Hallitus linjasi maanantaina 16.3.2020 Suomen olevan poikkeustilassa koronaviruspandemian vuoksi. Kouluja käydään 18.3. alkaen kuukauden päivät kotoa ja pienet päiväkotilaisetkin pysyttelevät mahdollisuuksien mukaan kotipesässä. Tämä tarkoittaa monille etätyötä. Verkko vilisee nyt vallitsevissa oloissa vinkkejä eeppisiin etätyökäytäntöihin. Jokainen löytää kokeilemalla omat tapansa. Jaamme joukkoon yli kymmenen vuoden kokemuksella etätöistä integratalaisten tehotipsit.

Verkko vilisee vinkkejä eeppisiin etätyökäytäntöihin. Jokainen löytää kokeilemalla omat tapansa.

Integratalaiset ovat tehneet etätöitä perustamisvuodesta 2008 lähtien.

Tipsejä tavoista tehdä

1️⃣ Etäromanttiset rutiinit

Peseydy. Pukeudu. Romanttinen mielikuva työskentelystä viltin alla villasukissa vaihtuu aika nopeasti pörrötukkaiseen pöhötykseen pyjamassa, jos aamulla ei ota asiakseen tehdä työpäiväänsä rakenteita. Jos poikkeustilanteessa perhekin on kotona, vesittyy raja työn ja vapaan välillä vielä tehokkaammin. Riittävät yöunet, rento ote ja rutiinin rakentaminen etäilyyn auttaa koko tiimiä – (etä)töissä ja kotona.

2️⃣ Teethän tauon?

Tauottamalla työpäivää etänäkin, jaksat paremmin. Koronaviruksen vuoksi etä-/kotikoulua käyvien ja alle kouluikäisten keskittyminen kehittyy, kun antaa heille hetkisen jakamatonta huomiota pitkin päivää. Jos seinät kaatuvat päälle, puoli tuntia pihalla pistää palaset paikalleen! Ulkoilu etätyöpäivän lomassa on siis ok-hommia.

Liikuntavuorojen peruuntumisesta johtuen, integratalaisten kalentereissa on nyt lisäksi päivittäin toistuva ja työtä tauottava 10 minuutin etätaukojumppa. Myös muu kotoileva perhe on tervetullut linjoille liikkumaan. Keskiviikkoaamujen yhteisölliset etätyölenkit ennen työpäivää sen sijaan ovat vain sisäpiirivitseille: lenkkarit jalkaan, kuulokkeet korviin ja Teams tulille 🔥 Vauhdikkaimmat avaavat ehkä kamerankin, jotta voidaan vertailla lenkkimaastoja.

3️⃣ Ylläpidä yhteyttä

Integratalaisilla on muiden työsuhde-etujen lisäksi aina käytössään kotinetti. Oman etäyhteyden voi signata työsuhteen alkaessa. Tasainen tiedonsiirto tekee työstä sujuvaa. Ei katkonaista puhetta palaverissa tai ruudulla rullaavia rantapalloja. Nopeaa kaistaa kiittävät myös kotijoukot: Etätapaamisen ajan Ryhmä Hau raikaa! Jos podet pahaa mieltä, että etätyön takia lapset ovat tavallista enemmän pädillä, lataa vaihtelun vuoksi ohesta integratalaiset värityskuvat.

Huom! Myös aikuiset voivat viritellä värityskuvilla yhteyttä omaan luovaan puoleensa (tai lepuuttaa hermoja) 🎨

4️⃣ Etätyön ergonomia

Ks. kohdasta 1️⃣ ”romanttinen kuva työskentelystä villasukissa viltin alla”. Tämä johtaa hyvin nopeasti remonttiseen kuvaan rampana röntgenissä. Rakentamalla olosuhteisiin nähden parhaan mahdollisen työpisteen, pysyvät paikat kunnossa kotona työskennellessäkin.

(Jos näit perjantaina 13. päivä integratalaisen näyttöpääte kainalossa kotimatkalla, kyseessä oli mitä todennäköisimmin ennakoivasti ergonomiseen etätyöhön valmistautuminen – ei epäonninen varkaus päivänvalossa).

5️⃣ Ethän erakoidu!

Virittämällä videopuhelun tiimin kesken muutenkin kuin liikkuaksenne, kohotat tunnelmaa. Muita metodeja:

  • Tsemppaa tiimiä tikkaamalla tykkäyksiä Teamsissä 👍🏻
  • Kun koko maailma on langoilla, pikaviestiväline lagaa ja tuntuu, että töidentekoa on turha koittaa, aina voi myös soittaa 📞
  • Perehdytyskin voidaan viedä tavanomaiselle tasolle verkon yli olemalla live-tilassa läsnä ja pitämällä tulokkaan kysymyksille linja aina avoinna 💻

Me pystymme tähän

Nyt jos koskaan on aika olla tukena myös läheisille ja etenkin riskiryhmiin kuuluville: Fyysinen etäisyys, mutta henkinen läheisyys leviää perinteisellä puhelulla tai videoviestimien välityksellä – virus ei. Muistetaan myös naapuriapu ja kotoa työskennellessä ennenkaikkea perhesopu. Liikuntaa ja muita lähimmäisiä unohtamatta:

Integratalaisten Liikunta- ja vapaaehtoistyön kilpailukykysopimuksen (Likiky) hyödyntäminen mahdollistettiin meillä eilen tiistaina 17.3. tiimikaverien kanssa yhdessä liikkumisen sijaan vallitsevassa poikkeustilanteessa myös mihin tahansa liikkumiseen etänä. Samoin vapaaehtoistyön tekeminen toistaiseksi ilman tiimikaveria, hyvää hygieniaa ja hallituksen kulloinkin voimassaolevia linjauksia noudattaen.

Poikkeuksellisessa tilanteessa kenenkään ei soisi jäävän yksin. Työn tekeminen ja arjen sujuminen kysyy kaikilta nyt luovuutta ja ennennäkemättömiä yhteistyötaitoja (sekä laajakaistaa). Mutta me pystymme tähän ❤️💪🏻

Pitäkää huolta ja pysykää terveinä!

Etäterkuin,
integratalaiset


Kirjoitus on julkaistu maaliskuussa 2020, kun Suomen hallitus päätti ottaa valmiuslain käyttöön, koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi. Poikkeustila tuli Suomessa voimaan kirjoituksen julkaisupäivänä 18.3.2020.