Integrata Jutustamo on podcast-sarja, jossa jututimme kiinnostavia keskustelijoita kestävästä kasvusta, kulttuurista ja kokeilusta sekä huomisen HR:stä. Ensimmäisen kauden kahdeksan jaksoa ovat kokonaisuudessaan kuunneltavissa Spotifyssa. Integratalainen HR-asiantuntija Laura Paronen houstasi jaksoja ja ”roustasi” vieraita. Nyt hän kertoo, miten Jutustamo syntyi ja mitä jaksoista jäi korvan taakse?

Olen itse podcastien suurkuluttaja. Siksi halusin lähteä kokeilukulttuurin hengessä testaamaan, millaisia podcasteja voisimme tehdä integratalaisittain. Treenasimme ensin tapaa ja tekniikkaa talon sisällä julkaisemalla 12 sisäistä jaksoa, joissa haastattelin tiimiläisiä. Jaksoista saatu positiivinen palaute toi varmuutta tekemiseen, ja oli siten merkityksellistä. Lähdin innolla tekemään kasvukulttuuriaiheisia podeja myös suurelle yleisölle.

Koska Integratakin on kasvuyritys, kauden kattoteemaksi valikoitui kasvukulttuuri. Jaksojen arvolupaukseksi määrittelimme ”Uutta ajateltavaa HR:n hiekkalaatikolta”. Tavoitteena oli, että jokaisesta jaksosta saa kuunneltuaan konkreettisia vinkkejä.

”Koska Integratakin on kasvuyritys, kauden kattoteemaksi valikoitui kasvukulttuuri.”

20 minuuttia kasvukulttuurista.

Teeman puitteissa pohdin paljon, kuinka saada kasaan toimiva ja eheä kokonaisuus, jossa pysyy punainen lanka läpi kaikkien jaksojen? Podcastien suunnittelu, vieraiden pohdinta ja varaaminen työllistivät toki enemmän, kuin ajattelin, mutta halusimme tehdä tämän itse, jotta kokonaisuus olisi integratalainen.

Tekemistä vaille valmis

Yhden podin pituudeksi sparrattiin tiukat 20 minuuttia. Benchmarkkasimme suosituksesta mm. muunmaalaisia business-podcasteja ja halusimme tietenkin kokeilla! Ehkä parikymmenminuuttisen aikana yhä useampi ehtisi kuunnella jakson tai kaksi, esimerkiksi työtä tauottaessa.

Podien pituus tuntui tehdessä tiiviiltä, mutta hyvältä – ainakin näin ensimmäiseen kauteen. Toki asiaa piti paikoin tiivistää ja välillä mietin, jäikö asioiden käsittely liian pinnalliseksi (jäikö se?).

”Tavoitteena oli, että jokaisesta jaksosta saa kuunneltuaan konkreettisia vinkkejä.”

Uutta ajateltavaa HR:n hiekkalaatikolta.

Kevään 2021 etätyösuosituksesta johtuen päätimme hoitaa myös nauhoitukset integratalaisittain rakentamalla kanssahoustini kanssa tee-se-itse-studiot omiin vaatehuoneisiimme, joiden akustoivassa myötävaikutuksessa kaikki Jutustamon kahdeksan jaksoa on nauhoitettu (tosissaan, mutta ei vakavissaan).

Omassa vaatekomerossa yksin mikrofonin ja tallennussoftan kanssa toisinaan hieman jännitti; pettääkö tekniikka, kuuluuko oma ääni, enhän vain keskeytä vierasta… Haastatteleminen ja vuorovaikutus olikin huomattavasti haastavampaa, kun ei näe haastateltavaa! Varmuutta lisäsi kuitenkin jaksojen etukäteissuunnittelu ja läpikäynti ennen nauhoitusta.

Meillä oli mahtava taustatiimi sekä osaava editoija (lue uudelleen kohta ”nauhoitettiin vaatehuoneessa”). Olen todella kiitollinen, että pääsin mukaan Integratan podcast-sarjan tuotantoon ja nautin houstaamisesta sekä kokeilevasta tekemisestä ihan 💯 lasissa!

Mitä minulle jäi korvan taakse?

Mielenkiintoiset jututettavat olivat Jutustamon sydän! Kaikki vieraat olivat näkemyksellisiä ja toivat ajatuksillaan syvyyttä jaksokohtaisiin topikkeihin. Jostain kumman syystä he myös lähtivät kaikki mielellään mukaan.

