Oletko aina miettinyt, miten palkkalaskelmaa kannattaa lukea? Konkariasiantuntijamme Tiina Reiman kertoo palkkalaskelman lukemiseen liittyvät salat, jotka jokaisen palkansaajan tulee tietää (tai tarkastaa). Tosissaan, mutta ei vakavissaan. Kirjoituksessa myös integratalaisen palkkalaskelman anatomia.

Mistä aloittaisin? Ehkä alusta: Jos olet työssäkäyvä, niin tosiaan tällainen todistuskappale tilille napsahtavista euroista työnantajallasi on velvollisuus sinulle toimittaa – tavalla tai toisella.

Yleisin ja tietoturvallisin toimitustapa on tänä päivänä sähköinen Verkkopalkka-laskelma, joka on luettavissasi sen pankin sovelluksesta, jonne ne sinulle osoitetut rahatkin tilillesi saapuivat. Jos käytössänne on Integratan tietoturvallinen HR- ja palkkahallintosovellus HumHum HR, saatat nähdä laskelmasi myös tästä sovelluksesta.

”Palkkalaskelman toimitustapa on tänä päivänä sähköinen Verkkopalkka-laskelma. Voit nähdä laskelmasi myös Integratan HumHum HR -sovelluksesta.”

Palkkalaskelman toimitus tietoturvallisesti.

Laskelma toimitetaan joko hyvissä ajoin ennen palkanmaksupäivää, tai sitten ihan viime tipassa. Nykyään näet palkat ehtivät hienosti maksuun, vaikka palkanlaskija siirtäisi ne pankkiin vasta päivää ennen maksupäivää. Niin tai näin, tulee laskelman olla toimitettuna palkansaajalle viimeistään maksupäivänä.

Ymmärrykseni mukaan kaikki eivät laskelmaa lue. Toiset taas eivät ymmärrä siitä – no – mitään. Näistä ainakin jälkimmäinen muuttuu nyt: Mitä omasta palkkalaskelmasta kannattaa ja pitää tarkastaa?

Palkkalaskelman tarkastaminen

Maksetaan-summa muodostuu tehdyn työn korvauksesta eli palkasta (jotkut toki saavat palkkaa tekemättä mitään, kuten esimerkiksi monet toimitusjohtajat…🙃), sekä kaikista pakollisista ja muista vähennyksistä. Jos olet mennyt höyläämään firman kortilla omia ostoja, niin nekin pidätetään palkastasi pois (sorry!).

Laskelmalla tulee olla eriteltynä vakiopalkat ja niistä maksettavat summat. Riveillä voi olla tuntipalkkaa, kuukausipalkkaa, sopimuspalkkaa, korvauksia tai palkkioita.

Työsopimuksestasi tai TES:tä johtuen voi olla niinkin kivasti, että laskelmallasi on vuorolisiä, kuten iltalisää, yölisää tai jopa sunnuntailisää. Saatat saada kenties myös joitain mahtavia muita lisiä, kuten myymäläpäällikön lisää tai saunalisää tai tiettyä tehtäväkohtaista lisää. Kaikissa tällaisissa tunti- tai kappaleperusteisissa lisissä tulee näkyä niiden määrä ja á-hinta sekä yhteenlaskettu summa kyseisen maksettavan lisän osalta.

Laskelmalla tulee näkyä myös kaikki luontoisedut sekä niiden verotettava arvo. Luontoisetujen lukemisessa kannattaa ottaa huomioon luontoiseduissa noudatettavat Verohallinnon laskentaperusteet, eli käytännössä: siitä summasta, joka lukee laskelmalla, peritään vielä verot ja muut maksut – jonka jälkeen vain vähennykset huomioidaan Maksetaan-summassa.

Voin selittää.

Laskelmallasi voi siis etujen erittelyissä olla esimerkiksi:

 • Kuukausipalkka 1000,00 €
 • Vapaa autoetu 500,00 €
 • Ennakonpidätys (10 %) -150,00 €
 • Työnantajan eläkevakuutus eli TyEL-maksu (7,15 %) -107,25 €
 • Työttömyysvakuutusmaksu (1,5 %) -22,50 €
 • MAKSETAAN 720,25


Huomasitko, mitä kuvitteellisessa palkkanauhassa tapahtui? Kaikki veloitukset laskettiin ennakonpidätyksen alaisesta ansiosta (1 500 €), mutta maksut vähennettiinkin pelkästä rahapalkasta (1 000 €).

Sellaisia ne luontoisedut on.

Ja sitten eteenpäin! Laskelmalla täytyy siis aina näkyä eroteltuna: rahapalkka, luontoisedut ja ennakonpidätyksen alainen ansio sekä tietysti ne vähennykset ominaan.

