Olisi liian laimeaa kirjoittaa pelkkä perinteinen vuoden päätteen postaus ja kiittää kaikkia kuluneesta vuodesta. Toisaalta taas olisi liian helppoa lähteä kirjailemaan koronavuodesta 2020 sekä sen vaikutuksista ihmisiin ja liiketoimintaan. Vielä kurjempaa olisi kirjoittaa kuluneesta vuodesta vain hirveänä sellaisena ja toivoa, ettei sitä olisi koskaan koettu. Koska koettu on:

Keskiviikkona 11.3.2020 olin autossa matkalla kohti Ruotsin Årea. Olihan siitä ollut (kotona) puhetta, onko nyt järkevä lähteä laskemaan. Mutta puuterilumi poltteli eikä tuleva tilanne ollut vielä valjennut. Pääsimme perille puolenyön aikaan ja painuimme yöpuulle. Aamulla luimme uutiset: Yhdysvallat oli määrännyt yön aikana lentomatkustuskiellon Manner-Euroopasta. Vielä saman päivän aikana Suomen hallitus päätti suosituksista ja alkoi pian valmistella poikkeustilaa koronaviruksen hillitsemiseksi.

Lumilautailu vaihtui puhelimella soitteluun ja surffailuun, laskeminen lähinnä paniikinomaisiin päässälaskuihin. Kiire tuli kotiinkin.

Kun lähdimme taittamaan matkaa autolautalla, oli vielä epäselvää, mitä tapahtuisi Ruotsin ja Suomen rajalla. Sillä välin toimipisteissämme siirryttiin totaaliseen etätyöskentelymoodiin – johon meillä oli onneksi hyvät valmiudet jo 12 vuoden etätyöskentelykokemuksella. Selväksi kävi, että koronapandemia määritti nyt ne rajat, joiden sisällä keskittyisimme koko kevään ihmistemme terveyden turvaamiseen.

Selväksi kävi, että koronapandemia määritti nyt ne rajat, joiden sisällä keskittyisimme koko kevään ihmistemme terveyden turvaamiseen.

Kertaus koronakevään tunnelmista.

Kotimatkalla merenkäynti oli melkoista ja mielessä myllersi muutenkin, mutta luvassa oli vielä pahempaa aallokkoa:

Taloudenhallinnan näkökulmasta kaupankäynti pysähtyi kuin seinään ja aloitimme ”Operaatio Kassanvarjelun”. Valmistauduimme hiljaa henkisesti myös Integratan historian ensimmäisiin mahdollisiin lomautuksiin, ja jopa henkilöstön vähennyksiin 🌊

Maalis- ja kesäkuun välisenä yönä

Maaliskuun ja kesäkuun välinen yö on ollut oman työhistoriani kannalta henkisesti raskain. En muista koko keväästä mitään, ellei edellä kuvatun laskureissun loppua lueta. Huoli ihmisten terveydestä, taloudesta ja tulevaisuudesta oli niin suuri.

Maaliskuussa mukauduimme muuttuviin ohjeistuksiin. Samalla kun innovoimme uutta, handlasimme kukin kotikoulua ja pyöritimme töiden lisäksi perheiden pienimpiä sekä tarjosimme apuamme asiakkaille ja kaikille kiinnostuneille iltapäiväkahviwebinaarien muodossa. Pyrimme ylläpitämään positiivista mielenterveyttä.

Taustalla tehtiin laskelmia. Saatiin tukea – integratalaisilta ja ulkoa. Lomautusuhka loittoni.

Kesäkuun puolivälissä kaikki muuttui. Myyntityö alkoikin kääntyä kaupoiksi ja tunnelin päässä kajasti erittäin kirkasta valoa. Kauppa kävi kesän aikana ennätystahtiin ja syksyllä olimmekin yllättäen tilanteessa, että tekijöitä ei ollut tarpeeksi, sillä kuten muutkin, olimme hätäjarruttaneet rekrytoinnit jäihin ja poljimme pienessä epätietoisuudessa. Kun käynnistimme rekryt taas täydellä teholla elokuussa, oli kiinnostus kaikkia avoimia paikkoja kohtaan kovaa.

Elokuun 2020 jälkeen olemme rekrytoineet 23 uutta integratalaista.

Riku Heinosen laskupää toimii, vaikka hän ei päässytkään laskemaan vuonna 2020 🏂

Elokuun 2020 jälkeen olemme rekrytoineet 23 uutta integratalaista. Edistimme toimipisteen perustamista Ouluun. Etsimme uusia tapoja tehdä ja myydä. Avasimme asiantuntijapalveluiden verkkokaupan. Teimme sisäisiä podeja, joista kuulemma kuullaan vielä uloskin 2021!

Joulumieli myrskyn jälkeen

Vielä ei voida poutasäästä puhua. Lähdemme kuitenkin seuraavaan vuoteen suurella innolla ja liuta (ei lauta 🏂) oppeja allamme. Koronasta voidaan tehdä kunnon reflektointi vasta, kun pandemia on saatu taitettua, mutta jo nyt voin sanoa, että omasta ja muiden hyvinvoinnista huolehtimisesta kannattaa pitää kiinni:

Vaiherikkaan vuoden lopuksi lahjoitimme aineellisten asiakaslahjojen asemesta varat integratalaisten nimissä lasten ja nuorten mielenterveystyöhön MIELI ry:lle.

Lisäksi ihmisillemme haluttiin antaa puhdas nollauskokemus ja symbolinen kasvatuskitti 🌱

Tuimme samalla startupeja:

  • Nolla Cabins on hiilineutraalia luontomatkailua – vastuullinen tapa majoittua keskellä Suomen kauneinta saariluontoa. Integratalaiset nollaavat kevätkaudella kukin lähimmäisensä kanssa.
  • Teemme yhdessä pitkäjänteisestä kasvua. Nyt myös konkreettisesti: Lil Plot -puunkasvatuskiteistä kuoriutuu noin viidessä vuodessa superfoodia, kun siemenistä sikiää 110 integratalaista granaattiomenapuuta – kasvutakuulla.

Mitä mukaan?

Mielestäni nyt viimeistään kannattaa kääntää katseet tennarien kärjistä ja pohtia, miten voidaan auttaa ihmisiä, muita tahoja ja yrityksiä, ja millaisia oppeja voimme ottaa vaiheikkaasta vuodesta 2020 mukaamme.

Mitä teillä opittiin? En käytä kirjoituksissani somesyöttejä, mutta poikkeusvuonna opin tekemään poikkeuksen: Jaa kirjoitus ja keskustellaan!

Tähän loppuun haluan kuitenkin perinteisesti kiittää kaikkia sidosryhmiä – perhe, integratalaiset, asiakkaat ja kumppanit. Ilman teitä ei tästä(kään) vuodesta todella olisi selvitty!

Kiitos. Lämmintä joulua ja ihmisläheistä vuotta 2️⃣0️⃣2️⃣1️⃣