Toivon, että podcastiemme arvolupaus toteutui myös kuuntelijoiden mielestä. Itsekin sain jokaisesta jaksosta uutta ajateltavaa ja oivalluksia – ja listasin ne vielä alle. Laita viestiä vaikka Linkkarissa, jos haluat jutella lisää podcastiemme aiheista (tai ehdottaa uusia) 🔮


Tekijän TOP 8 oivallusta

Ensimmäisessä jaksossa kysyimme Panu Luukalta menestyneiden kasvuyritysten yhteisiä nimittäjiä. Tiivitetysti usein ihminen nähdään menestystekijänä. Kulttuuria rakennetaan luottamuksen ympärille; mahdollistetaan työntekijöiden kukoistus ja kohdellaan työntekijöitä yksilöinä eikä yhtenä suurena massana.

JAKSO 1. TULOSSA SPOTIFYYN

Menestyvää (kasvu)yritystä ei ole ilman osaavia, hyvinvoivia, motivoituneita ja sitoutuneita työntekijöitä. Myös inhimillisyys nostettiin esille useammassa jaksossa (niin johtamisessa, asiakastyössä kuin HR-datan käsittelyssäkin). Vaikka elämme bottien aikakautta, niin meitä ihmisiä – ja etenkin inhimillisyyttä – tarvitaan.

JAKSO 2. TULOSSA SPOTIFYYN

Timo Lappi tokaisi, että ”tärkein signaali ulkoisen avun hankkimiseen on tunne siitä, että ei tarvitse apua”. Mitäpä siihen lisäämään, tämä on totta. Podcast-prosessinkin aikana nimittäin tunnistimme, että tarvitsemme apua – ja hankimme sitä.

JAKSO 3. TULOSSA SPOTIFYYN

Nelosjaksossa Kirsti Laasio latasi, että ”B2B-liiketoiminnassa H2H on B2B:n uusi musta” ja antoi viisi varmaa vinkkiä, joihin kasvuyrityksen kannattaa kiinnittää huomiota asiakaskokemuksen ja -tyytyväisyyden kehittämiseksi. Asiakastyytyväisyden lisäksi on tärkeää tuottaa tunteita, joka lisää sitoutumista ja asiakaspysyvyyttä.

JAKSO 4. TULOSSA SPOTIFYYN

Teknologian ja datan rooli korostuu. Hanna Hyytiäisen ja Jaana Saramiehen kanssa käydyssä keskustelussa korostui, kuinka kaiken datan ytimessä ovat ihmiset ja hyvinvointi. Henkilöstön ymmärtäminen on tärkein asia, jotta pystytään paremmin johtamaan ihmisiä kohti organisaation yhteisiä tavoitteita.

JAKSO 5 TULOSSA SPOTIFYYN

Tietoa on nykyään aivan valtavasti tarjolla ja 6. jaksossa jutusteltiin Laura Huhtiniemen ja Johanna Pystysen kanssa osaamisen kehittämisestä. Jaksossa tuotiin esille ketterän oppimisen termi, eli kun oppimista ja opitun soveltamista tehdään lennosta ja laitetaan heti käytäntöön. Myös etätyö ja joustavuus ovat tulleet jäädäkseen: kuinka tukea ja johtaa etäältä?

JAKSO 6 TULOSSA SPOTIFYYN

Riku Honkanen ja Joonas Alamettälä avasivat HR:n ja palkkahallinnon robotisaatiota käytännön tasolla. Tässä jaksossa oli paljon konkreettisia vinkkejä. Rutiinitehtävien siirtäminen robotille vähentää vartin hommien välillä hyppimistä – aivot kiittävät!

JAKSO 7 TULOSSA SPOTIFYYN

Millaista on huomisen HR? Maailma muuttuu koko ajan nopeammin ja Olli-Pekka Saksaa lainatakseni ”hiekkalaatikon laitojen on oltava matalammat” – monimuotoinen ja poikkitieteellinen osaaminen on myös HR:lle tärkeää. Yhdessä toimimalla rakennetaan merkityksellistä muutosta!

JAKSO 8 TULOSSA SPOTIFYYN

”Toivon, että podcastiemme arvolupaus toteutui myös kuuntelijoiden mielestä.”

Integratalainen Laura Paronen.