Integratalaisten harrastuksista riittää puhetta Teams-tauoilla. Yli sadan ihmisen joukossa erilaisista harrastuksista on hauska haastella – ja koska moni on innostunut hyödyntämään harrastustaan myös Liikunta- ja vapaaehtoistyön kilpailykykysopimuksemme puitteissa, päätimme kertoa niistä myös teille! Integratalaisia heidän harrastuksistaan haastatteli hyvinvointi-ihminen:

Triathlon 🏃🏻‍♀️🚴🏻‍♀️🏊🏻‍♀️

Senna Lehtonen ja Iina Junnilainen

Senna on integratalainen konsultti, jonka päätehtävänä on asiakkaidemme palkka- ja HR-prosessien yksinkertaistaminen ja muotoilu – jo neljättä vuotta. Iina on toiminut integratalaisena HR-asiantuntijana ja järjestelmäkonsulttina reilut kolme vuotta.

Miten löysitte thriathlonin pariin ja mikä koukutti?

Senna: Minulla on kestävyysurheilutausta, olen harrastanut juoksua ja kilpapyöräilyä nuorempana. Maratoneja olen juossut jo useamman, joten ajatus lähteä tavoittelemaan jotain uutta kiehtoi.

Iina: Löysin harrastuksen pariin suht sattumalta. Olin osallistunut aiemmin pirkkalalaisen triathlon-seuran Puhti Triathlonin juoksu- ja voimatreeneihin ja siellä tuli esiin, haluaisinko lähteä mukaan triathlon-ryhmään. Ensimmäinen ajatus oli, että ”ai minäkö”? Minulla on kilpaurheilutausta täysin erilaisen lajin parista, jossa kilpailusuorituksen pituudessa puhutaan minuuteista ja harjoittelussa keskitytään eritoten nopeusvoimaharjoitteluun. Tästäkin syystä halusin lähteä kokeilemaan jotain uutta ja haastaa itseäni uuden harrastuksen parissa. Nyt on jo muutama triathlon-kilpailu viime kesältä alla.

Kuinka kauan olette harrastaneet lajia?

Senna: Vuosi sitten etsin treeniporukkaa kestävyysurheilun parista Tampereelta ja päätin lähteä kokeilemaan triathlonia. Toisistamme tietämättä työkaveri Iina päätyi samaan aikaan lajin pariin. Niinpä elokuussa muutama integratalainen Likiky-tunti käytettiin yhdessä molempien ensimmäiseen triathlon-perusmatkan kisaan Kangasalla. Likiky-etumme on 2 h/kk urheilua tai vapaaehtoistyötä työkaverin kanssa työajalla, mutta meillä molemmilla menikin yli 2 h kisan suorittamiseen. Ensi vuonna uusiksi – tavoitteena saada koko kisan menemään tällä työajalla! 🤭

Likiky-etumme on 2 h/kk urheilua tai vapaaehtoistyötä työkaverin kanssa työajalla.

Integratalainen Senna Lehtonen

Mitä harrastus vaatii?

Iina: Harrastus vaatii suunnitelmallisuutta. Harjoitukset ovat pitkäkestoisia ja voi helposti polttaa itsensä loppuun, joten pitää olla tasapaino töiden ja urheilun suhteen. Urheilu auttaa ajatustyössä. Edellämainitut asiat taasen vaativat sen, että työ ja vapaa-aika ovat tasapainossa.

Kenelle suosittelisit triathlonia?

Senna: Suosittelen liikunnallista elämäntapaa ihan jokaiselle. Liikunta tuo niin paljon onnellisuutta elämään, että haluan kyllä kannustaa lenkille ihan jokaista! Tämän harrastuksen voi aloittaa minkä ikäisenä/kuntoisena vaan.

