Toteutimme ensimmäisen palkkahallinnon tehtäviin tähtäävän Palkkatulokaskoulun syksyllä 2021 ja koulutimme alalle 13 palkka-asiantuntijaa. Integrata ja Tampereen Aikuiskoulutuskeskus TAKK järjestävät jälleen syksyn 2022 ja kevään 2023 aikana Palkkatulokaskoulun. Tulokkaat on valittu ja koulutus alkaa joulukuussa. Millaisia oppeja palkkakoulu tarjosi tekijöilleen? Integratalaiset Eva Rossi, Erika Kuusimäki ja Elisabet Pylvänäinen kertovat.

Palkkatulokaskoulussa saa samalla kertaa tämän päivän perehdytyksen palkanlaskentaan ja työsuhdeasioihin sekä käytännön työkokemuksen alan tehtävissä. Tulokaskoululainen siis tekee työtä integratalaisena palkkapalveluasiantuntijana sekä suorittaa samalla liiketoiminnan ammattitutkinnon.

”Palkkatulokaskoulussa saa samalla kertaa tämän päivän perehdytyksen palkanlaskentaan ja työsuhdeasioihin sekä käytännön työkokemuksen alan tehtävissä.”

Integrata ja TAKK: Palkkatulokaskoulu

Koulutus järjestettiiin ensimmäisen kerran 2021–2022. Sen tuloksiin – 13 alalle koulutettua palkka-asiantuntijaa – voi tutustua mm. Planet Companyn vastuullisuuspalvelussa.

– Palkkatulokaskoulun kautta Integrata toteuttaa osaltaan yhteiskuntavastuuta kouluttamalla osaajia alalle, tiivistää tulokaskouluttajana viime vuonnakin toiminut integratalainen Eva Rossi.

– Koulutus lisää myös monimuotoisuutta, kun motivoituneita ihmisiä erilaisista taustoista tulee osaksi työyhteisöä, toteaa rekrytointi-ihminen Erika Kuusimäki.

Palkkatulokaskoulu on tarkoitettu modernista palkkahallinnon asiantuntijatyöstä kiinnostuneille. Työssä yhdistyvät lainsäädäntö- ja TES-osaaminen, sovellusosaaminen sekä asiakaspalvelutaidot, kuin myös huomisen HR. Aiempaa palkkahallinto-osaamista työstä ei tarvita. Tärkeintä on aika ja into oppia uusi ammatti palkanlaskennan parissa.

Opeista knoppeihin

Ensimmäinen Palkkatulokaskoulu vuonna 2021 oli arvokasta oppia myös integratalaisille. Toisen tulokaskoulutuksen käynnistyksessä oli helppo siirtyä opeista knoppeihin:

– Siirsimme koulutuksen aloitusaikaa alkusyksystä vuoden loppuun ja samalla koulutusaika hiukan tiivistyi. Aloittavan ryhmän haluttiin olevan myös selvästi pienempi kuin viimeksi. Tänä vuonna Palkkatulokaskoulussa aloittaa kuusi ihmistä, Kuusimäki kertoo.

”Pienempi tulokasmäärä on entistä vastuullisempi; se mahdollistaa paremmin yksilöllisen ohjauksen integratalaisten palkkapalveluasiantuntijoiden imussa.”

Palkkatulokaskoulu opettaa alalle.

Pienempi tulokasmäärä on entistä vastuullisempi; se mahdollistaa paremmin yksilöllisen ohjauksen integratalaisten palkkapalveluasiantuntijoiden imussa.

– Myös palkkahallinnon tärkeän tahtipuikon, Mepco HRM:n, osuutta lisätään ja opetusta kytketään kokemuksen kautta entistä paremmin kohti palkka-arjen aitoja asiakastilanteita, Rossi avaa.

Aiemmasta Palkkatulokaskoulusta yhdeksän työskentelee parhaillaan integratalaisina palkkapalveluasiantuntijoina. Yksi heistä on Elisabet Pylvänäinen, joka jakoi ajatuksensa ensimmäisestä koulutuksesta sekä vinkkinsä tuleville palkkatulokkaille:

Elisabet, mitä oppia Palkkatulokaskoulu tarjosi sinulle?

– Mahdollisuuden haastaa itseään ja ajatteluaan hyppäämällä johonkin itselle täysin uuteen. Itsereflektointia ja ajatusmaailman haastamista harjoitettiin läpi koulutuksen. Koin sen mieluisena sekä hyödyllisenä. Palkkatulokaskoulu tarjosi kyllä uuden oppimista isolla U:lla…ja O:lla.

”Pääsimme myös kurkistamaan aitiopaikalta alan houkuttelevimpaan työpaikkaan ja HR:n hiekkalaatikolle. Alan rautaiset ammattilaiset opastivat palkanlaskennan saloihin.”

Palkkapalveluasiantuntija Elisabet Pylvänäinen.

– Pääsimme kurkistamaan aitiopaikalta alan houkuttelevimpaan työpaikkaan ja HR:n hiekkalaatikolle, jossa rautaiset ammattilaiset opastivat palkanlaskennan saloihin. Kouluaika tarjosi kattavasti teoriaa ja harjoittelu työn arkea. Pikkulapsiarjen sumentamat aivotkin on saatu ravisteltua hereille! Sain myös uusia työystäviä, joiden kanssa on yhä mukava vaihtaa vinkkivitosia ja kuulumisia.

Millaisen vinkin antaisit ensi kuussa Palkkatulokaskoulussa aloittavalle?

– Uteliaalla ja avoimella mielellä pääsee pitkälle! Kannattaa etenkin alussa olla itselleen armollinen ja antaa aikaa oppimiselle. Alkuun kaikki on uutta termeistä ja järjestelmistä lähtien, mutta kyllä ne palaset sieltä hiljalleen loksahtelevat kohdilleen.

– Kysymistä täällä ei myöskään tarvitse pelätä – tyhmiä kysymyksiä ei ole. Teillä on nyt liput melkoiseen vuoristorataan kourassa ja välillä voi ottaa vatsanpohjasta ja pääkin menee taatusti pyörälle, mutta näköalat ovat hyvät ja naurua riittää!

– Kädestäkin saa tarrata kiinni tarvittaessa, autan mielelläni, palkkapalveluasiantuntija Elisabet Pylvänäinen päättää.

Innostuit integratalaisuudesta itsekin? Tilaa Uraepistola

Tilaamalla Integratan Uraepistolan, saat HR- ja palkkahallintoalan hauskimmat työpaikat tai koulutukset suoraan sähköpostiisi – ennen muita! 📮