Integratalainen HRD-ihminen Tiina Alho valmentaa uudelle uralle. Tai miksei vanhallekin – tärkeintä ovat tuki ja työkalut uusiutuvaan uraan. Tutustu tuoreimpaan uravalmennustarinaan. Tarina julkaistaan nimettömänä uravalmennettavan toiveesta.

HRD-uravalmennustarina lyhyesti

Haaste

 • Valmennettava oli menettänyt työkykynsä ja lähti tavoittelemaan tukea työnhakuun mahdolliselle uudelle uralle.
 • Tähtäimessä nyt osa-aikainen ja täysin etänä tehtävä työ.

Ratkaisu

 • Valmennettava osallistui uravalmennukseen, jossa häntä mentoroi integratalainen HRD-ihminen Tiina Alho.
 • Valmennuksella vahvistettiin valmennettavan luottamusta työelämään ja tulevaan.
 • Uravalmennus käsitteli myös konkreettisia työnhaun työkaluja.

Tulokset

 • Valmennettava löysi rohkeuden kontaktoida potentiaalisia työnantajia.
 • Valmennus auttoi jaksamaan ja jäsentämään jälleen omat mahdollisuudet.
 • Työnhakuprosessista tuli positiivisempi.

Uravalmennettavan haastattelu

Mikä oli lähtötilanne valmennuksen alussa? Mitä lähdettiin tavoittelemaan?

”Pitkällä työurallani olin menettänyt työkykyni, ja valmennuksen alussa olin ollut noin vuoden kotona ja opiskellut. Työmarkkinoille takaisinpääsy oli täysi kysymysmerkki. Ajattelin, että nyt olisi mahdollisuus pohtia erilaisia uravaihtoehtoja.”

”Olen tottunut olemaan ns. hyvä työnhakija, päässyt aina haastatteluihin ja monesti saanutkin hakemani paikat. Työkyvyn menetys kuitenkin nosti pelon työnhakua kohtaan; omat mahdollisuudet näkee aiempaa heikompina ja muitakin mörköjä voi nousta pintaan. Koska tilanne on ollut itsellenikin vieras, koin etten ole enää vahvoilla työnhaussa. Valmennuksessa lähdettiin tavoittelemaan konkreettista ja henkistä tukea työnhakuun.”

Miten valmennus auttoi eteenpäin? Mistä koit olevan eniten hyötyä?

”Sain uravalmennuksesta paljon itseluottamusta. Aiemmin minulla ei enää ollut uskoa siihen, että työmarkkinoilta löytyisi toimijoita, jotka voisivat tarvita kaltaistani tekijää. Vaikka keskityimme valmennuksessa enemmän työnhaun työkaluihin, tuli tunne, että sain sisäistä voimaa pyrkiä takaisin työmarkkinoille. Sain myös hiottua ja päivitettyä työnhaun dokumentit ajan tasalle.”

”Sain uravalmennuksesta paljon itseluottamusta ja sisäistä voimaa pyrkiä takaisin työmarkkinoille.”

Uravalmennus toi luottoa tulevaan.

Mitä tuloksia saavutettiin? Miten yhteistyö sujui?

”Olen ollut pitkään kovin negatiivisessa maailmassa, mutta Tiinalta olen saanut positiivista potkua ja luottoa työelämäni tulevaisuuteen. Valmennuksen vuoksi uskaltauduin laittamaan pari hakemusta! Vaikka ne eivät johtaneetkaan pidempiin keskusteluihin, hakemukseni kuitenkin kiinnostivat. Tämä lisäsi luottamusta itseen ja työnhakuprosessiin. Jos olen nähnyt mielenkiintoisen työpaikkailmoituksen, olen esimerkiksi soittanut lisätietoja, voiko työtä tehdä etänä ja osa-aikaisesti.”

Valmennettavan 3 vinkkiä vastaavassa tilanteessa olevalle

 1. Luota tulevaan. Pyri pohjamudissakin pitämään kiinni itseluottamuksesta ja uskosta huomiseen. Et ole epäonnistunut, vaikka välillä mielesi koittaa muuta väittää.
 2. Opiskele! Kun löytää jotain uutta kiinnostavaa tai ammatillista osaamistaan edistävää, ja huomaa jaksavansa opiskella, saa siitä voimia.
 3. Osallistu uravalmennukseen. Jos sinulla on tai sinulle tarjotaan mahdollisuus osallistua uravalmennukseen, käytä se. Valmennuksessa saat tukea ja konkreettista apua.

Valmentajan vinkkelistä

Valmennettavallani oli aavistuksen erilainen lähtökohta, kuin monella muulla työnhakijalla. Hänen työkykynsä oli heikentynyt huomattavasti, ja tämän johdosta työnhakua edistettiin tietyin kriteerein kohti tavoitetta löytää osa-aikainen etätyö.

Valmentajana koin, että valmennus toi valmennettavalle takaisin uskon omaan osaamiseensa. Tämä on tosi tärkeää työnhaussa, sillä mikäli ihminen itse ei usko mahdollisuuksiinsa, on silloin vaikeaa vakuuttaa potentiaalista työnantajaakaan. Työnhaussa on pitkälti kyse myös sopivan matchin löytämisestä. Mietimme yhdessä keinoja, miten valmennettava pääsisi keskusteluyhteyteen tavoitettaan vastaavien työnantajien kanssa.

”Valmentajana koin, että valmennus toi valmennettavalle takaisin uskon omaan osaamiseensa.”

Valmentajankin vinkkelistä valmennus on kiitollista.

Keskustelimme valmennuksen päätteeksi myös siitä, miten valmennettavan osaaminen on vain entisestään kasvanut, kun hän on hyödyntänyt viimeisen vuoden opintojen edistämiseen. Valmentajana minua ilahdutti, että valmennettava löysi rohkeuden kontaktoida potentiaalisia työnantajia.

Kiinnostuitko uravalmennuksesta? Olisiko organisaatiossanne tarve HRD-palvelulle tai uravalmennuksille? Olethan yhteydessä ja pohditaan yhdessä HR-huomista. Löydät yhteystietoni tämän kirjoituksen alusta.

Kirjoittaja on siirtynyt Integratalta uusiin haasteisiin.