Huomisen HR:n parissa voi tehdä monipuolista uraa. Integratalainen Henrik Aminoff on robotiikkaihminen. Miten kasvatustieteilijä päätyi koulun penkiltä ensin HR-osastolle, draivaamaan digitalisaatiota maailmalle, myöhemmin matka- ja kuluhallinnan asiantuntijaksi ja löysi lopulta henkisen kotinsa Integratan ohjelmistorobotiikan parista? Tämä uratarina kannattaa lukea. Sisältää myös HUUTOKIRJAIMIA.

Tulin Integratalle vuonna 2020. Koulutukseltani olen kasvatustieteiden maisteri, pääaineenani aikuiskasvatustieteet. Aloitin yliopiston viimeisenä vuonna kesken opintojen Nokian Renkailla HR-osaston ”jokapaikanhenkilönä”, tehden mm. data-analytiikkaa, järjestelmiä ja yleistä tietsikkahommaa.

Digitalisaatio vei jo tuolloin mennessään: siirryin Vianorille samaan konserniin, jossa merkittävän projektin osana tehtiin digitalisaatioponnistusta. Toimin Pohjoismaiden laajuudella käyttöönotoissa ja kiertelin maita ja mantuja kouluttamassa uusien laitteistojen käyttöä sekä uusia prosesseja. Tästä digiloikasta kirjoitin myös pro gradu -tutkielmani; aihe, joka on edelleen lähellä sydäntäni.

Integratalle tulin M-Filesilta, jossa konsultoin pari vuotta järjestelmäkäyttöönottoja. Tässäkin työssä pääsi näkemään uuden ja vanhan maailman rajapintaa: paperimappien digitointia ja muuta mielekästä manuaalisen työn minimointia. Lisäksi työssä kehitettiin paljon erilaisia toimintamalleja asiakkaiden prosesseihin.

Jokin jäi kehittämisessä kytemään.

Uutta uraa karsimalla kuraa

Integratalla aloitin ensin matka- ja kuluhallinnan palvelun parissa järjestelmäkonsulttina. Muutamassa vuodessa olinkin kaverustunut paitsi työkavereiden, myös robottien kanssa. Uudistaminen ja fiksusti tekeminen on minulle äärimmäisen tärkeää. Tätä kautta löysin hyvin luonnollisesti uutta uraa Integratan ohjelmistorobotiikkatiimistä. Tässä positiossa karsin kuraa: teen paitsi asiakkaillamme käytössä oleviin HR:n ja palkkahallinnon järjestelmiin ns. rivirobotteja, kehitän myös sisäisesti prosesseja aina perehdytyksestä asiakaspalvelualustaan sekä itsensä- ja tiiminkehittämistyökaluihin.

” Tässä positiossa karsin kuraa: teen paitsi asiakkaillamme käytössä oleviin HR:n ja palkkahallinnon järjestelmiin ns. rivirobotteja, kehitän myös sisäisesti prosesseja.”

Integratalainen robotti-ihminen Henrik Aminoff.

Minua motivoi, että robottien avulla on mahdollista karsia HR-osastojen toistuvaa työtä ja kehittää organisaation toimintaa.

Parasta työssä juuri nyt on uusi UiPath-lisenssiversio, joka on tarjonnut entistä laajempia mahdollisuuksia. Samalla olen ammentanut omaa innostustani ja kehittänyt toimintaa helpottavia skirptejä sekä automaatioita.

RPA (Robotic Process Automation) on ja tulee olemaan tulevaisuuden ala, ja kaikki sen eteen tässä hetkessä tehtävä on jo plussaa. HR-järjestelmien käyttöliittymät saattavat olla kankeita ja jopa automatisointi aika-ajoin haastavaa. Juuri tämä tekee työstä kuitenkin myös motivoivaa.

Viime aikoina olen keskittynyt rajapintojen kautta tehtäviin operaatioihin, joissa päästäänkin kiertämään ihmisille tarkoitettuja järjestelmiä ja puhumaan ”tietsikka tietsikalle”, jolloin saadaan aikaan enemmän ja nopeammin. Etenkin toiminnan tehokkuuden kehittäminen ja jäyhien prosessien nopeuttaminen motivoi.

Myös sisäiset projektit ja talon omien käytänteiden hiominen ja parantaminen on antoisaa. Minusta on mieletöntä oppia uutta ja kehittää, ja toivon tartuttavani ainaista innostusta ympärillenikin.

Ai millainen on tiimini?

Koljosen kanssa koodaamme ohjelmistorobotiikan avulla robottiratkaisuja asiakkaidemme avuksi sekä muiden integratalaisten asiantuntijoiden arkeen. Käytännössä luomme automatiikkaa tekemään vaikka mitä TAI ihan mitä vain!

