä. Ihmisinä olemme erilaisia, mutta ammatillisilta näkemyksiltämme hyvinkin samanlaisia. Pidän tiimiäni tasa-arvoisena; jokainen saa omia ajatuksiaan ja näkemyksiään esille.

Integratalaisuus on erilaista. Pidän siitä, että yksilöllä ja tiimillä on päätäntävaltaa ja vaikutusmahdollisuuksia enemmän kuin perinteisimmissä yrityksissä. Se voi olla hämmentävääkin, jos tulee täysin toisenlaisesta yrityskulttuurista. En usko vieläkään täysin sisäistäneeni kaikkea yhteisohjautuvuudesta, enkä tiedä miten integratalainen malli toimii siinä kohtaa, kun meitä 500, mutta eiköhän siihenkin ole suunnitelmat olemassa. Onhan? 👀

Perustajaomistajien maanläheinen ja läpinäkyvä toimintatapa on tehnyt vaikutuksen. En ole kokenut vastaavaa missään aikaisemmassa työpaikassani!

”Integratalaisuus on erilaista. Se sopii asiantuntijoille, jotka eivät ota itseään liian tosissaan.”


Integratalaisuus sopii mielestäni asiantuntijoille, jotka eivät ota itseään liian tosissaan. Ihmisille, jotka haluavat jo nyt kokeilla toisenlaista työkulttuuria, jota ehkä jopa yhä useammat yritykset suosivat tulevaisuudessa.

Sellaisen ihmisen taas, joka tarvitsee jatkuvaa tukea ja ohjausta työhönsä, tai ja joka nauttii tiukasta ohjeistuksesta, voi olla haastavaa löytää intohimonsa Integratalta. Myös toleranssin huonon huumorin sietokyvylle pitää olla huippuluokkaa!

Miksi meille?

Integrata on innostava ja terveellinen työpaikka. Sekä fyysisen kunnon että kaiken muun terveyden puolesta ehkä jopa esimerkillinen.

Harrastan itse paljon liikuntaa: kuntosalia, pyöräilyä, juoksemista, jalkapalloa, hiihtoa, suppailua, salibandyä… Ravinnon suhteen olen hulttio, mutta vuosien myötä olen oppinut arvostamaan hyviä yöunia. Ja niistä täälläkin koitetaan paasata 💤

Pidän Integrataa aivoterveellisenäkin työpaikkana. Aivot lienevätkin nykyajan tietotyöläisen tärkeimpiä kehonhuollon kohteita. En stressaa helposti, mutta en myöskään tunnista stressioireita itsessäni, joten integratalaiset aivoergonomiatietoiskut ovat olleet hyviä herätteitä itselleni.

”Pidän Integrataa aivoterveellisenä työpaikkana. Aivot lienevätkin nykyajan tietotyöläisen tärkeimpiä kehonhuollon kohteita.”


Vuosien saatossa olen tasapainottanut työtä ja pitänyt itsestäni huolta monin eri tavoin liikunnan lisäksi: ohjelmoin mobiilipelejä, tein musiikkia ja jopa runoilin pöytälaatikkoon. Ennen tuntui, että työrutiinin vastapainoksi tarvitsin jotain luovaa nollaamaan aivot. Nykyään nollaukseksi työpäivän jälkeen riittää perheen kanssa touhuaminen, hyvä kirja ja liikunta. Touhuan toki vapaa-ajallani myös tietotekniikan ja datan parissa. Minulla on mm. suurehko jalkapallotietokanta, jossa murskaan lukuja ja ennustan pelien lopputuloksia. Taidan pysyttellä päivätöissä kuitenkin edelleen…⚽️

Ai mitä muuta? Meillä saa mokata

Manifestomme mukaisesti meillä saa mokata. Mokasin heti alta pois:

Kävin osana rekryprosessia juttelemassa johtavan toimitusjohtaja Heinosen kanssa Integratan Tampereen konttorilla. Kotiin päästyäni huomasin, että farkkujeni takamuksessa oli ISO reikä. Siitä huolimatta – tai juuri siksi – tulin valituksi! 👖

Sakun vinkit integratalaiseksi haluaville

  1. Tule omana itsenäsi. Sinut on valittu, joten olet hyvä tyyppi.
  2. Integratalaista yhteistä tekemistä piisaa, joten rohkeasti mukaan kokeilemaan uutta tai osallistumaan omiin mielenkiinnon kohteisiin.
  3. Valmistaudu mokaamaan. Se on ihan ok!


Integratalaisin terveisin,
Saku