Iina: Triathlon on uskomattoman monipuolinen laji, joka sisältää itse lajiharjoittelun lisäksi myös paljon voimaharjoittelua sekä erilaisia tekniikkaharjoitteita. Monipuolisuuden johdosta myös rasitusvammat jäävät minimiin. Harjoituskauden vaihtelut tuovat myös oman mielenkiinnon lajiin; syksyllä aloitetaan kausi rauhallisesti peruskestävyysharjoituksilla ja pikkuhiljaa kohti kevättä harjoittelun tehoja lisätään. Kesällä mennäänkin jo melkoista kyytiä pitkin maanteitä, jolloin syksyn rauhalliset peruskestävyyslenkit ovat muisto vain! 🚴🏻‍♀️

Iina: Uskomattominta lienee kuitenkin se, että vapaauinti ja uintitekniikka on mahdollista opetella myös 32 vuotta vanhoilla päivillä! Ja se, että ensin pelkkä ajatuskin 25 metrin uinnista upottaa, mutta lopulta se muuttuukin 1,5 kilometrin avovesipulikoinniksi triathlon-kilpailussa! Toisin sanoen, laji todellakin sopii ihan kaikille – ikään tai taustaan katsomatta.

Boulderointi 🧗🏻‍♂️

Riku Honkanen

Riku on Integratan CSO eli ATK-, IT- ja RPA-ihmisiä. Lyhenteiden takana hän tekee monenlaista työtä mm. ohjelmistorobotiikkaan, kehittämiseen, tietoturvaan ja yleisiin IT-asioihin liittyen. Elämää integratalaisena on takana nyt hieman yli 2,5 vuotta.

Bould-what? Kerro lisää!

– Tämänhetkinen lajini on siis boulderointi. Boulderointi on kiipeilyn alalaji, jonka nimi on peräisin ulkokiipeilystä kivenjärkäleille (boulder). Itse kuitenkin olen toistaiseksi keskittynyt kiipeilyhalleilla harrastettavaan seinäkiipeilyyn. Boulderoinnissa seinät ovat n. 4 metrin korkuisia, eikä lajissa käytetä valjaita tai köysiä. Turvaa kuitenkin tuo lattialla oleva paksu patja.

– Kiipeily on aina ollut kiehtovan näköistä, mutta minulla on sen verran korkeanpaikan kammoa, että köysikiipeily korkealle pelotti. Vuosia sitten satuin lukemaan kuitenkin boulderoinnista ja kiinnostus jäi kytemään, sillä tässä lajissa ei tarvitse mennä niin kovin korkealle.

– Olen harrastanut boulderointia nyt reilun vuoden verran. Aiemmin päälajini oli juoksu, mutta viime vuoden pienet juoksuvammat myös vauhdittivat siirtymistä kiipeilyyn.

Mitä harrastus vaatii?

– Välineiden puolesta laji ei vaadi muuta kuin kiipeilykengät. Alkuun pääsee helposti kiipeilyhallien vuokrakengillä ja jos lajista innostuu, omat kengät kannattaa ehdottomasti hankkia. Kiipeillessä tarvitaan myös tietysti jonkin verran sekä tekniikkaa että voimaa, mutta nehän kehittyvät harrastaessa!

Oletko oppinut harrastuksen kautta jotain sellaista, josta on ollut hyötyä myös työelämässä?

– Seinäkiipeilyssä kiivetään aina reitintekijän tekemiä ja suunnittelemia reittejä. Näistä valitaan itselle riittävän haastavia reittejä. Haastavan reitin kiipeäminen ei onnistu kerralla, vaan se vaatii usein viikkojen työstöä (projektointia). Reitin pääsemisessä on kyse monesti siis nimenomaan ongelmanratkaisusta ja englanniksi reittejä kutsutaankin ”problem”-termillä. Parhaan onnistumisen ilon saa juuri näistä reiteistä, joita joutuu työstämään kauan!

– Vaikean reitin ratkaiseminen vaatii siis suunnittelua, kärsivällisyyttä, useita kokeiluja, aivotyötä ja prosessointia, mallin katsomista paremmilta, optimaalisten asentojen hakemista sekä neuvojen kuuntelemista muilta. Kaikki varsin hyödyllisiä taitoja työelämässäkin.

Vaikean reitin ratkaiseminen vaatii siis suunnittelua, kärsivällisyyttä, useita kokeiluja, aivotyötä ja prosessointia. Kaikki varsin hyödyllisiä taitoja työelämässäkin.

