Hyvä Integrata, on aika sanoa heipat. Hetkeksi. Päivittäinen tekeminen vaihtuu toiseen, kun pääsen kasvattamaan jotain vieläkin tärkeämpää – omaa jälkikasvuani. Olet silti minulle mahdottoman tärkeä, ja varmasti tulen olemaan vanhempainvapaallakin kanssasi tekemisissä. Jälleen uuden edessä katsoin kulunutta aikaa ja heijastelin huomista.

Istuin kelkkaasi sellaiset seitsemän vuotta sitten. Tuolloin meitä oli…seitsemän. Kovaa kyytiä on kelkka kulkenut, sillä tänään meitä on vain muutamaa vaille 100. Kun palaan vanhempainvapaalta, on integratalaisia kasvuennusteen mukaan 150, 200…kuka tietää.

Kun tiimin koko kasvaa, tulee väistämättäkin tarve erilaisille rakenteille. Niitä olisi hirvittävän helppo ratkoa lisäämällä hierarkiaa, kiristämällä kontrollia ja keskittämällä päätöksentekoa. Keräsin kuitenkin kirjeeseeni yhteen ajatuksia, miten näitä teemoja on meillä pähkäilty ja pähkinöitä särjetty. Lisäksi olen tässä vähän miettinyt, millainen muutosmatka onkaan edessä – paitsi minulla, myös sinulla, Integrata.

Pyrin myös ennustamaan (🔮), miltä sinä, hyvä Integrata, näytät palattuani.

10 kirjoitusta rakenteiden rikkomisesta ja huomisen luomisesta

1️⃣ Esihenkilöt

Meillä ei ole esihenkilöitä (ent. esimies). Olemme tehneet hyviä kokeiluja rikastamalla tiimiläisten rooleja ns. perinteisillä esihenkilötyötehtävillä. Lisäksi valkkutiimimme kasvaa ja kehittyy koko ajan. Rooleja ja tiimiläisten vastuuta kehittämällä sekä valkkutiimiä laajentamalla pärjäämme varmasti myös jatkossa ilman esihenkilöitä.

2️⃣ Päätöksenteko

Olemme kuvanneet auki integratalaisen päätöksentekomallin, jossa päätöksentekovaltaa on yhtä paljon perustajaomistajilla, kuin taloon vastatulleella ihmiselläkin. Data on nyt jo avointa, mutta sen esitysmuodot ja analytiikka vielä vähän hakevat viivojaan. Tavoitteena on, että tulevaisuudessa data on aidosti arjessa, helposti miellettävissä ja käytettävissä. Toivon myös, että jokainen tiimiläinen ja tiimi uskaltaa tehdä entistä rohkeampia päätöksiä, jotka vievät Integrataa eteenpäin.

Päätösvaltaa on yhtä paljon perustajaomistajilla, kuin taloon vastatulleella ihmisellä.

3️⃣ Hierarkia ja rakenteet

Vaikka ei aina siltä vaikuta, mietimme kyllä jatkuvasti uudenlaisia tapoja organisoitua. Uusia tiimejä on evolutiivisen organisaation tapaan viimeaikoinakin syntynyt, jakautunut ja lakannut olemasta ilman sen suurempaa organisaatiorakennemuutosta. Voimme puhua myös itseorganisoitumisesta tai yhteisohjautuvuudesta, sillä tiimiläisten on mahdollista olla mukana useammassakin eri tiimissä ja/tai ryhmässä ihmisten omien kiinnostusten mukaan.

Integrata kasvaa jatkossakin evolutiivisesti, mutta kasvun myötä jouduttaneen organisoitumista muotoilemaan myös uudelleen; Tänään on organisoiduttu osaamisen mukaan, mutta palattuani toivon mukaan asiakkaidemme ympärille.

4️⃣ Rekrytointi

Olemme onnistuneet rekrytoinnissa. Rekrytoijina toimii koko tiimi: Iso osa uusista ihmisistä tulee meille tiimiläisten suositusten kautta. Jokaisen uuden tiimiläisen haastattelee sekä rekrytoinnista vastaava että kohdetiimi. Lisäksi jokainen tuleva tiimiläinen käy osana rekryprosessia henkilöarvioinnissa. Tämä on varmasti yksi syy, miksi meillä on töissä integratalaisia ihmisiä. Rekrytoinnissa ei oiota myöskään tulevaisuudessa, vaikka joskus olisikin painetta palkata porukkaa ovista ja ikkunoista.

5️⃣ Ohjeet ja dokumentit

Kaikista askarruttavista kysymyksistä olisi helppo kirjoittaa ohje. Vastaajilla olisi helppoa ja kysyjillä helpompaa. Välillä olemme menneet silti vipuun. Meillä on ollut tarve rakentaa erilaisia malleja ja raamejakin on tarvittu. Tavoitteena on, ettei ”tyhmennetä” tiimiläisiä myöskään jatkossa, vaan pyritään jatkuvasti kehittämään omaa ajattelua, hakemaan parhaat ratkaisut ja oppimaan mokista.

