Miksei kukaan kirjoita tai puhu asiantuntijan 100 ensimmäisestä päivästä? Integratalainen HRD-asiantuntija Tiina Alho ammensi ammatillista mielikuvitustaan ja kirjoitti. Poimi vinkit viidestä havainnosta, jotka Tiina on tehnyt tarkalleen puolivälissä sataa ensimmäistä päiväänsä.
Kuuntelin tässä tovi sitten Työelämän timantteja -podcastia, jossa oli vieraana johtajia koutsaava Maarit Tiililä. Podcastin teemana oli Johtajan 100 ensimmäistä päivää – päivät, joiden tärkeydestä onkin puhuttu jo pitkään. Kuunnellessani keskustelua mieleeni juolahti, miksei kukaan kirjoita tai puhu asiantuntijan 100 ensimmäisestä päivästä?
Meitä asiantuntijoita kun on määrällisestikin enemmän, ja on todella tärkeää roolin onnistumisen ja sitoutumisen näkökulmasta, mitä ensimmäisten kuukausien aikana tapahtuu. Koska olen itse parhaillaan puolivälissä 100 ensimmäistä päivää, ajattelin koostaa tärkeimmät havaintoni tähän blogiin, joka mukailee Tiililän vinkkejä johtajalle.
1️⃣ Odotukset
Vaikka jo rekrytoinnin aikana puhutaan roolista ja sen tärkeimmistä vastuualueista, selvitä heti työsuhteesi alussa, mitä sinulta odotetaan. Mitä konkreettisia asioita sinun tulisi edistää ensimmäisten 100 päivän, kuuden kuukauden tai ensimmäisen vuoden aikana?
Jos sinulla ei ole esihenkilöä, rakenna itsellesi oma sisäinen sparrausverkosto, jonka avulla voit varmistaa, että edistät oikeita asioita. Muista kuitenkin, että maailmaa ei saa valmiiksi ensimmäisten 100 päivän aikana. Eikä edes 365 aikanakaan välttämättä vielä valmistu.
2️⃣ Uteliaisuus
Uteliaisuudesta on hyötyä varsinkin uuteen yrityskulttuuriin tutustuessa. Uteliaisuudella on hiukan negatiivinen sävy, mutta keskity siihen, miten voit valjastaa uteliaisuutesi hyvään! Myönnän, että sain itsenikin kiinni mukamas nolosta ajatuksesta, kun katsoin (eli stalkkasin 👀) työkaverini kalenteria ja huomasin siellä tapaamisen, johon halusin mukaan. Sen sijaan, että tätä olisi jotenkin ihmetelty, työkaverini pitikin osallistumistani oikein hyvänä ajatuksena!
Osoita siis kiinnostusta ja keskustele mahdollisimman laajasti ihmisten kanssa eri puolilta organisaatiota (ja toki organisaation ulkopuolellakin).
3️⃣ Ammatillinen mielikuvitus
Tähän loistavaan termiin ammatillinen mielikuvitus törmäsin Reetta Rädyn taannoisessa Hesarin kirjoituksessa. Se on mielestäni parempi sanapari, kuin luovuus, jota peräänkuulutetaan kaikilta ideaaleilta työntekijöiltä tänä päivänä. Ihminen kun helposti ajattelee, että on joko luova tai ei (kuten minä 😁) – mutta kaikilta meiltä löytyy mielikuvitusta!
Kun lähdet miettimään, mitä se voisi tarkoittaa uuden työsi näkökulmasta, niin no, vain mielikuvitus on rajana! Itse olen esimerkiksi lähtenyt ruokkimaan mielikuvitustani tässä uudessa työssä kuuntelemalla podcasteja, jonka johdosta tämäkin blogikirjoitus syntyi.
4️⃣ Verkostoituminen
Kuten Tiililäkin totesi Työelämän Timanteissa, etätyössä kynnys häiritä on suuri. Mutta se on kuitenkin tärkeämpää nyt kuin koskaan aiemmin. Laita siis rohkeasti tapaamisehdotuksia tai kysy (kysy, kysy) Teamsin tai organisaatiossa käytetyn viestintäkanavan kautta. Verkostoidu myös organisaatiosi ulkopuolella: Jos mietit omaa rooliasi ja sen tärkeimpiä painopisteitä, minkälaisesta sparrauksesta hyötyisit eniten? Keiden toimesta? Ja älä tyydy tässä ensimmäiseen mieleesi tulevaan vaihtoehtoon, vaan käytä edellä kuvattua ammatillista mielikuvitusta.
5️⃣ Oppiminen
Olethan varmistanut, että sinulla on riittävästi aikaa pysähtyä? Pohdiskelemalla itseksesi uutta ja keskustelemalla siitä ihmisten kanssa, opit parhaiten. Itselleni on ollut ihan keskeistä ottaa uudenlainen asennoituminen nykyiseen työhöni: kehittämistyössä on tärkeää osata viipyillä, joten olenkin ottanut viipyilystä tärkeimmän teeman ensimmäiselle 100 päivälle. Antaa aikaa tietyille asioille kypsyä.
Myönnän, että tämä ei ole ollut kivutonta, sillä se vaatii hyvin erilaista asennetta verrattuna esimerkiksi aiempiin rooleihini, jotka ovat olleet hyvin myyntipainotteisia. Olen siis joutunut päästämään irti tuosta vanhasta toimintatavasta ja siitä ajatuksesta, että tällainen viipyily ei olisi ns. ”kunnon työtä”. Mistä vanhasta sinä voisit päästää irti ja mikä auttaisi sinua omaksumaan uuden roolisi parhaiten?
Miten ihminen otetaan vastaan?
Timanttisen podcastin lopussa heitettiin vielä haaste organisaatioille: miten uusi johtaja otetaan vastaan? Tämän olennaisen kysymyksen voi esittää ihan jokaisen uuden työntekijän kohdalla roolista riippumatta.
Kun pohdin tätä kysymystä omalla kohdallani ensimmäisten 100 päivän aikanani, sanoisin, että tärkeintä on kattava perehdytys ja mahdollisimman laaja vuorovaikutus erilaisissa kohtaamisissa. Niiden epävirallisten kohtaamisten tärkeyttä unohtamatta.
Lisää kohtaamisia ja kehitystä
Erilaisiin kohtaamisiin liittyen minut on mahdollista kohdata myös Integrata Valmentamossa. Kevään 2021 valmennussarjassa tarjolla Yhteisöohjautuvuuden ykkösvaihde sekä Osaamisen johtamisen ohjakset yhdessä kollegani Rami Setälän kanssa. Valmennukset saatavilla Integratan verkkokauppa Shoppaamossa.

Tiinan tipsit 100 ensimmäiseen päivään 🥜-kuoressa
- Selvitä heti työsuhteesi alussa, mitä sinulta odotetaan 100 ensimmäisen päivän aikana
- Keskity siihen, miten voit valjastaa uteliaisuutesi hyvään!
- Anna ammatillisen mielikuvituksen lentää
- Laita rohkeasti tapaamisehdotuksia ja kysy-kysy-kysy
- Pysähdy. Viipyile. Se on sallittua.
Huomisen HR suoraan sähköpostiin?
Liity Kuppikuntaan ja tilaa tästä kuukausikirjeemme suoraan sähköpostiin. Näin varmistat, että saat aina ajankohtaista asiaa ja satunnaisia kissanristiäiskutsuja HR:n hiekkalaatikolta. Jos taas mielit itsekin integratalaiseksi, tilaa Uraepistola ja koe 100 ensimmäistä päivää käytännössä!