Integratalainen Riku Honkanen

Miksi suosittelisit harrastusta?

– Kiipeilemään lähteminen tuntuu joka ikinen kerta kivalta. Se on jotain, mitä oikein odottaa. Boulderointi on yhdistelmä ongelmanratkaisua, onnistumisen iloa, lihaskuntoa, (tasa)painon hallintaa, liikkuvuutta ja sykkeetkin saa nousemaan. Laji sopii myös hyvin kaiken ikäisille, jonka ansiosta tällainen varhais-keski-ikäinenkin pääsi hyvin lajiin sisälle 😉

Jousiammunta 🏹

Laura Oksanen

Laura työskentelee integratalaisena pääasiassa matkareskontrapalvelun parissa, mutta päivät pitää sisällään myös muuta työstöä matka- ja kuluhallintajärjestelmiin (Acubiz ja M2) liittyen.

Acubiz on vielä kohtuullisen uusi järjestelmä, joten on ollut tosi mielenkiintoista päästä sen kehityshommiin mukaan. Kuukauden päästä tuleekin täyteen jo vuosi Integratalla.

Jousiammunta?

– Joo, jousityyppinä minulla vastakaarijousi. Mulle riittää ihan vaan tauluun osuminen, eli metsästystä en harrasta.

– Laji on kiinnostanut jo pitkään, ja ensimmäistä kertaa kävin pari vuotta sitten testaamassa edellisen työmestani porukan kanssa. Tuolloin asuinpaikkani ei kuitenkaan vielä mahdollistanut harrastuksen aloittamista. Alkuvuodesta 2020, kun testailtiin uusia lajeja ja Likiky-liikuttiin Integratan porukalla, heräsi uudestaan kiinnostus lajia kohtaan. Ilmoittauduttiin kollegan kanssa heti testiampumisten jälkeen alkeiskurssille!

– Jousiammunta on liikesuorituksen havainnointia ja pikkutarkkaa suorittamista, mikä tekee siitä tietyllä tapaa mukavan meditatiivista hommaa. Siinä saa hukuttaa itsensä toistoihin. Toiset käyvät joogaamassa, ja mä käyn ampumassa!

Toiset käyvät joogaamassa, ja mä käyn ampumassa! Jousiammunta on tietyllä tapaa mukavan meditatiivista.

Integratalainen Laura Oksanen


– Ja tietty jousiammunnassa on sellanen addiktoiva elementti mukana, että jää kauhea hinku suorittaa aina vaan paremmin ja osua tarkemmin.

– Olen aiemmin kokeillut aseilla ampumista, mikä oli myös ihan hauskaa hommaa, mutta siinä ei ollut samaa hohtoa, kuin jousiammunnassa. Kuka vaan voi ottaa aseen käteen, osoittaa taulun suuntaan ja vetää liipaisimesta. Jousiammunta on itselleni ehkä elegantimpaa ja vaatii enemmän harjoittelua.

Mitä muuta jousiammunta vaatii?

– Toiset ostavat itselleen heti oman jousen ja lähtevät sitä kautta harjoittelemaan itsenäisesti. Itse valitsin alkeiskurssin, jotta oppi valvonnan alaisuudessa turvallisen tavan harjoitella. Kurssilla kun käydään läpi myös mm. jousen virittäminen ja suojavarusteet. Seuran jousia voi ja kannattaa käyttää alkuvaiheessa, niin saa tuntumaa siitä millainen jousi on just sulle sopiva.

– Ensijousi on iso sijoitus, joten sitä ei kannata lähteä sokkona hankkimaan, siinä rikkoo helposti rahapussinsa – ja olkapäänsä. Oman jousen hankkiminen olikin sitten sellainen viidakko teknisten asioiden opettelua, että en olisi selvinnyt siitä ilman ohjaajan jeesiä tai tutkimustyötä Googlessa.

Mitä sellaista olet oppinut harrastuksen kautta, josta on ollut hyötyä mm. työelämässä?

– Harrastaminen tuo mukavaa balanssia työelämän vastapainoksi. Laji tavallaan auttaa keskittymään ja rauhoittamaan mielen. Toimistotyössä ylipäätään tekee hyvää treenata kropan tukilihaksistoa.

