Henkilöstötiedon raportointi koetaan usein haasteelliseksi. Ei sen kuitenkaan tarvitse olla niin vaikeaa. Kolmella helpolla askeleella pääset jo pitkälle.

Onko sinulla ajatus, että HR-raportointi olisi aikaa vievää? Eikö löydy niitä kuuluisia resursseja? Tietojen yhdisteleminen, ajantasaisuus ja luotettavuus ovat vähän niin ja näin?

Epä hätää. Annan kirjoituksessa vinkkejä HR-raportoinnin aloittamiseen.

1. Aloita HR:n perus­raportoinnilla

Jostain pitää lähteä liikkeelle. Ensimmäinen vaihe on henkilöstön HR- ja palkkajärjestelmälähtöisen perusraportoinnin automatisointi. Perusraportointi vastaa hyvin yrityksen perinteisiin operatiivisiin tarpeisiin.

Marssijärjestys on selkeä:

  • Käydään perusraportointitarpeet läpi
  • Siirretään kerätty data keskitettyyn tietokantaan (tykkäämme käyttää tästä nimitystä hillopurkki 🍓)
  • Hillotaan data eli käsitellään ja yhdistellään tietoa niin, että sen pohjalta tuotetaan ajantasainen sekä luotettava raportointi HR:n hyödynnettäväksi.

Raportoinnin aloittamisen ei siis tarvitse olla massiivinen ja jäykkä tietojärjestelmähanke, vaan se on hyvinkin ketterä projekti käytännössä. Kun hyödynnetään valmiita malleja ja kevyitä teknologiaratkaisuja, projekti ei sido merkittävästi resurssejasi. Liikkeelle lähtemiseen onkin yksi yksinkertainen vinkki: ALOITA!

2. Yhdistele HR-dataa ja tulkitse

Kysymys: Mitä sitten? Perusraportointi mahdollistaa myös kyvykkyyden tehdä tulkintoja. HR-analytiikan hyödyt, sovellusalueet ja sen tuottamat lisäarvot ovat hyvin laajat. Voit etsiä vastauksia esimerkiksi seuraaviin kysymyksiin:

  • Mitä vaihtuvuus tarkoittaa meille?
  • Miten koulutukset vaikuttavat tuottavuuteen?
  • Kuinka vaikkapa laskutusaste tai käyttökate suhteutuvat henkilöstömäärään?

Ajatuksia, kysymyksiä ja ideoita syntyy varmasti. Muun liiketoimintatiedon yhdistäminen HR-dataan onkin oleellinen kulma ihmisanalytiikassa.

Vastaamalla edellä esitettyihin kysymyksiin voidaan puhua jo aidosta analytiikasta. Näin saadaan arvokasta tietoa liiketoiminnalle ja päätöksenteolle. Parhaimmillaan ihmisanalytiikka tarjoaa eväitä innovatiiviseen johtamiseen!

3. Kehitä HR-analytiikkaa

HR-analytiikassa oleellista on lähteä liikkeelle. Tee jotain, ole rohkea ja avoin. Kaikkea ei pidä eikä voi tietää heti. Opitte matkan varrella!

HR-raportoinnin ja -analytiikan tuominen jokapäiväiseksi työkaluksi auttaa teitä ymmärtämään ja kysymään oikeita kysymyksiä, sekä tuottamaan näihin vastauksia.

Ihmisanalytiikan on oltava myös jatkuvaa. Ei maailma valmiiksi tule. Kehitys kehittyy vain kehityksen myötä.

Autan mielelläni alkuun!

Mikäli mietit miten pääsisitte HR-raportoinnin ja -analytiikan kanssa vauhdilla alkuun, varaa rohkeasti keskusteluaika suoraan kalenteristani. Mietitään yhdessä, mikä olisi paras etenemistapa juuri teidän tilanteessanne.