Ei ”tyhmennetä” tiimiläisiä myöskään jatkossa, vaan pyritään kehittämään omaa ajattelua.

6️⃣ Oikeudenmukaisuus

Integratalaiset ovat yksilöitä. Ihmisinä erilaisia. Toinen tarvitsee enemmän tukea ja perehdytystä kuin toinen, toinen oppii nopeasti ja toinen hitaasti kypsytellen. Toiset tekevät uraa ja toisille perhe on ykkönen. Yksikään ei kuitenkaan huku organisaatioon, vaan kaikki tulevat töihin omana itsenään. Meillä tiimiläisiä ei tasapäistetä – ei nyt eikä jatkossa. Olemme oikeudenmukainen työpaikka ja huomioimme myös kasvussa, että olemme kaikki yksilöitä.

7️⃣ Kehityksen kehittyminen

Työpöytäni on täyttynyt tasaisesti (ja vähän vähemmän tasaisestikin) kehitysasioista. Monia asioita olen voinut kokeilla kohtalaisen lennokkaastikin. Päättömien ideoiden kehitys on keskeytetty ja timanttisten kanssa toimittu. Kasvu on tehnyt selkeämmäksi sen, että tehdään vain asioita, joissa on järkeä. Ilman turhaa suunnittelua ja dokumentointia. Toivottavasti jatkossakin järki voittaa.

8️⃣ Tittelit ja valta

Nuorena kauppatieteilijänä haaveilin Director-tittelistä CV:ssäni. Tämä tuolloin tavoittelemani titteli lukee Linkkarissa nykyään monilla kontakteillani. Minä taas olen oikein onnellinen niin kutsuttuna Mukavana Valkkuna. Saan juuri niin paljon vastuuta, kuin haluan ottaa. Kehitän itseäni koko ajan, enkä ole sidottu laatikon lisäksi yhteen tehtävään. Titteli ei koskaan kerro koko totuutta tehtävistä, joista vastaat, vaan se saattaa jopa estää meitä muuntautumaan muutoksessa ja tuo organisaatioon niitä hierarkkisia rakenteita. Entä jos me oltaisiinkin kaikki integratalaisia – ihmisiä, joilla on halutessaan useita eri rooleja?

Meillä tiimiläisiä ei tasapäistetä – ei nyt eikä jatkossa.

9️⃣ OKR (Objectives and Key Results)

Aloittelimme tavoiteasetannan OKR-matkaamme kesällä 2019 tutustumalla tiimillä aiheesta kertoviin opuksiin. Sen jälkeen olemme jumpanneet ja maalailleet kalkkiviivoja sitä varten eri tilanteissa. OKR on meillä vielä starttiviivalla, mutta toivottavasti asia ampuu kovaan juoksuun, sillä välin, kun keskityn vauvaan ja vanhemmuuteen. Jännä nähdä, ovatko tavoitteet juurtuneet viikoittaiseen tekemiseen ja tiimien toimintatapaan, kun palaan!

🔟 Asiantuntijuus

Työelämän murros ja moderni työ muuttavat myös asiantuntijuuden painopisteitä. Olen äärettömän ylpeä kaikista asiantuntijoistamme – meillä on töissä huippuosaavia ihmisiä! Erityisen ylpeä olen palkkapalveluasiantuntijoistamme: JVG:n sanoin vellit ja tellit neuvotellaan jatkuvasti uusiksi, Suomessa on miljoona TESsiä (jälkimmäinen ei muuten ole räppijengi…) ja lisäksi asioita on sovittu usein myös paikallisesti. Vaikka teemme tulevaisuudessa palkanlaskentaa, jossa ei lasketa mitään, mikään järjestelmä tai botti ei taklaa tätä kokonaisuutta täysin ilman ihmistä. Ja ihmisiin sekä ihmistemme – integratalaisten – asiantuntemukseen koko toimintamme perustuukin.

Kun palaan, en malta päästä tutustumaan kaikkiin uusiin integratalaisiin ihmisiin!

Matka muutokseen alkaa nyt

Mielenkiinnolla siis odotan millaisen matkan sinä, Integrata, olet taittava vanhempainvapaani aikana. Vielä enemmän odotan, millaiseen työpaikkaan palaankaan. En voi kuin toivottaa nykyisille ja tuleville kollegoilleni antoisaa muutosmatkaa!

Nyt, lähden kotiin odottamaan uutta ihmistä (ja sitä integratalaista kestovaippaa)!

Rakkaudella,
Laura
integratalainen
💌