Matka- ja kuluhallinnan asiantuntijamme Tuomo Ruotsalainen tuo terveisiä kumppanimme Visman Pääkäyttäjäpäivästä: M2:n CO₂-laskenta mahdolliseksi CarbonLinkin rajapinnalla. Miten automatisoitu hiilijalanjälkilaskuri auttaa paitsi maailmaa, myös matka- ja kuluhallintaa?

Kumppanimme Visma uurtaa uraa ja työstää yhteistyössä Helsingin yliopiston ilmakehätieteilijöiden perustaman CarbonLinkin kanssa myös matka- ja kuluhallinnan työkalu M2:een rajapinnalla liitettävää reaaliaikaista CO₂-hiilijalanjälkilaskuria. Kokonaisuudessaan kehitystä tehdään Visma Sustion -nimen alla.

Usein ongelmana vielä on, että hiilijalanjälkilaskenta vie aikaa ja resurssia, tai sitä ei osata nähdä osana palvelua tai tuotetta; se on vain pakollinen osa raportointia. Pääkäyttäjäpäivät toi jo aiemmin tunnistamaamme ongelmaan uuden tuotteen ratkaisuksi.

”Ratkaisuna organisaatioiden hiilijalanjälkilaskentaan Pääkäyttäjäpäivässä esitettiin reaaliaikaiseen laskudataan pohjautuva hiililaskuri, jonka avulla CO₂-laskennasta tehdään näkyvä osa organisaatioiden jokapäiväistä toimintaa.”

Data on jo olemassa.

Ratkaisuna organisaatioiden hiilijalanjälkilaskentaan Pääkäyttäjäpäivässä esitettiin reaaliaikaiseen laskudataan pohjautuva hiililaskuri, jonka avulla CO₂-laskennasta tehdään näkyvä osa organisaatioiden jokapäiväistä toimintaa – jo olemassa olevan datan avulla.

Hiilijalanjälkilaskut automatisoidaan ja jyvitetään kaikille organisaation käyttämille tuotteille ja palveluille. Automatisoidut laskelmat vapauttavat työaikaa, joka voidaan käyttää hiilivähennyksiä edistäviin paremmin kohdennettuihin toimiin.

”Esimerkiksi matka- ja kuluhallinnassa olennaiset kilometrit, lennot, junamatkat, hotellit ja palvelut ovat mukana raporteissa.”

M2 ja CO₂-hiilijalanjälkilaskuri luo lisäarvoa.

CarbonLink siis luokittelee ja kategorisoi hiilidataa organisaation tarpeiden mukaan. Esimerkiksi matka- ja kuluhallinnassa olennaiset kilometrit, lennot, junamatkat, hotellit ja palvelut ovat mukana raporteissa.

Jatkuva CO₂-laskenta ja seuranta M2:ssa

M2-rajapinta laskuriin mahdollistaa puheenvuoron mukaan myös automaattisen ja jatkuvan seurannan: Pääkäyttäjäpäivässä puhuneen CarbonLinkin asiantuntija Merli Juustilan mukaan raportteja voi hakea vaikka viikoittain, kuukausittain tai vuosineljänneksittäin.

”M2-rajapinta laskuriin mahdollistaa myös automaattisen ja jatkuvan seurannan.”

Raportteja voi hakea vaikka viikoittain.

Tämä on hyvä uutinen myös vastuullisuusraportointivelvollisuuden (ESG) osalta: Vuodesta 2024 alkaen EU:n CorporateSustainability Reporting Directive (CSRD) edellyttää kaikkia listattuja yrityksiä sekä suuria yli 500 henkilön yrityksiä raportoimaan vastuullisuudesta uuden standardin mukaisesti.

Kehitysvaiheessa oleva hiilijalanjälkilaskuri ja sen M2-rajapinta ovat mielenkiintoista kuultavaa jo nyt. Matka- ja kuluhallinnan osalta reaaliaikaisen datan avulla yritysten on myös helpompi asettaa askeliaan omalle päästövähennyspolulle.

Huomisen HR suoraan sähköpostiin?

Asiakkaanamme saat huomisen HR:n tärkeät tiedotteet ja uutta ajateltavaa suoraan sähköpostiin. Voit liittyä Integratan kuppikuntaan, vaikket olisikaan asiakkaamme. Kirjeessä ajankohtaista asiaa ja valikoituja viisauksia HR:n hiekkalaatikolta.

Jos et enää suorita sähköpostia, voit signata itsesi kuukausikirjeemme tilaajaksi myös LinkedInissä.