Tiimimme tekemä työ on oikeasti mielenkiintoista ja merkityksellistä.

Juha-Matin timantinkova osaaminen ja oma (yli)vilkas luonteeni sekä halu kokeilla uutta ja murtaa menneisyyden meininkiä on aika kova kombo: tässä tiimissä toinen taitaa ja toinen kyseenalaistaa, monimutkaistaa, yksinkertaistaa ja keksii kulmia, joita ei ole vielä huomattu mittailla.

Toki myös robotit ovat työkavereitamme, mutta tiiminä täydennämme toisiamme toimimalla toisillemme peileinä. Hyvällä yhteistyöllä saamme prosessin kuin prosessin – tavalla tai toisella – toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Pelkkä mahdollisuus saada asiakkaalta tai sisäisesti ratkaistava ongelma on jo innostavaa, mutta keksiäpä siihen vielä toimiva ja tehokas ratkaisu – se taas on todella mahtavaa! Uskon, että monijärjestelmäinen lähestymistapa ja tiimimme laaja osaaminen on arvokasta myös asiakkaillemme. Huomisen HR:n varalle meillä on työn alla paljon tapoja saada HR-hommat toimimaan tehokkaammin.

”Huomisen HR:n varalle meillä on työn alla paljon tapoja saada HR-hommat toimimaan tehokkaammin.”

Integratalainen robotti-ihminen Henrik Aminoff.

Innostavaa on myös, kun oman talon sisältä löytyy sparreja. Yhdessä Integratan integraatiotiimin kanssa pieni RPA-tiimimme tehostuu. Laajennetussa porukassa saamme turvallisesti heitellä ajatuksia ja ihmetyksiä ilmoille sovellusrobotiikasta sekä sparrailla Integratan integraatioratkaisuiden, kuten Jauhamon sekä Mepco-integraatioiden osalta.

Yhdessä pidämme kehityksen kehittymässä.

Iloa integratalaisuudesta

Integratalaisuus sopii mielestäni kaikille. Joidenkin vain tulee vähän muuttua (huumoria!) 🙃

Integratalaisuus on inhimillistä ja itseohjautuvaa. Koen kulttuurin itselleni todella tärkeänä ja hienona. Kulttuuri vaatii yksilöltä aivoa tehdä ja ajatella itse: katsoa itseään, tiimiään sekä koko organisaatiotaan isommalla skaalalla ja pohtia, mitä ja miten voisi tehdä tämän paremmin.

Parasta on Integrata Manifestoon pohjaava Ajattelu ennen ohjetta. Se integratalainen tapa toimia, joka PAKOTTAA pohtimaan, kehittymään ja kehittämään (joskus vahingossakin) prosesseja, itseään ja tiimiään.

Täällä on pyyhitty pölyt myös vanhentuneista käsityksistä vanhempainvapaiden tai työn ja perhe-elämän yhdistämisen suhteen: voin ilmoittaa tiimille tai vaikka koko organisaatiolle, että ”tänään on tällainen tilanne päällä perheessä, ja olen koneella tai en ole koneella tähän ja tähän aikaan. Homma toimii, mitään pahaa ei tapahdu, kukaan ei huohota niskaan. Työt voi tehdä tehokkaasti toisena ajankohtana.

Integratalla ihmiset ovat oikeita ihmisiä – ja se on minusta Integrata pähkinänkuoressa.

”Integratalla ihmiset ovat oikeita ihmisiä – ja se on minusta Integrata pähkinänkuoressa.”

Integratalainen Henrik Aminoff.

Henrikin vinkit tuleville integratalaisille

  1. Muista, että kukaan ei ole yksin oikeassa. Kyseenalaista.
    Kerro mielipiteesi: miten sinä olet tehnyt ja mikä on toiminut.
  2. AJATTELU ENNEN OHJETTA*. Huutokirjaimin, jotta toimintamallin tärkeys tässä työyhteisössä korostuu. Kyseenalaistaminen ei ole ohjeen kumoamista, vaan omaa ajattelua.
  3. Imurinputki ennen uraputkea*. Työ on tärkeää, mutta vain työtä. Tärkeintä on elämä työn ulkopuolella. Jos jotain odottamatonta tapahtuu, ota rauhallisesti. Kaikki järjestyy.

* Tähdellä merkityt ovat arvoasetelmia Integrata Manifestosta, tavastamme toimia.

Integratalaiseksi? Tilaa Uraepistola

Tilaa Uraepistola ja tiedät HR:n ja palkkahallinnon hauskimmista työpaikoista ennen muita! Toimitamme parhaat duunit suoraan inboxiisi sitä mukaa, kun niitä avautuu. (Haluat ehkä lukaista myös, miten turvaamme tietojasi.)