Partio 🌲

Anne Sirén

Anne työskentelee palkkapalveluasiantuntijana palkkahallinnossa. Integratalaisena Anne on toiminut reilun vuoden, mutta palkkapalvelutyössä 15 vuotta.

– Harrastan partiota. Partio on maailman suurin nuorisoliike, jonka tavoite on kasvattaa tasapainoisia, vastuuntuntoisia, aktiivisia ja itsenäisesti ajattelevia ihmisiä. Toimintaa mahdollistamaan tarvitaan paljon motivoituneita ja kaikkensa peliin laittavia aikuisia. Partion ytimessä on yhdessä tekeminen, elinikäinen oppiminen ja luonnossa liikkuminen, joten partio on hieno harrastus myös aikuiselle.

– Olen ollut lapsuusikäni partiossa, mutta harrastaminen hiipui nuoruusvuosina. Kun oma lapseni tuli partioikään ja innostui siitä, lupauduin minäkin mukaan toimintaan. Niin se tempaisi mukaansa ja sillä tiellä ollaan.

– Olen nyt toiminut kahdeksan vuoden ajan pääasiassa 10–12-vuotiaiden lasten viikkotoiminnan, retkien ja leirien vetäjänä sekä vastannut lippukunnassamme kyseisen ikäkauden toiminnasta. Olen myös toiminut lippukuntamme hallituksessa ja tällä hetkellä vastaan oman lippukunnan aikuispartiosta. Partion rinnalla retkeilen myös aktiivisesti luonnossa ja käyn vuosittain Lapissa vaeltamassa.

Mitä harrastus vaatii?

– Lasten ja nuorten toiminnan mahdollistaminen vaatii sisäistä paloa ja aitoa halua toteuttaa heille mielekästä toimintaa. Partiotoiminnan aloittamiseen ei tarvita aikaisempaa partiokokemusta ja lasten kanssa pärjää hyvin pitkälle rennolla ja rauhallisella asenteella sekä hyvillä kuuntelu- ja keskustelutaidoilla.

Mitä yhtymäkohtia on partiolla ja työelämällä?

– Olen oppinut harrastukseni myötä ottamaan ja kantamaan vastuuta isommistakin kokonaisuuksista, yksin tai yhdessä muiden kanssa. Nuorten kanssa toimiminen on kasvattanut toimimaan eri tilanteissa rauhallisesti, järjestelmällisesti ja toisia kunnioittavasti. Partio on tarjonnut myös erinomaista vastapainoa työelämälle. Retket ja leirit on totaalinen irtiotto normaalista arjesta ja työelämän toisinaan tuomista paineista.

Partio on tarjonnut myös erinomaista vastapainoa työelämälle. Retket ja leirit on totaalinen irtiotto normaalista arjesta.

Integratalainen Anne Siren

– Monipuolisuus on ehdottomasti parasta partiossa. Partiossa pääsee mukaan asioihin, joita ei välttämättä voi kokea muissa harrastuksissa; esimerkiksi vuonna 2016 Evolle metsään rakennettu Suomen suurin partioleiri 17 000 muun partiolaisen kanssa. Partiossa pääsee haastamaan itseänsä ja ottamaan vastuuta.

Miksi suosittelisit partiota muille?

– Partio on monipuolinen harrastus, joka tarjoaa huikeita kokemuksia ihan viikkotoiminnasta retkiin ja leireihin. Vapaaehtoistyö lasten ja nuorten parissa tekee hyvää omalle mielelle. On hienoa kokea olevansa tärkeä aikuiskontakti lapsen ja nuoren elämässä. Partion kautta on myös mahdollista saada hyviä ystäviä.

– Jos joku kiinnostuu partiosta, voi olla yhteydessä oman toimialueen lippukuntaan.

Integratalaisten harrastuksista kuulet myöhemmin lisää. Esittelyyn saattavat tulla mm. harrastusten aloittamisen harrastus, roskien keräily, padel, crossfit, suunnistus, savityöt, neulonta tai näppäimistöjen rakentelu.