”Laskelmalla täytyy aina näkyä eroteltuna: rahapalkka, luontoisedut ja ennakonpidätyksen alainen ansio sekä vähennykset.”

Palkkalaskelman pakolliset.

Palkkalaskelman poissaolorivit ja palkkatodistus

Poissaolot ja pidetyt lomat eritellään myös näkyviin. Nämä tulee käsitellä palkoissa monestakin syystä, ja siksi ne näkyvät laskelmalla, vaikka usein esimerkiksi kuukausipalkkaisen ihmisen Maksetaan-summaan poissaoloilla ei olekaan käytännön merkitystä.

Palkkalaskelma näet käy usein palkkatodistuksena erilaisiin tarkoituksiin, kunhan laskelmalla näkyy työsuhteen alkupäivä, henkilötunnus, ja JOS laskelman otsikkotasolla lukee Palkkatodistus. Integratalaisella palkkalaskelmalla tämän merkitystä on korostettu huutokirjaimin: PALKKALASKELMA/PALKKATODISTUS.

Mitä muuta olennaista tietoa löydät integratalaisten palkkapalveluasiantuntijoiden toimittamalta laskelmalta?

 • Palkkakausi = Se kausi, miltä ajalta palkka maksetaan
 • Maksupäivä = Päivä, jona tilillä tulee olla tupsahtaneena Maksetaan-kohdassa näkyvä summa
 • Pankkitilisi = Tännehän sen kaiken rahan olisi pitänyt tulla, mutta nyt tuli tämän verran 💸
 • Työsuhteen alkupäivä = Päivä, josta alkaen olet ilolla saanut palvella nykyistä työnantajaasi
 • Työsuhteen päättymispäivä = No siihen se ilo sitten loppui, mutta lopputili sentään on vähän isompi kuin yleensä tilille tulee, sillä silloin maksetaan ulos myös kaikki pitämättömät, kertyneet lomapäivät.


Jos et lopputiliä kuitenkaan vielä ottanut, näkyy laskelmallasi näiden lisäksi omissa sarakkeissaan muita sellaisia tietoja, joita työantajasi on halunnut siellä näkyvän. Esimerkiksi palkkaperusteet eroteltuina sekä esimerkiksi lomasaldotietoja.

Integratan toimittamilta laskelmilta löytyy lisäksi myös kertymätietoja, eli esimerkiksi edellisen ja kuluvan vuoden tietoja summatasolla.

Laskelma muistuttaa myös verokortilla toimitetuista tiedoista ja näyttää perusprosenttisi, eli mihin tulorajaan asti voit kunakin vuonna tienata ja paljonko ”piikitetään”, jos tulorajasi pääsee ylittymään. Myös arvio rajan orastavasta ylittymisestä näkyy erittelyissä Ennakonpidätys-rivillä. Samassa yhteydessä näkyy myös, paljonko nykyisen verokortin tulorajasta on käytetty tämä kyseinen maksupäivä mukaan lukien.

Hyödyllistä, eikö vain?

Sinuna katsastaisin myös kaikki merkityt palkkalajit. Niiden avulla palkanlaskija saa kuluvan jakson palkkasi laskettua (oikein, tietenkin). Palkkalajit näkyvät kohdassa Erittelyt. Tarkistaminen kannattaa tehdä rivi riviltä; onko lajit lajiteltu oikein?

Ja ihan laskelman lopussa seisoo sitten se tärkein: Maksetaan. Ainahan sitä ilmeisesti maksetaan liian vähän (🙃), mutta jokaisen palkansaajan kannattaa silti summa tarkastaa.

Kas näin. Toivottavasti tästä kirjoituksesta oli apua laskelman lukemisessa.

Priimaa palkanlaskentaa? Ländää lukupakettiin

Edustatko yritystä ja etsit palkkahallinnon ulkoistukseen osaavaa (ja hauskaa) kumppania, mutta pohdit vielä, miten pääsisit parhaiten alkuun? Lue oheisesta lukupaketista integratalaiset vinkit palkanlaskennan ulkoistukseen.

Palkkapalveluasiantuntijamme tekevät priimaa palkanlaskentaa kokonaispalveluna. Ulkoistamalla palkkahallinnon integratalaisille palkat tipahtavat henkilöstön tileille tietoturvallisesti tiptop ja palkanmaksuun liittyvät sivutyöt, kuten Tulorekisteri-tehtävät, sujuvat sukkelasti. Laskelmatkin ovat loogisia.

Pääset alkuun palkkahallinnon ulkoistuksessa lukemalla tämän oppaan: Alkuun palkkahallinnon ulkoistuksessa

LÄNDÄÄ LUKUPAKETTIIN